Meilės miesto pamatai – jausmai


2009-02-17
Šarūnė Kutinskaitė
Meilės miesto pamatai – jausmai

"Meilės niekada nebus per daug", – tuo įsitikinę Kauno studentai šeštadienį kvietė apsilankyti jausmais tvinksinčiame rožiniame mieste.

Koks turi būti Meilės miesto gyventojas? Išgirdę šį klausimą miestiečiai gūžčiojo pečiais. "Vėluojantis į darbą, virpančiais keliais ir nepaaiškinamai keista šypsena veide. Tiesa, jo maistas turėtų būti persūdytas", – minutėlę pasvarsčiusi rėžė raudonskruostė šviesiaplaukė Senamiesčio praeivė.

"Taip, išgirdote teisingai – jūs patekote į Meilės miestą", – svetingai modama ranka į Rotušės aikštėje stovinčius rožinius vartus, šypsojosi studentų organizacijos BEST prezidentė Lina Mickutė.

Nepolitinė, pelno nesiekianti studentų organizacija šiuo metu vienija 68 techniškuosius universitetus iš daugiau nei 20 Europos šalių. Prieš kelias savaites būsimi informatikai, inžinieriai ir ekologai į Lietuvą atvyko dalyvauti žiemos kursuose "BECuddly". Visas šias dienas 23 studentai iš Portugalijos, Ispanijos, Estijos, Lenkijos ir viena lietuvaitė iš Kauno technologijos universiteto (KTU) braižė Meilės miesto planą ir diskutavo, koks turi būti tikrasis Meilės miesto gyventojas.

Šeštadienį kursų dalyvių laukė praktinė užduotis – sužvarbusius Kauno gyventojus priversti savo miesto sienoms pasakyti "myliu".

Krintant snaigėms šalikais ir storomis skaromis apsimuturiavę Meilės miesto statybininkai Rotušės pašonėje krovė polistirolio lakštus, kurie stebint praeiviams virto paslaptingais, aistra alsuojančiais tamsiais kambariais, širdelėmis puošta palapine, apsisaugojimo priemonių aparatu.

Studentų meilės miestui statyti neprireikė degintų plytų, cemento ir vinių. Pakako akrilinių dažų, spalvotų flomasterių ir lipnios plėvelės. "Eime prie mano laimės šulinio, – timptelėdama už rankovės apžiūrėti jos kurtą įrenginį kvietė studentė Beatričė. – Jis veikia kaip sausainių aparatas. Tik monetų čia nereikia, o meilės patarimai krenta už dyką." Keli spyruoklės pasukimai, ir iš įrenginio iškrinta rožinė kortelė su užrašu: "Šiandien savo mylimajam negailėk bučinių."

Meilės mieste tądien buvo laukiamas kiekvienas praeivis, ant statinių sienų ragintas kabinti laiškus, šventines širdeles arba, pasislėpus po permatoma palapinės širma, mylimajam ištarti pačius intymiausius žodžius.

Jiems papildomo prieskonio suteikė jaunuolių dalijama arbata ir sausainiai. Meilės miestas, studentų teigimu, nėra trumpalaikis socialinis projektas. "Panašių statinių galėtų atsirasti miesto panoramose arba kitose matomose vietose, kad ir Laisvės alėjoje. Reikia manyti, kad miesto valdžia atkreips dėmesį į mūsų pasiūlymą", – vylėsi L.Mickutė.