Medikai skundžia konkurso rezultatus


2011-10-12
Jaroslavas Karaliūnas
Medikai skundžia konkurso rezultatus

Konkursas į Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus pareigas sukėlė įtarimų dėl skaidrumo. Trys konkurse dalyvavę medikai konkurso rezultatus skundžia teismui.

Rinkimai – politizuoti

Pretendentai mano, kad konkursas vykdytas su pažeidimais. Medikai teigia, kad laimėtojas buvo iš anksto numatytas ir tam buvo ruošiamasi. Lemiamą vaidmenį turėjo politiniai susitarimai.

Vienas pagrindinių nurodytų argumentų – konkurso komisijos sudėtis. Komisiją skiria Kauno miesto savivaldybės taryba. Dažniausiai į tokio konkurso komisiją yra įtraukiami Gydytojų ir Ligoninių sąjungų, pacientams atstovaujančių organizacijų ar nevyriausybinių organizacijų, susijusių su sveikatos priežiūra, atstovai.

Šįkart iš septynių komisiją sudariusių asmenų tik vienas buvo medikas, kai ankstesniame konkurse jų buvo trys. Svarų žodį galinčius tarti medikus pakeitė su socialdemokratais ir kitomis partijomis siejami asmenys. Komisijos pirmininkas Antanas Navakauskas – taip pat socialdemokratas. Skirtingai nei ankstesniuose konkursuose, į tą patį postą nebuvo nė vieno opozicijos nario.

Priminė trečią konkursą

"Socialdemokratai Kauno 2-ojoje klinikinėje ligoninėje visada turėjo daug interesų. Dar 2007 m., restruktūrizuojant Kauno 2-ąją ligoninę, bei kilus skandalui dėl tuo pačiu metu tų pačių firmų statomo direktoriaus namo buvo nuolat linksniuojamos socialdemokratų lyderių pavardės. Už problemos viešą iškėlimą buvau skubiai eliminuota iš darbo", – sakė Rita Banevičienė, buvusios Kauno 2-osios ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai.

Savivaldybė tuomet net nesidomėjo, ar keliamos problemos yra pagrįstos, kokie padariniai galėtų būti pacientams, o uoliai bandė užgniaužti keliamą klausimą.

R.Banevičienės teigimu, politinių interesų buvimą įrodo ir faktas, kad buvusios Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės padėtimi ypatingą rūpestį parodė ne sveikatos apsaugos ministras, o pats socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius. Gydytoja pažymėjo, kad buvo laimėjusi prieš tai organizuotą konkursą.

"Per trečiąjį konkursą man surinkus daugiausia balų, konkursas buvo tiesiog nepatvirtintas. Supratau vienareikšmiškai – ne tas kandidatas", – mano R. Banevičienė.

Pastebi pažeidimų

Pasipiktinimą sukėlė ir konkurso eiga – ne kartą keičiamos jo procedūros, laikas, pretendento į vadovo pareigas veiklos programa, jai vertinti nenumatyti jokie kriterijai. Laimėjo kandidatas, kuris neperžengė dvidešimties balų ribos.

"Aš ilgai toje organizacijoje dirbau, o kolegė R.Banevičienė keturias įstaigas yra jungusi, bet kažkodėl patyrimu nesidalijama ir klausimų dėl to nekilo", – sakė Kęstutis Mazurkevičius, laikinasis Kauno klinikinės ligoninės direktorius.

Manoma, kad konkurso dalyviams buvo sudarytos nevienodos sąlygos jam pasirengti. Skundą įteikę medikai sakė, kad turi argumentų dėl klausimų nutekėjimo – laimėję pretendentai galėjo turėti atsakymus į klausimus.

Per vėlai gavo dokumentus

Remiantis įstatymais, konkurso dokumentai pretendentams turi būti įteikti likus penkioms darbo dienoms iki konkurso, tačiau, pavyzdžiui, K.Mazurkevičius juos gavo likus dviem valandoms iki jo pradžios.

"Noriu pabrėžti, kad mane asmeniškai domina sisteminė problema. Ar gali žmogus, gydytojas ar vadybininkas, kurio neremia partijos, grupuotės, yra kompetentingas ir nori kažką pakeisti sveikatos sistemoje, laimėti Lietuvoje vadovo vietą?" – retoriškai klausė R. Banevičienė.

Susidarius tokiai situacijai Kauno klinikinė ligoninė negali vykdyti jokių pertvarkų, struktūros pakeitimų, o dėl padėties priekaištaujama ir Sveikatos apsaugos ministerijai.

"Sveikatos apsaugos ministerija turėtų prisiimti atsakomybę, pasakiusi, ką daryti, bet nepasakiusi kaip. Mūsų kolegos konkuruojančiose įstaigose tikrai yra patenkinti šita užsitęsusia situacija dėl to, kad jie vystosi, eina į priekį, įdiegia naujus metodus, pritraukia pacientų, o mes antri metai murkdomės", – apgailestavo K.Mazurkevičius.