Kauno daugiabučio gyventojai apie šilumą gali tik pasvajoti


2011-10-12
Tadas Širvinskas
Kauno daugiabučio gyventojai apie šilumą gali tik pasvajoti

Vieno Kauno daugiabučio gyventojai šildymo sezono su baime laukia ne dėl didelių kainų. Šiluma jų namų gali ir nepasiekti. Savivaldybės atstovai kol kas tik skėsčioja rankomis.

Gyvena be šilto vandens

„Kauno diena“ daugiau nei prieš mėnesį rašė apie vieną Palemono daugiabutį, kuriame nuo pavasario nėra karšto vandens. Tuomet namo gyventojai juokavo, kad žiemą jiems gali tekti gyventi lyg jurtoje, nes niekas negalėjo garantuoti, kad atšalus orui pradės šilti namo radiatoriai.

Pamažu juoką pakeitė baimė. Šildymo sezonas – ant nosies, o sutartis su jokiu šilumos tiekėju nepasirašyta.

„Yra variantas, bet raštiško susitarimo nėra, kitų variantų – irgi“, – būgštavo daugiabučio gyventojus vienijančios butų savininkų bendrijos pirmininkas Marius Aleksiejūnas.

Nepatvirtintais duomenimis, daugiabučio šildymu galėjo susidomėti įmonių grupei „Dalkia“ priklausanti bendrovė „Litesko“. Lemiamos derybos gali įvykti šiandien, tačiau niekas nesiima prognozuoti jų baigties.

Permokėjo tūkstančius

Į namą karštą vandenį tiekianti katilinė priklauso asmeniui, kuris šį turtą prieš kelerius metus išnuomojo su juo glaudžiai susijusiai bendrovei „Unifeksas“. Su bendrove namo gyventojai konfliktavo ne vieną kartą. Pernai šildymo sezonas prasidėjo labai vėlai, žiemą blogai šilo gyvatukai, o pavasarį Valstybinė energetikos inspekcija „Unifeksui“ nurodė perskaičiuoti kainas. Paaiškėjo, kad gyventojai per šildymo sezoną įmonei sumokėjo maždaug 19 tūkst. litų per daug.

Bendrovės skola „Lietuvos dujoms“ perkopė pusšimtį tūkstančių litų. Dujų tiekimas buvo nutrauktas iškart po šildymo sezono pabaigos. Nuo to laiko namo gyventojai neturi karšto vandens. „Unifeksas“ dėl nepavydėtinos padėties kaltina pačius gyventojus. Teigia, kad padėtis nebūtų susidariusi tokia sudėtinga, jei gyventojai nebūtų vogę karšto vandens.

Bendrovės veiklą stebinti Valstybinė energetikos inspekcija nustatė ne vieną pažeidimą ir neseniai sustabdė „Unifeksui“ išduotą šilumos įrenginių eksploatacijos atestatą. Kito tiekėjo kol kas nėra.

Nustebino „Kauno energiją“

Kauno miesto savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas Algirdas Vaitiekūnas teigė, kad namo šildymu šį sezoną gali pasirūpinti dvi bendrovės. Viena iš jų – „Kauno energija“.

„Į “Kauno energiją„ dėl tokio dalyko niekas nesikreipė. Pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar apskritai yra techninių galimybių tiekti šilumą į tą namą“, – išgirdęs apie A.Vaitiekūno planus šilumos tiekimą perduoti „Kauno energijai“ nustebo šios bendrovės atstovas ryšiams su visuomene Ūdrys Staselka.

„Manau, kad jie (“Kauno energija„ – red. past.) ne viską jums pasakė. Bendrija susirašinėjo su “Kauno energija„ Aš turiu visas raštų kopijas“, – teigė A.Vaitiekūnas.

Savivaldybės pažadais nebetiki

Kitą daugiabučiui tiekti šilumą galinčią bendrovę A.Vaitiekūnas laiko paslaptyje. Dienraščio žiniomis, realiausias kandidatas ateinančią žiemą šildyti daugiabutį – su įmonių grupe „Dalkia“ susijusi įmonė. Tikėtina, kad tai yra Sargėnams šilumą tiekianti „Litesko“. Tačiau bendrovės atstovas Nerijus Mikalajūnas teigė pasidomėjęs artimiausiais įmonės plėtros planais. Jo žiniomis, juose Palemono daugiabučio nėra.

M.Aleksiejūnas pasakojo, kad jau pasiekta stadija, kai nebesvarbu, su kuo susiję norą nuomotis katilinę išreiškę verslininkai. Svarbiausia, kad pradėtų šildyti.

Daugiabutį šiluma ir karštu vandeniu aprūpinusios katilinės savininkas pastaruoju metu buvo užsienyje, tačiau žadėjo, kad Lietuvoje bus šiandien ir iškart galės sėsti prie derybų stalo.

„Derybos bus sunkokos, bet manome, kad viskas bus gerai“, – sakė A.Vaitiekūnas.

Gera A.Vaitiekūno nuotaika daugiabučio gyventojų nenuramino. Tarnautojai skubiai padėti išspręsti problemas žada pusmetį, tačiau iki šiol žodžiai teigiamais rezultatais nevirto. Jei derybos baigsis be naudingų rezultatų, žmonės žada eiti piketuoti prie pagrindinio savivaldybės administracijos pastato.


Šildymo sezonas – ant nosies

Šiandien Kaune pradedama šildyti ikimokyklinio ugdymo įstaigas, ligonines ir poliklinikas.

Oficiali šildymo sezono pradžia skelbiama, kai vidutinė oro temperatūra tris paras iš eilės yra žemesnė nei 10 laipsnių. Kai kuriuose daugiabučiuose šildymo sezonas jau prasidėjo.

„Oficialus šildymo sezonas greičiausiai prasidės kitą savaitę, bet jau yra prašymų pradėti šildymą. To niekas nedraudžia. Jei daugiau nei pusė namo gyventojų pageidauja ir neturi skolų, šildymo sezoną galima pradėti ir anksčiau“, – aiškino Kauno miesto savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas Algirdas Vaitiekūnas.

Tiesa, būtina pažymėti, kad gyventojams, kurie gauna kompensacijas už šildymą, įjungus jį anksčiau nei oficiali šildymo sezono pradžia, šios kompensacijos nebus skaičiuojamos.