Durys į kitokį gyvenimą


2009-09-14
Eglė Stankevičiūtė
Durys į kitokį gyvenimą

Kaip saldinti arbatą, susitepti sumuštinį ar susiplauti nešvarius indus – elementarūs buities darbai vaikų globos namų auklėtiniams didžiausia mįslė. Nevyriausybinė jaunimo organizacija "A.C.Patria" tiesia pagalbos ranką ir moko šeimos neturinčius jaunuolius sėkmingai integruotis į visuomenę.

Bandys išvengti duobės

"Dvi galvos geriau negu viena, – girdėtą posakį prisiminė vienų globos namų auklėtinis Mindaugas. – Nebijau sunkaus darbo, tačiau už dyką tikrai nedirbčiau. Jei turėčiau daug pinigų – kokius du šimtus litų – pragerčiau. Tačiau jei gyvenčiau savo namuose, taupyčiau, juk reikia už elektrą, butą susimokėti – brangu viskas."

Išdėstęs mintis gyvenimu nusivylęs nepilnametis pripažino, jog apie savarankiško gyvenimo pagrindus nenutuokia nė trupučio, o nuogirdas apie kitokį gyvenimą girdėjo iš aplinkinių ar matė filmuose.

Savarankiškai gyventi globos namų auklėtiniai pradeda 15 metų, kai įstoja mokytis į profesines mokyklas ir gyvena bendrabučiuose, arba, sulaukę pilnametystės, gavę vienkartinę išmoką turi sėkmingai integruotis į visuomenę, susirasti būstą, darbą. Daugeliui naujo gyvenimo pradžia tampa žabangomis ar neįvykdoma misija.

"A.C.Patrios" vykdomas projektas "Vaikų globos namų auklėtinių integracija į darbo rinką, sudarant sąlygas aktyviai dalyvauti pozityvioje veikloje" orientuotas į 14 –29 metų esamus arba buvusius vaikų globos namų auklėtinius, kurie išėjo iš globos namų ir neturi kur gyventi arba jiems reikalinga pagalba persiorientuoti profesinėje arba asmeninėje srityje. Projektas sudarytas iš dviejų struktūrinių dalių: įgalinimo būsto ir jaunimo savarankiškumo ugdymo centro "Kitaip", kuris atlieka darbo centro funkciją.

Centro darbuotojai ne kartą vykdė projektus su vaikų globos auklėtiniais ir pastebėjo, kad kai nėra nuolatinio darbo – nėra ir ilgalaikio rezultato.

"Globos namuose vaikams viskas paduodama ant lėkštutės, su jais nedirbama individualiai. Šiuo projektu stengsimės kompensuoti klaidas ir su vaikais bendrauti kaip lygiaverčiai partneriai, joks darbuotojas jiems nevadovaus, o stengsis patarti ir parodyti kryptį", – sakė organizacijos vadovė Rita Škriadaitė. Integraciją skatinantis projektas bus vykdomas trejus metus.

Planuoti finansus – sunku

Gražiai skambantys planai neliko gulėti stalčiuje: vasaros viduryje šešiolika penkių globos namų auklėtinių savaitei vyko į vasaros stovyklą, kurioje kasdien ruošė maistą bei betonavo, šveitė, gramdė, tinkavo ir dažė apleisto namo kambarį.

"Kiekvieną dieną pasiskirstydavome darbus. Į virtuvę daugelis ėjo skeptiškai nusiteikę, juk pagaminti pietus 23 žmonėms – ne toks ir lengvas iššūkis. Buvo įdomu stebėti vaikus: jie norėjo pabandyti pjaustyti svogūnus, gaminti salotas, išdalyti maistą draugams. Atnaujinome vieną kambarį – dabar jis atrodo puikiai", – projekto koordinatorė Lina Daugelaitė šypsosi, jog po truputį kiekvienas vaikas rado savo vietą ir neatgrasų užsiėmimą. Populiariausios, aišku, buvo maudynės ežere, tačiau daugeliui patiko siekti greitai matomo rezultato – dažyti sienas.

Stovykloje įgytus įgūdžius daugelis pritaikys ateityje, o kai kuriems nusišypsos laimė dar labiau įgusti įgalinimo būste. Trejus metus įgalinimo būstas teiks laikino apgyvendinimo paslaugas ir kas metus šešių jaunuolių grupė lavins namų ūkio vedimo ir finansų planavimo įgūdžius.

Kiekvieną metų dieną gyvendami keturių kambarių bute jaunuoliai ne tik turės pasirūpinti, jog iš bado negurgtų pilvas, bet ir suplanuoti, kaip racionaliai išleisti maždaug 500 litų našlaičio pašalpą, kad mėnesio pabaigoje kišenėse nešvilpautų vėjai.

"Labai tylu. Trūksta žmonių", – tokie pirmųjų trijų įgalinimo būsto gyventojų įspūdžiai. Porą savaičių naujoje dalinai įrengtoje vietoje gyvenantys paaugliai, grįžę iš mokyklos, stengiasi kuo daugiau laiko skirti miegui.

"Kraustymasis ir adaptacijos laikotarpis išvargina, tačiau bandome įvesti tam tikrą ritmą, kuris pripratintų paauglius planuoti, – vyr.socialinė darbuotoja Julija Eidukevičiūtė neslėpė, jog vaikams sunku planuoti savo finansus. – Jie ieško tam tikro stiliaus ir būdo, kaip susitvarkyti dienotvarkę, ką valgyti, kur leisti pinigus."

Jaunimas, raginamas socialinių darbuotojų, stengiasi gaminti pats. Dienos maisto racioną dažniausiai sudaro sumuštiniai, pačių virtos sriubos ar nesunkiai iškepami pusfabrikačiai. Jaunuoliams vyksta socialinių įgūdžių ugdymo seminarai, suteikiamos asmeninės konsultacijos, kiekvieną savaitę vyksta bendruomeniniai susitikimai. Metus pagyvenę įgalinimo būste jaunuoliai dar pusę metų sulauks paramos iš "A.C.Patria".


Padės susirasti darbą

"A.C.Patria" patalpose (Rotušės a. 23) veikia jaunimo savarankiškumo ugdymo centras "Kitaip", kuriame profesinio orientavimo specialistai pasitinka ieškantįjį pagalbos ir palydi nuo pirmųjų minčių iki įsidarbinimo.

"Padėsime atrasti stipriąsias žmogaus savybes, susivokti, ką žmogus nori gyvenime mokytis ar dirbti, ir jį palydėsime", – profesinio orientavimo specialistė Dalia Tuskenytė neatmeta galimybės padėti jaunimui parašyti gyvenimo aprašymą, užmegzti kontaktus su darbdaviais, palydėti į darbo pokalbį ar paprasčiausiai padėti susikurti elektroninio pašto dėžutę.

Centre organizuojami vairavimo ir darbo kompiuteriu kursai, trumpalaikis savanoriavimas užsienio organizacijose bei intensyvios socialinių įgūdžių ugdymo grupės. Specialistų komanda lauks keturis kartus per savaitę po tris keturias valandas.

Projektas "Vaikų globos namų auklėtinių integracija į darbo rinką, sudarant sąlygas aktyviai dalyvauti pozityvioje veikloje" finansuojamas pagal žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programą iš Europos Socialinio Fondo ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų.

Projekte dalyvauja Kauno vaikų globos namai "Atžalynas", Kauno apskrities vaikų socializacijos centras, Jonavos rajono vaikų globos namai, Paparčių šv.Juozapo vaikų globos namai, Marijampolės vaikų laikinosios globos namai "Šaltinėlis".

Galintieji ir norintieji padėti rašykite elektroninius laiškus adresu: info@patria.lt