Miestą užlies poezijos banga


2011-10-12
KD inf.
Miestą užlies poezijos banga

Penkerius metus plėtęsis, augęs ir kasmet į netradicines erdves užsienio ir lietuvių atilikėjų kūrinius bei pasirodymus atrasti kvietęs festivalis "Tarp" šiais metais skelbia nebeišsitenkantis pogrindžio erdvėse.

Poetine energija putojanti muzikinių, literatūros ir vizualinių renginių banga Kauną užtvindys jau šiandien ir kunkuliuos iki pat penktadienio išnaktų.

"Lietuvos publikai kasmet siekiame atskleisti platų tarpdisciplininio meno ir poezijos formų diapazoną, todėl pristatome parodas, poezijos skaitymus, performansus, menų sintezes, filmų peržiūras, muzikos ir poezijos improvizacijas", – anot festivalio programos organizatoriaus Kaune Edvino Grinkevičiaus, dėl tarpdiscipliniškos koncepcijos festivalis tampa patrauklus itin plačiai auditorijai, kuri festivalyje tarsi naujai atranda poeziją.

Kaip ir kasmet, festivalio programoje pristatomas autorinis trumpo metro kinas, kuriamas atsispiriant nuo vieno eilėraščio, eilutės ar simbolio. Tęsiant tradicijas, pristatomi poetinių filmų konkurso rezultatai. Šių metų konkurso tema – anksčiau kontroversiškai vertintos poetės Birutės Pūkelevičiūtės eilėraščio eilutė: "Aš vadinu Tave savąja neramybe, nes jokio/Kito vardo tau nesurandu". Geriausius, įdomiausius, kompetentingos komisijos atrinktus trumpametražius filmus žiūrovai kviečiami pamatyti spalio 13 d. 18 val. VDU galerijoje "101" (Laisvės al. 53).

"Ypatingas pasiūlymas visiems poetams ir poetėms, kuriems raidės ir žodžiai nebekelia fizinio pasitenkinimo" – tai eilutė iš Manto Gimžausko eilėraščio "Antigravitacinė Voruta". Festivalio parodos kuratorius Darius Jurevičius kvietė jau žinomus ir jaunus fotomenininkus savaip interpretuoti šį eilėraštį.

Fotografai buvo kviečiami pateikti savąsias "antigravitacines vorutas" – darbų ciklą iš dviejų ar trijų spalvotų, šiek tiek į poparto ar dadaizmo stilistiką nukrypusių fotografijų. Spalio 14 d. 19 val. paroda atidaroma VDA Kauno dailės fakulteto galerijoje (Muitinės g. 4).

Finalinis festivalio renginys spalio 14 d. 21 val. prasidės buvusio Kauno kailių fabriko "Vilkas" erdvėse įsikūrusiame lofte "Gargaras" (Raudondvario pl. 101).

Vakarą pradės charizmatiškas senjoras iš Estijos, slapyvardžiu "Luulur". Poetas pademonstruos performansinį skaitymą – atliks neegzistuojančia, savo paties kalba parašytus eilėraščius. Į Kauną atvykusi intriguojanti ir šiuolaikiška medijų menininkė iš Australijos Kimberley Bianca pristatys naujausią performansą "Baltlantis". Vakaro eksperimentus tęs poetas ir muzikantas Robinas Bale'as iš Didžiosios Britanijos. Jo performansas "Repeticije Kolone" – istorijos pasakojimo, atlikimo meno ir gyvai atliekamos audio/vizualios prezentacijos dėlionė.

Performatyviajai vakaro daliai pasibaigus žiūrovus pasitiks teatrologės, poetės Vaivos Grainytės, saksofonininko Gražvydo Kardoko ir perkusininko Arūno Perioko projektas "Regina". Galiausiai džiazo dygsniais vakaro atmosferą kurstys (post)džiazo grupė "Sheep got waxed".