"Kaunas Photo" sužibėjo prancūzas


2010-09-13

Festivalio "Kaunas Photo" žvaigžde išrinktas prancūzas Eric'as Lusito, nuotraukose perteikęs posovietines karines erdves. Nugalėtojui Kaune bus surengta personalinė paroda.

Vereta Rupeikaitė

Šiemetiniame "Kaunas Photo Star" fotografijų konkurso finale dalyvavo 46 fotografai iš 20 pasaulio šalių. Dalyviai rodė savo darbus fotomeno ekspertams, kurie galiausiai išrinko verčiausius nugalėtojų vardo.

Vadinamosios portfolio peržiūros truko dvi dienas, eksperto ir fotografo susitikimui buvo skirta iki dešimties minučių. Anot festivalio direktoriaus Mindaugo Kavaliausko, fotografijų peržiūros, profesionalų vadinamos portfolio, vyksta jau daugiau kaip 20 metų, bet Lietuvoje tai gana nauja. Darbus vertinę komisijos nariai spėjo pamatyti beveik visų konkurso finalininkų darbus.

Pasak M.Kavaliausko, fotomeno atstovams svarbu ne tik būti nominuotiems, bet ir gauti ekspertų patarimų, atrasti naujų galimybių. "Kaunas Photo Star" renginyje darbus vertino 14 fotografijos ekspertų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Austrijos, Anglijos, Škotijos ir Ispanijos.

Iš Prancūzijos Šamoni miestelio atvykusio fotografo E.Lusito darbų serija "Po sienos griuvimo" sulaukė daugiausiai palankių įvertinimų. Nors fotografas gyvena slidinėjimo miestelyje Alpėse, tačiau festivalyje pristatyti darbai visai ne kurortinio pobūdžio. Menininkas fiksavo posovietinius karinio kulto pastatus Rytų Europoje, taip pat Kazachstane, Mongolijoje. Tai yra, kareivines, karinius kompleksus, kitus objektus, kurie jau kuris laikas stūkso nebegyvi.


Kiti festivalio laureatai:

Andrei Liankevičius (Baltarusija) – už seriją "Pagoniškoji Baltarusija".

Romanas Dritas (Latvija) – už kelias pateiktas fotografijų serijas.

Tadas Šlajus (Lietuva) – už seriją "Atminties sausra".