Festivalyje "Kaunas Photo" – "žalioji" fotografija


2009-09-02
Vaida Milkova
Festivalyje

"Perdirbta." Tokia festivalio "Kaunas Photo" rudens dalies tema. "Fotografija nemirė, ji yra perdirbta", – tikina festivalio meno vadovas Mindaugas Kavaliauskas.

Iškalbinga festivalio statistika

Devynios fotografijos pamokos, trys "Fotografijos naktys", 36 kadrai Savanorių prospekto esmei atskleisti. Tokie yra šiandien prasidedančios fotografijos festivalio "Kaunas Photo" rudens programos "Kaunas Photo Recycled" skaičiai.

Festivalio parodos-pamokos turėtų paneigti, kad fotografija mirusi, ir parodyti, kaip ją galima perdirbti. Parodose-pamokose intriguojamais pavadinimais "Susikurk savo pasaulį", "Galvok ir jausk", "Dekoruok", "Pamiršk fotoaparatą" bus eksponuojamos 40 fotografų iš Europos bei tolesnių pasaulio kraštų – Argentinos, Brazilijos, JAV, Australijos – nuotraukos.

"Perdirbimo idėja matoma visur, ne tik fotografijoje. Tai, kas vizualiuosiuose menuose kažkada buvo vadinama postmodernizmu, šiandien perdirbama į fotografiją", – aiškino M.Kavaliauskas.

Pamokose lauks pradedančiųjų

Į festivalio parodas-pamokas ypač kviečiami fotografijos pradedantieji. Parodose-pamokose nebus kviestinių lektorių – fotografijos žinovai, primindami šios meno šakos istoriją, per parodų atidarymus tiesiog vaizdžiai paaiškins, ko galima išmokti iš kiekvienos eksponuojamos nuotraukos. "Nuotraukos labai aiškiai moko, kaip kurti fotografiją šiais laikais, kai ir privačiose, ir viešosiose erdvėse fotografuoti tapo beveik neįmanoma – dėl mūsų vartotojiškų įpročių, tapatybės, orumo ir privatumo saugojimo", – pastebi M.Kavaliauskas.

Parodos-pamokos apžvelgs šiuolaikinės fotografijos galimybes atrasti naujus ir pamirštus žanrus, apmąstyti fotografijos dėsnius, principus technologijų tobulėjimo kontekste – vis dar išliekant dviejų dimensijų atvaizde, bet aiškiai pasakant, kad tai fotografija, sukurta dabar.

Dokumentuos gyvenimą Savanorių prospekte

Tradiciniu festivalio akcentu tapusiose "Fotografijos naktyse" (pirmoji – šiandien 21 val. Rotušės a.) demonstruojant nuotraukas per vaizdo projektorių publikai bus pasiūloma pagilinti per fotografijos pamokas įgytas žinias. "Fotografijos naktys", vyksiančios Rotušės aikštėje, – kaip visada nemokamos ir atviros visiems kauniečiams.

Penktadienį prasidedanti dokumentinė akcija "Savanoriai" kvies fotografus nuotraukose įamžinti ilgiausią Lietuvos gatvę – Savanorių prospektą Kaune ir Vilniuje, ypač atkreipiant dėmesį į nefasadinę šios gatvės kasdienybės pusę. Akcijos pradžia – maratonas "Savanoriai". Jo dalyviai 36 kadrais per šešias valandas turės sukurti savąjį pasakojimą apie Savanorių prospektą.


Kas? Festivalis "Kaunas Photo Recycled".

Kur? Kauno senamiestis, įvairios vietos Kaune ir Vilniuje.

Kada? Rugsėjo 2 d. – spalio 3 d.