Vicemeras kyšius siūlė atkakliai


2008-05-10
Vicemeras kyšius siūlė atkakliai

Tyrimą dėl korupcijos Vilniaus savivaldybėje atliekantys pareigūnai užfiksavo mažiausiai keturis vicemero Evaldo Lementausko ir tarybos nario Vido Urbonavičiaus susitikimus, kurių metu pastarajam siūlyti įspūdingi atlygiai.

Partijai „Tvarka ir teisingumas“ priklausantį vicemerą E.Lementauską teisėsaugos pareigūnai sekė nuo praėjusių metų rudens. Pirmieji vicemero ir tarybos nario konservatoriaus V.Urbonavičiaus susitikimai užfiksuoti lapkričio 10 ir 30 d.
„Vilniaus vartų“ kavinėje „G Lounge“. E.Lementauskas prašė politiko atlikti tam tikras kol kas neatskleidžiamas užduotis, už kurias žadėjo atsilyginti. Kyšio sumą leista pasirinkti pačiam V.Urbonavičiui.

Dar du politikų susitikimai užfiksuoti praėjusių metų gruodžio 3 ir 11 d. E.Lementausko darbo kabinete. Tuomet vicemeras V.Urbonavičiui įvardijo konkrečią užduotį – nepalaikyti jo partiečiui merui Juozui Imbrasui rengiamos interpeliacijos. Už politinę paslaugą konservatoriui siūlytas 140 tūkst. litų kyšis avansu ir antra tiek, jeigu interpeliacija žlugtų. Iš viso planuota V.Urbonavičiui sumokėti beveik 300 tūkst. litų.

Ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo pradėtas tik dėl šių keturių susitikimų, nors jų užfiksuota ir daugiau. Visų susitikimų metu V.Urbonavičiui už paklusnumą siūlytos įvairios pinigų sumos. Pats V.Urbonavičius nė vieno iš susitikimų nekomentuoja.

Vakar Vilniaus apygardos teismas nagrinėjo E.Lementausko prašymą išleisti į laisvę. Mėnesiui sulaikytas politikas kali Lukiškėse.

E.Lementauskas teigia, jog jam skirta per griežta kardomoji priemonė. Teismas nusprendė politiko į posėdį nekviesti.

Prokuroras Gedgaudas Norkūnas prašė teismo netenkinti įtariamojo skundo. Pasak prokuratūros, E.Lementauskui gresia ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, todėl jis gali pabėgti.

Vilniaus apygardos teismas sprendimą skelbs pirmadienį. Tądien teismas nagrinės ir tarybos nario Gintaro Kazako skundą dėl jo suėmimo. Prokurorai įtarimus taip pat yra pareiškę ir Vilniaus miesto tarybos nariui Audriui Butkevičiui, kuris pasirašė pasižadėjimą neišvykti.