Vaistų rinkos afera plečiasi


2009-12-11
Šarūnas Černiauskas
Vaistų rinkos afera plečiasi

Įtarimai dėl vaistų tiekėjų ir didmeninės prekybos atstovų susitarimo nei patvirtinti, nei paneigti. Konkurencijos sargai teigia, kad atsiradus naujoms svarbioms aplinkybėms tyrimas bus tęsiamas.

Ar vaistų tiekėjai ir didmeninės prekybos atstovai buvo sudarę draudžiamus susitarimus dėl vaistų kainų, Konkurencijos tarybos (KT) atstovai žadėjo atsakyti ketvirtadienį. Tačiau vakar nuspręsta tyrimą tęsti.

KT narys Vytautas Kavaliauskas žurnalistams teigė, kad tyrimą reikia tęsti, nes atsirado naujų aplinkybių. Paklaustas kokių, konkurencijos sargas patikslino: "svarbių".

Neatmetama, kad įtarimiamųjų ratas gali plėstis ir byloje atsiras naujų subjektų. Konkurencijos sargai gali imtis ir mažmeninės rinkos, t.y. kainų vaistinėse, tačiau to jie kol kas neatskleidžia. Į klausimą, ar tyrimas gali paliesti ir vaistinių tinklus, KT atstovė spaudai Palmira Kvietkauskaitė neatsakė nei "taip", nei "ne".

Anot jos, papildomas tyrimas pagal procedūras turi trukti ne ilgiau nei 5 menesius. Bet KT atstovė užsiminė, kad atsakymų galime sulaukti ir greičiau.

Kol kas KT draudžiamais susitarimais vaistų rinkoje įtaria 8 bendroves, tai: "Berlin-Chemie Menarini Baltic", "GlaxoSmithKline Lietuva", "Nutricia Baltics", "Viasana", "Fresenius Kabi AG Corporate Communications", kuri Lietuvoje veikia per ribotos atsakomybės bendrovės "Fresenius Kabi Polska" Baltijos atstovybę, ir vaistų didmeniniai pardavėjai "Limedika", "Tamro" ir "Armila".

Vaistų gamintojai ir platintojai kaltinami pamynę sąžiningos konkurencijos principus ir iškraipę medikamentų kainas, nes vaistus ligoninėms esą tiekia apie 20–75 proc. ar net kelis kartus pigiau nei vaistinėms. Maksimali bausmė už draudžiamą susitarimą – piniginė bauda iki 10 proc. bendrovės metų apyvartos.

Farmacininkai įtarimus neigia ir grasina, kad jei KT juos nubaus, kainos vaistinėse tikrai nesumažės. Jos padidės ligoninėse.