Seimo vadovas ieško atsarginio išėjimo


2007-04-21
Stasys GUDAVIČIUS
Seimo vadovas ieško atsarginio išėjimo

Merdėjanti ir eižėjanti Pilietinės demokratijos partija jau derasi su kitomis politinėmis jėgomis, prie kurių išsiskirsčiusi galėtų prisijungti

Seimo Pirmininko Viktoro Muntiano vadovaujamos Pilietinės demokratijos partijos (PDP) frakcija parlamente, atrodo, skaičiuoja paskutines dienas. Jau kitą savaitę arba gegužės pradžioje galutinai paaiškės, kurie šios frakcijos nariai pereis į kitas valdančiąsias frakcijas. Tuomet vietoje keturių valdančiosios koalicijos partijų, suformavusių mažumos Vyriausybę, liktų trys. Tačiau šis “pilietininkų” išsibėgiojimas gali nepakeisti politinės situacijos ir nesusilpninti valdančiosios koalicijos.

Pasirinktos dvi stovyklos

“Kauno dienos” žiniomis, V.Muntianas ir kiti PDP atstovai Seime šiomis dienomis aktyviai konsultuojasi su partneriais valdančiojoje koalicijoje dėl galimo perėjimo į jų gretas.

Dalis pilietininkų demokratų beldžiasi į Valstiečių liaudininkų frakciją. Tai - PDP frakcijos seniūnas Algirdas Ivanauskas, jo pavaduotojas Juozas Jaruševičius, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius, taip pat Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys Romas Venclovas. Be to, valstiečių liaudininkų gretas gali papildyti teisingumo ministras Petras Baguška.

Kita dalis PDP frakcijos norėtų tapti Socialdemokratų frakcijos nariais. Įsilieti į socialdemokratų stovyklą yra linkę Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas, Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys Andrius Baranauskas, Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Vladimiras Orechovas, taip pat sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas.

Ir pats V.Muntianas neatsisakytų tapti Socialdemokratų frakcijos nariu.

PDP atstovams išsibėgiojus po kitas Seimo frakcijas, Seimo PDP frakcijos nebeliktų, nes frakcijoje turi būti mažiausiai 7 nariai. Tokiu atveju nefrakcionuotų Seimo narių Mišriąją grupę papildytų dabartiniai PDP frakcijos nariai Jonas Ramonas ir Henrikas Žukauskas.

Sugalvojo pavadinimą

Svarstomas ir kitoks scenarijus. V.Muntianas ieško galimybių visą PDP inkorporuoti į kokią nors kitą didesnę ir įtakingesnę partiją. Dėl to vedamos intensyvios derybos su Valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininke, žemės ūkio ministre Kazimira Prunskiene. Jeigu derybos baigtųsi sėkmingai, didesnė dalis dabartinės PDP frakcijos automatiškai pereitų į valstiečių liaudininkų atstovų Seime gretas. Ilgainiui ir PDP susijungtų su valstiečiais liaudininkais.

Kalbama, kad K.Prunskienė jau net yra sugalvojusi pavadinimą galimai susijungusiai partijai. Ji nekomentuoja nei šios neoficialios informacijos, nei pačių derybų.

Tačiau valstiečių liaudininkų gretose toli gražu ne visi sveikina idėją priimti į frakciją naujus narius iš PDP arba sujungti abi partijas. Tam esą priešinasi ir “partijos pinigine” vadinamas buvęs Seimo narys, verslininkas Ramūnas Karbauskis.

Socialdemokratai irgi nėra linkę priimti visus norinčiuosius iš PDP frakcijos. Be to, jie gal ir priimtų V.Muntianą, bet negarantuotų jam Seimo Pirmininko pareigų.

Ieško solidesnio pagrindo

Vienas PDP vadovų A.Matulevičius “Kauno dienai” pripažino, kad artėjant 2008 metų Seimo rinkimams ši partija ieško “solidesnio ir perspektyvesnio politinio pagrindo”. “Mes kalbamės su valstiečiais liaudininkais dėl bendros frakcijos sukūrimo. Pokalbių rezultatus galite išvysti jau labai greitai”, - sakė jis.

Tačiau, anot politiko, pati PDP neturėtų būti sujungta su Valstiečių liaudininkų sąjunga. “Kalbama tik apie bendros, koalicinės frakcijos sukūrimą Seime”, - tvirtino jis.

A.Matulevičius taip pat pripažino, kad dalis PDP atstovų Seime nenori tapti valstiečiais liaudininkais, todėl dairosi į kitas frakcijas, pirmiausia į socialdemokratus. “Taip, yra tokių žmonių. Bet mūsų partijos prezidiumo sprendimas buvo derėtis su valstiečiais liaudininkais. Jeigu koks nors atskiras frakcijos narys dairosi į socialdemokratus, tai jo asmeninis reikalas”, - sakė politikas.

Jis teigė sunkiai įsivaizduojantis, kad R.Turčinskas išsaugotų sveikatos apsaugos ministro portfelį, jeigu išeitų pas socialdemokratus: “Pagal koalicijos sutartį ir pasidalytas kvotas šis postas priklauso pilietininkams demokratams.”