Seimo tarnybose išplito gajus piktnaudžiavimo virusas


2006-03-25
Stasys GUDAVIČIUS
Seimo tarnybose išplito gajus piktnaudžiavimo virusas

Parlamento kanceliarijoje, opozicijos teigimu, klesti neregėto masto nomenklatūrinis feodalizmas

Seimo kanceliarijoje karaliauja netvarka ir piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi. Parlamento vadovybė prabilo apie radikalias permainas šioje sistemoje. Tačiau jų greičiausiai imsis jau ne dabartinis Seimo kancleris Arvydas Kregždė, kuris rimtai svarsto atsistatydinimo galimybę.

Naudotasi tarnybine padėtimi

Vakar Seimo opozicija prabilo apie parlamento kanceliarijoje išsikerojusį nomenklatūrinį feodalizmą. “Esame įsitikinę, kad Seimo kanceliariją yra apėmusi liga”, - sakė Lietuvos liberalų sąjūdžio vadovas Petras Auštrevičius.

Liberalų teigimu, juos pasiekė neoficiali informacija, kad Seimo kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento techniniai darbuotojai plušo ne tik parlamente, bet ir neatlygintinai Seimo darbuotojų namuose. Parlamentui pirktomis statybinėmis medžiagomis buvo remontuojami privatūs būstai.

Nepatvirtintomis žiniomis, kai kurie Seimo kanceliarijos darbuotojai yra paliudiję, jog darbo valandų metu buvo siunčiami paties Seimo kanclerio A.Kregždės, buvusio Seimo Teisės departamento vadovo Kęstučio Virkečio ir Seimo kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento vyriausiojo specialisto Arvydo Švedo, kuris vadinamas kanceliarijos “pilkuoju kardinolu”, namuose atlikti stalių, elektrikų, santechnikų darbų. Tam esą buvo skiriami Seimo kanceliarijos darbuotojai, taip pat ir su Seimo kanceliarijos Transporto skyriaus vadovybės žinia esą būdavo skiriamas tarnybinis transportas.

Kai kurių darbuotojų liudijimu, Seimo kanclerio A.Kregždės namuose, jo nurodymu, darbai neva buvo atliekami iš medžiagų, kurios skirtos Seimo kanceliarijos poreikiams.

Departamentas tapo dispečerine

Turima informacijos, kad kanceliarijos skelbiamų konkursų sąlygos rengtos konkretiems dalyviams. Manoma, kad konkursų sąlygomis besirūpinantiems A.Kregždei, K.Virkečiui, Seimo Finansų departamento direktorei Danutei Petrauskienei ir jos pavaduotojai Dalei Špakauskienei tuos konkursus laimėjusios įmonės neva teikdavusios paslaugas už žemesnę nei rinkos kainą.

Anot neoficialios informacijos, Seimo transporto skyriaus darbuotojams neva teko kraustyti kilimus iš A.Kregždės buto į jo sodybą.

Neoficialiai teigiama, jog tokie darbai esą niekur nebūdavo fiksuojami, už juos Seimo kanceliarijai pinigai nebuvo pervedami, su darbuotojais jokios sutartys nesudaromos.

Visa tai esą buvo daroma su Bendrųjų reikalų departamento vadovybės žinia. Pastarasis departamentas esą buvo tapęs savotiška “dispečerine” paskirstant Seimo kanceliarijos darbuotojus darbams ne Seimo reikalams.

Be to, Seimo kanceliarijoje esą nenuosekliai fiksuojami viršvalandžiai, žiniaraščiai pažeidžiant įstatymus pildomi pagal bendrą šabloną.

Siekdami išsiaiškinti situaciją, liberalai kreipėsi į A.Kregždę, prašydami pateikti kanceliarijos tarnautojų pavardes, į kurių namus atlikti remonto darbų esą buvo siunčiami Seimo elektrikai, staliai, santechnikai. Taip pat prašoma atsakyti, ar Seimo darbuotojų būstai nebuvo remontuojami Seimo reikmėms įsigytomis statybinėmis medžiagomis, o privačiuose namuose, soduose ir sodybose - nedirbo kanceliarijos skelbtus konkursus laimėjusių statybos įmonių darbininkai.

Kaltinimus neigia

Pats A.Kregždė visus šiuos kaltinimus žurnalistams kategoriškai neigia. Tačiau Seimo kancleris pripažino, kad, bent vienam kaltinimui pasitvirtinus, jis “pasirengęs prisiimti visą atsakomybę”.

A.Kregždė jau nebeneigia ketinimų atsistatydinti, leidžia suprasti apie tai svarstąs.

Vakar Seimo kancleris parlamento valdybai pateikė pasiūlymų, kaip reikėtų reorganizuoti kanceliarijos padalinių darbą siekiant išgyvendinti piktnaudžiavimų tarnyba. Be kita ko, pasiūlyta maksimaliai apkarpyti Seimo kanceliarijos įsteigtų įmonių darbą, kai kurias - naikinti. “Siūliau maksimaliai atsisakyti privilegijų, mažinti transporto remonto, plovimo, kitų paslaugų darbus”, - žurnalistams sakė kancleris.

A.Kregždė taip pat pasiūlė Valstybės turto fondui perduoti Seimo turimas poilsines Palangoje bei Švenčionių rajone, naikinti iki šiol Seimą be konkurso maitinusią valstybinę įmonę “Greminta” ir skelbti viešojo maitinimo konkursą.

Seimo valdyba kai kuriems pasiūlymams pritarė, tačiau dėl Transporto skyriaus veiklos pertvarkymo nuspręsta pirmiau išklausyti parlamentinių frakcijų nuomones.

Kitas priemones kancleriui pasiūlyta įgyvendinti. Tačiau, A.Kregždei atsistatydinus, jas įgyvendintų jau naujas Seimo kancleris.

Keisis daugelio padalinių vadovai

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas tvirtina kol kas nesiekiąs kanclerio pasitraukimo iš pareigų. Anot A.Paulausko, Seimo kancleris turėtų bent jau pradėti padalinių reformą.

Bet Seimo Pirmininkas leido suprasti, kad, pasitvirtinus informacijai apie paties A.Kregždės piktnaudžiavimą tarnyba, kancleris turėtų nedelsdamas atsistatydinti.

Seimo vadovas pareikalavo, kad iš pareigų atsistatydintų “Valstybės žinių” leidyklos vadovas Mintautas Daulenskis. Kaip “Kauno diena” jau rašė, šis pareigūnas buvo sau pasiskyręs dvigubai didesnį atlyginimą. Be to, abejonių sukėlė “Valstybės žinių” iš banko paimta paskola naujam leidyklos pastatui statyti. Už šią paskolą mokamos per didelės palūkanos.

Pasak A.Paulausko, “Valstybės žinių” vadovas turėtų pasielgti panašiai kaip Seimo Transporto skyriaus vedėjas Jurgis Šiaudkulis. Jis ketvirtadienį po pokalbio su parlamento vadovu įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

Vakar paskelbta, kad J.Šiaudkulis, neoficialiomis žiniomis, turi du 200 ir 400 kvadratinių metrų butus sostinės Žvėryno rajone, taip pat - 12 arų sklypą su nameliu už Vilniaus, namą Telšių rajone ir 13 hektarų žemės bei žmonos vardu - kambarį poilsio namuose Palangoje.

Parlamento vadovas užsiminė, jog, pradėjus kanceliarijos valymą, iš postų teks trauktis dar ne vienam pareigūnui. “Manau, kad daugelio padalinių vadovai turėtų būti pakeisti”, - sakė A.Paulauskas.

Stiprins auditą

Seimo Pirmininkas pareiškė esąs nusiteikęs radikalioms permainoms skandalų dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi krečiamoje parlamento kanceliarijoje.

Žurnalistams parlamento vadovas sakė, jog būtina išnaikinti kanceliarijoje įsišaknijusią privilegijų tvarką ir stiprinti parlamento vidaus auditą: “Reikia stipriai susirūpinti vidaus audito sistema, nes mes dabar matome, kad auditoriai yra, o darbų nėra. Turi būti paskirtas ryžtingas žmogus į auditoriaus postą, kad prižiūrėtų tvarką kanceliarijoje, o ne tik stebėtų ir toleruotų”.

Pasak A.Paulausko, pateikti pasiūlymai reformuoti kanceliarijos padalinius yra radikalūs. “Labai griežtai buvo pasakyta atsisakyti poilsinių, kad autoūkis nevykdytų jokių paslaugų, kad būtų skelbiamas viešojo maitinimo konkursas”, - sakė Seimo Pirmininkas.

Kol kas nesivadins bedarbiu

Šią savaitę atsistatydinęs Seimo kanceliarijos Teisės departamento direktorius K.Virketis šių pareigų faktiškai jau neina, tačiau formaliai jo ryšiai su parlamentu dar ilgokai nenutrūks. Mat atsistatydinęs aukštas valdininkas pasiprašė išleidžiamas atostogų, kurios užtruks iki liepos 1 dienos.

K.Virketis iš pareigų buvo atleistas nuo trečiadienio, tačiau valdininkas nebuvo išnaudojęs visų atostogų, todėl jam leista jas išnaudoti. Tokį buvusio pavaldinio prašymą patenkino Seimo kancleris A.Kregždė. Per ilgą valdininko darbo laiką Seimo kanceliarijoje jo nepanaudotų atostogų susikaupė daugiau nei trys mėnesiai.

Nors ir formaliai, ir faktiškai teisininkas ligšiolinių pareigų nebeina, jam atostogų metu galios socialinės garantijos, jis nebus laikomas bedarbiu. Tiesa, K.Virketis nebegalės grįžti į tas pačias pareigas. Buvusio valdininko neišgelbėtų ir netikėta liga - nedarbingumo lapelis nuo visiško ryšių su buvusia darboviete nutrūkimo jį apsaugotų tik keturis mėnesius.

A.Paulauskas neslėpė, kad jį stebina tokia situacija, tačiau pabrėžė, kad Teisės departamento vadovas buvo atleistas vadovaujantis įstatymais.

Galimybę atsistatydinusiam pareigūnui išnaudoti nepanaudotas atostogų dienas, o ne gauti kompensaciją už tai, numato galiojantys teisės aktai.

Nors pasitraukęs K.Virketis turės išsikraustyti iš Seimui priklausančio buto, kol atostogaus, jis galės likti valdiškame būste. Iš Seimo pasitraukusiems parlamentarams ir čia nebedirbantiems valdininkams iš viešbučio tenka išsikraustyti po mėnesio. Tačiau K.Virketis sakė išsikraustysiąs, kai grįš iš atostogų.

Teisininkas jau daugiau nei pusę metų laikinai glaudžiasi Seimo viešbutyje sostinės Fabijoniškių rajone. Į valdišką trijų kambarių būstą jis įsikėlė pernai vasaros pabaigoje, pardavęs anksčiau turėtą butą ir pradėjęs statyti didžiulį namą Vilniaus pakraštyje.