S.Juciaus byla — be postūmių


2008-04-15
S.Juciaus byla — be postūmių

Naujo žingsnio neįžvelgia

Lietuvos generalinio konsulato Kaliningrade nepasiekė jokia nauja informacija apie beveik prieš metus skradžiai žemę pradingusio mūsų šalies verslininko Stanislovo Juciaus bylą.

Konsulato ministras patarėjas Valdas Lastauskas vakar stebėjosi žiniasklaidos pranešimais, jog didelį atgarsį sukėlusi verslininko dingimo byla perkvalifikuota į planuoto nužudymo.

„Byla ir buvo iškelta dėl nužudymo, o ar iš anksto suplanavus, grupėje veikiant, slaptai, su kirviu ar keptuve per galvą, čia yra detalės, – dienraščiui teigė diplomatas. – Mums nieko nepranešta, jokių perkvalifikavimų nebuvo. Bent jau mūsų žiniomis“.

Ministras patarėjas priminė, jog prieš porą savaičių konsulatas buvo informuotas, jog bylos medžiaga yra peržiūrima, baigiamas statybų bendrovės „Rosslitstroj“, kuriai vadovavo S.Jucius, finansinis patikrinimas.

„Mūsų galva, jie jau seniai turėjo baigti auditą. Konsulatas neįžvelgia naujo žingsnio šioje byloje“, – tikino pašnekovas.

Naršo bendrovės finansus

Interneto svetainė lrt.lt pranešė, jog jau dabar aišku, kad „Rosslitstroj“ finansinė padėtis nebuvo skaidri.

Esą bendrovė turi nebaigtų išmokėti paskolų, nerandama iš gyventojų už būstą sumokėtų pinigų. Tikrintojai pastebėjo, kad bendrovė neturi apyvartinių lėšų. Kaliningrado prokurorai teigia žinantys, jog S.Juciui ne kartą buvo grasinta dėl skolų ar neskaidriai įsigytų žemės sklypų.

Po S.Juciaus dingimo bendrovės vairą perėmęs „Rosslitstroj“ akcininkas Aleksandras Semkinas praėjusiųjų metų rugpjūčio pradžioje buvo nužudytas savo namo laiptinėje.

Po kelių mėnesių lietuviai nusprendė trauktis iš Kaliningrado, „Rosslitstroj“ akcijos buvo parduotos Rusijos bendrovei „Fordevind“.
Lietuvių prokurorų neprisileidžia

Teigiama, kad šioje byloje jau apklausta apie 120 liudininkų, tarp jų – buvęs miesto meras ir regioninės dūmos deputatai.

Lietuvos teisėsaugininkai, pasak V.Lastausko, tyrime nedalyvauja.

„Bendradarbiavimas mūsų ir Lietuvos teisėsaugininkų akimis žiūrint, švelniai tariant, nepakankamas. Informacijos jie negauna. Rusijos ir lietuvių vykdomi tyrimai nederinami, – sakė ministras patarėjas. – Oficialiai pranešama, kad bendradarbiaujama. Tai patikrinti sunku, bet faktas toks: jau praėjo metai, bet S.Jucius dar nerastas“.