Rusijai — V.Adamkaus kirtis


2008-01-28
Rusijai — V.Adamkaus kirtis

Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus neatsisako savo prieštaringai įvertintų žodžių dėl Maskvos ir siūlo neskubėti pasirašyti naujos ES partnerystės ir bendradarbiavimo sutarties su Rusija.

„Rusija, nesugebanti šiandien vykdyti ankstesnių susitarimų, negali primygtinai reikalauti naujų, kuriuos mes turėtume su ja sudaryti“, – sakė V.Adamkus penktadienio vakarą pasaulio lyderių forumo Šveicarijos Davose dalyviams.

Pasak Lietuvos Prezidento, globalaus vaidmens siekianti Rusija privalėtų žengti konkrečius žingsnius, tarp jų – išvesti kariuomenę iš Gruzijos ir Moldovos, kaip tai numato 1999 m. Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Stambulo konferencijos susitarimas, taip pat – ratifikuoti Energetikos chartiją, vykdyti stojant į Europos Tarybą prisiimtus įsipareigojimus ir įgyvendinti tarpvyriausybinius susitarimus, pasirašytus su kitomis šalimis, neišskiriant ir Baltijos valstybių.

Anot V.Adamkaus, ES negali sudaryti susitarimų su Rusija, kurie panaikintų ankstesnius bendrus įsipareigojimus.

„Todėl sakyčiau, kad neverta skubėti pasirašyti naujos ES ir Rusijos partnerystės ir bendradarbiavimo sutarties. Manau, kad tarptautinės bendruomenės santykiai su Rusija turėtų atitikti Rusijos pasirengimą prisiimti įsipareigojimus šiai bendruomenei“, – sakė Lietuvos Prezidentas.

Anksčiau šią savaitę V.Adamkus duodamas interviu britų „The Financial Times“ dienraščiui perspėjo, kad stiprėjanti Rusijos ekonominė galia gali paskatinti Kremlių pradėti naują šaltajį karą.

Tiesa, JAV valstybės departamento vadovė Condoleezza Rice netiesiogiai sukritikavo V.Adamkaus pareiškimą. Ji kalbas apie naująjį šaltąjį karą pavadino „hiperbolizuota nesąmone“.

BNS inf.