Rinkimų data gali būti įtvirtinta Konstitucijoje


2004-02-14
Rinkimų data gali būti įtvirtinta Konstitucijoje

Artėjančių Seimo rinkimų data gali būti nustatyta pagrindiniame šalies įstatyme, o ne skelbiama Prezidento nuožiūra. Tokia tvarka įsigaliotų, jei parlamente būtų pritarta siūlomoms Konstitucijos pataisoms.

Grupės parlamentarų parengtose Konstitucijos pataisose siūloma fiksuoti konkrečią eilinių Seimo rinkimų datą. Pataisų likimas priklausys nuo to, ar kitą savaitę joms pritars valdančioji Socialdemokratinės koalicijos frakcija. Kai kurie jos nariai, tarp jų ir pataisas rengęs Algimantas Salamakinas, mano, jog frakcija pritars pataisoms ir jos bus priimtos dar šios kadencijos Seime.

Balsuoti - po žemės ūkio darbų

“Kovo pabaigoje galima surengti pirmąjį, birželio - antrąjį balsavimą dėl Konstitucijos pataisos”, - sakė A.Salamakinas.

Konstitucijos pataisa įsigalioja po mėnesio nuo jos priėmimo.

“Aš manau, jog tinkamiausia būtų nustatyti, jog Seimo rinkimai vyksta trečiąjį spalio sekmadienį, kuomet yra baigti žemės ūkio darbai”, - sakė pataisų autorius.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigiamai vertina ketinimus nustatyti fiksuotą rinkimų datą.

“Aš tai vertinčiau teigiamai, nes dabar rinkimų data yra linkusi ankstėti ir dėl to trumpėja Seimo kadencija. Fiksuota parlamento rinkimų data yra nustatyta daugelyje pasaulio valstybių”, - pažymėjo VRK pirmininkas.

Baiminamasi rinkėjų aktyvumo sumažėjimo

Dėl Konstitucijoje esančių prieštaravimų Seimo rinkimai nuolat paankstėja keliomis savaitėmis ir jau 2008 metais rinkėjai turėtų eiti į rinkimus vidurvasarį. Tai galėtų lemti menką rinkėjų aktyvumą ar net rinkimų žlugimą vienmandatėse apygardose.

Seimo rinkimų įstatymas numato, jog vienmandatėse apygardose rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvauja ne mažiau kaip 40 proc. rinkėjų.

“Konstitucijoje yra akivaizdus prieštaravimas. Viename straipsnyje teigiama, jog Seimo narių kadencija yra ketveri metai, o kitame - jog nauji Seimo nariai į pirmąjį posėdį susirenka ne vėliau kaip per 15 dienų po rinkimų rezultatų paskelbimo”, - sakė Z.Vaigauskas.

Didžiosios batalijos tikriausiai vyks rugsėjį

Kol Seimo rinkimai vyko dviejų turų sistema, šį prieštaravimą, pasak Z.Vaigausko, buvo galima suderinti, ir tiek 1992 metų, tiek 1996 metų Seimas į pirmąjį posėdį susirinko lapkričio 25 dieną.

Tačiau atsisakius antrojo turo, dabartinis Seimas į pirmąjį posėdį susirinko 2000 metų spalio 19 dieną, o nepakeitus galiojančios tvarkos naujai išrinktas Seimas turėtų į pirmąjį posėdį susirinkti ne vėliau kaip spalio 12 dieną. Tokiu būdu dabartinės kadencijos Seimo nariai neišbūtų viso Konstitucijoje numatyto ketverių metų termino.

Jeigu Konstitucijos pataisa nebus priimta, pagal dabar nustatytą tvarką Seimo rinkimai gali būti surengti rugpjūčio 19 - rugsėjo 19 dienų laikotarpiu. Pasak Z.Vaigausko, Prezidentas konkrečią rinkimų datą turi paskirti ne vėliau kaip iki balandžio 19 dienos.

Praėjusią savaitę su Prezidentu Rolandu Paksu susitikę Socialdemokratinės koalicijos frakcijos nariai pageidavo, jog Seimo rinkimai būtų rengiami rugsėjį. Susitikime dalyvavusio A.Salamakino teigimu, Prezidentas tam pritarė.

Laukia mažiausiai dveji rinkimai

Rinkėjams šią vasarą ir be to gali tekti eiti balsuoti du kartus.

Birželio 13 dieną numatyti Europos Parlamento rinkimai. Birželį taip pat gali būti surengti ir pirmalaikiai prezidento rinkimai, jeigu, kaip prognozuojama, balandį bus surengtas balsavimas dėl dabartinio prezidento nušalinimo.

Šiuo metu Seimo specialioji tyrimo komisija svarsto kaltinimus prezidentui dėl šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo ir priesaikos sulaužymo.

BNS, KD inf.