Rinkimams jau pasirengta


2004-09-30
Stasys GUDAVIČIUS
Rinkimams jau pasirengta

VRK vadovas teigia, kad absoliuti dauguma rinkėjų turėjo gauti pažymėjimus, liudijančius apie galimybę balsuoti

Rinkėjų pažymėjimai įteikti absoliučiai daugumai Lietuvoje registruotų rinkėjų. Tai tvirtinantis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas pripažįsta, kad kai kuriose apylinkėse pasitaikė pasipiktinimą keliančių faktų apie rinkėjų pažymėjimų įteikimo sutrikimus. Ne visi rinkėjai gavo ir VRK išleistus laikraščius su kandidatų į Seimą sąrašais.

Užkūrė pirtį apylinkės komisijos vadovui

VRK pirmininkas “Kauno dienai” teigė, kad rugsėjo 20 dieną, kai buvo oficialiai baigtas rinkėjo pažymėjimų įteikimas, gauta duomenų, jog tik 8 procentai rinkėjų šio dokumento negavo. “Dabar situacija pasikeitė. Daug kas iš tų aštuonių procentų jau yra gavę rinkėjo pažymėjimą ir galės ramiai balsuoti paštu arba rinkimų dieną”, - tvirtino Z.Vaigauskas.

Pasak jo, tiek VRK, tiek apygardų bei apylinkių komisijos gavo nemažai skundų dėl pažymėjimų, liudijančių apie asmens teisę balsuoti, įteikimo pavėlavimų. “Į visus juos reaguota greitai. Pažymėjimai išrašyti ir įteikti”, - teigė VRK vadovas.

Anot Z.Vaigausko, dabar tiriama, kodėl kai kuriose apylinkėse pažymėjimai buvo įteikiami itin atmestinai. “Tarkim, vienoje Vilniaus Žirmūnų apygardos apylinkėje tebėra įteikta vos 65 procentai pažymėjimų, nors gretimoje apylinkėje tai padaryta netgi 99,3 proc.”, - pasakojo jis. “Užkūrėme pirtį tos apylinkės komisijos pirmininkui, jis pažadėjo operatyviai pasitaisyti”, - pridūrė VRK pirmininkas.

Z.Vaigausko nuomone, “gal tik kokie 3-4 procentai rinkėjų iki šiol gali neturėti pažymėjimų”.

Lietuvoje iš viso yra 2 milijonai 639 tūkstančiai rinkėjų, tai yra keliais tūkstančiais daugiau, nei buvo per šių metų birželio 13-ąją įvykusius Europos Parlamento ir pirmalaikius Prezidento rinkimus.

Antradienį prasideda balsavimas paštu

Z.Vaigauskas teigė, kad galimybė rinkėjo pažymėjimą gauti internetu nėra itin populiari. “Iki šiol tuo pasinaudojo tik maždaug tūkstantis rinkėjų. Iki balsavimo paštu ir pačios rinkimų dienos jų pagausės”, - neabejojo jis.

Rinkėjo pažymėjimą galima atsispausdinti iš VRK tinklalapio internete, surinkus vardą, pavardę ir asmens kodą.

Rinkėjo pažymėjimas nėra būtinas dokumentas, atėjus balsuoti rinkimų dieną, tai yra spalio 10-ąją. Tačiau be jo neapsieinama, kai žmogus balsuoja paštu. Tokių per kiekvienus rinkimus būna nuo 3 iki 6 procentų nuo visų rinkėjų.

Balsavimas paštu prasidės ateinantį antradienį, spalio 5 dieną, ir tęsis iki penktadienio. Ne visi pašto skyriai bus aprūpinti absoliučiai visų Lietuvos vienmandačių rinkimų apygardų balsavimo biuleteniais. Pavyzdžiui, Vilniuje visiškai aprūpintų biuleteniais pašto skyrių iš beveik 60-ies bus tik 37. “Lietuvos paštas” yra įsipareigojęs pateikti informaciją rinkėjams, kuriuose paštuose bus galima balsuoti be baimės, kad juose nėra kurios nors Lietuvos apygardos biuletenių.

Šių rinkimų balsavimo paštu naujovė ta, kad laikini pašto skyriai bus įsteigti ir kai kuriose aukštosiose mokyklose, taip suteikiant galimybę balsuoti studentams.

Atspausdins papildomą tiražą

Kartu su pažymėjimais rinkėjai turi gauti ir VRK atspausdintą leidinį su populiariai išaiškintomis rinkimų taisyklėmis bei visų kandidatų į Seimą sąrašais. Tokių laikraščių atspausdinta 1 milijonas egzempliorių, tad, Z.Vaigausko teigimu, jų turėjo pakakti beveik visiems namų ūkiams. Tačiau nemaža dalis rinkėjų tvirtina negavę VRK laikraščio, o kiti teigia gavę net po kelis jo egzempliorius.

“Visos rinkimų apygardų ir apylinkių komisijos buvo aprūpintos tais laikraščiais, jos ir turėjo pasirūpinti sklandžiu jo išplatinimu. Deja, matyt, ne visur tai gerai pavyko”, - sakė Z.Vaigauskas. Todėl VRK netrukus išspausdins papildomą 500 tūkstančių egzempliorių leidinio tiražą, kuris bus išdalytas laikraščio dar negavusiems rinkėjams. Be to, bus atspausdinta 10 tūkstančių knygelių su rinkimuose į Seimą dalyvaujančių kandidatų sąrašais, kurios bus padėtos į slapto balsavimo kabinas rinkimų dieną.