Riaušininkų tėvai išgyveno košmarą


2009-01-19
Laura Čyžiūtė
Riaušininkų tėvai išgyveno košmarą

Savaitgalį sostinės teisėjai sprendė, suimti ar paleisti į laisvę riaušėse prie Seimo dalyvavusius jaunuolius. Chuliganizmu įtariamiems dalyviams teismas skyrė nuo 7 iki 30 parų arešto.

Gresia ilga nelaisvė

Sekmadienį Vilniaus miesto 2-ajame apylinkės teisme dirbo net septyni teisėjai. Baigiantis 48 valandų sulaikymo terminui skubėta kuo griečiau nuspręsti, kaip toliau elgtis su 19, kaip įtariama, riaušėse prie Seimo dalyvavusių asmenų. Pusė jų – nepilnamečiai.

Visus įtariamuosius prokurorai prašė už grotų laikyti po mėnesį. Tačiau 15 jų teismas skyrė suėmimą nuo savaitės iki mėnesio. Jie su antrankiais išvesdinti į areštinę. Nė vienas įtariamųjų neprisipažino iš anksto ruošęsis pulti Seimo rūmus.

Likę keturi chuliganizmu įtariami asmenys, pritrūkus įrodymų, iš teismo salės paleisti namo.

Iš viso penktadienį prie Seimo buvo sulaikyta apie 150 agresyviai besielgiančių asmenų. Baudžiamojoje byloje dėl riaušių prokurorai šiuo metu įtarimus yra pareiškę 32 įtariamiesiems. 19 įtariamųjų prokurorai nusprendė skirti švelnesnes kardomąsias priemones. Seimo puolimo organizatoriams ir įnirtingiausiems dalyviams gali grėsti iki šešerių metų nelaisvės. Šis nusikaltimas priskiriamas prie apysunkių.

Bemiegės tėvų naktys

Vakar Vilniaus 2-ojo apylinkės teismo koridoriuose būriavosi sulaikytųjų artimieji. Jie tikino iki šeštadienio paryčių nežinoję, kur dingę jų sūnūs, vyrai, artimi giminės. Daugumai jų apie tai, kad sulaikyti riaušininkai, niekas nesiteikė pranešti.

Teko patiems skambinėti į policijos komisariatus ir rankioti po trupinį informaciją. Dauguma giminaičių nė nežino, kuo konkrečiai įtariami jų artimieji. Jiems prokurorai tepranešė, kad jaunuoliai sulaikyti už dalyvavimą riaušėse.

Paskutinysis chuliganizmu įtartas 18 metų vaikinas, vardu Aleksandras, iš teismo salės išėjo apie 14 val. Jo už durų laukė ašarojanti mama Ina.

"Žinojau, kad mano sūnus penktadienį buvo prie Seimo. Jis man paskambino, pasakė, kad į jį pataikė guminė kulka. Sakau, bėk iš ten. Po 15 minučių dar kartą skambinau, bet jo telefonas jau buvo išjungtas. Jis buvo suimtas apie 14.30 val. O aš iki 2 val. nakties nežinojau, kur dingo mano sūnus. Skambinau į visus policijos komisariatus. Viename jų man pasakė, kad sūnus sulaikytas už dalyvavimą riaušėse. Ką jis padarė – aš iki šiol nežinau. Manęs ir dabar prokuroro prašymu į teismo salę neįleidžia", – prie durų ašarojo 18-mečio Aleksandro mama. Ji sūnaus teisme laukė tris valandas.

Tai – didžiulė pamoka

Apie 14 val. sugrįžo teisėja. Skelbiant nuosprendį Aleksandrui, jo mama įleista į teismo salę. Sprendimas jaunuoliui buvęs palankus. Trūkstant įrodymų dėl chuliganizmo jis išleistas namo. Tačiau jam advokato paslaugų dar prireiks. Pasibaigus ikiteisminiam tyrimui vaikino dar laukia teismas.

Išėjęs iš teismo salės jaunuolis buvo nekalbus. O jo mama braukė džiaugsmo ašaras. Po dviejų parų, praleistų areštinėje, sūnus pagaliau grįžta namo.

"Jokiu būdu nepritariu jo dalyvavimui riaušėse. Jam tai didžiulė pamoka. Ir noriu pasakyti visiems jaunuoliams, kad jie jokiu būdu nedalyvautų riaušėse. Tėvai vaikams kiekvieną kartą turi priminti, kad prieš eidami į masinius susibūrimus, tegul galvoja, ką daro. Jei draugai sako, einame akmenis pamėtysime į langus ar autobusų stotelių daužyti, tegul pagalvoja apie pasekmes, kokia atsakomybė jam teks. Ir nieko kaltinti čia nereikia", – patarė Ina.

Nors bemiegių naktų iškankinta moteris nebuvo linkusi teisinti sūnaus, jos nuomone, didžiausią atsakomybę už riaušes turėtų prisiimti jų organizatoriai.

"Kalčiausi suaugę žmonės, organizavę riaušes. Jie sukurstė jaunuolius, kuriems agresyvus elgesys prie Seimo buvo kaip cirkas. Ar gali 15–18 metų jaunuoliai suorganizuoti riaušes? Aišku, kad ne, bet visą žalą turės atlyginti jų tėvai: sumokėti ir už Seimo išdaužytus langus, ir už paleistas dujas bei gumines kulkas", – apgailestavo Aleksandro mama.

Penktadienį per riaušes sužeista keliolika žmonių, tarp jų – keturi policininkai. Skaičiuojama, jog prie Seimo siautėję riaušininkai padarė nuostolių už maždaug 2 mln. litų.