Prezidentų daiktai gundė pirkėjus


2009-10-20
Šarūnas Černiauskas
Prezidentų daiktai gundė pirkėjus

Prezidento kanceliarijos paskelbtas viešas nereikalingo turto pardavimo aukcionas vakar sulaukė nemažo dėmesio. Apie 200 registruotų dalyvių varžėsi dėl buvusių prezidentų turto.

aukcione, kuris vyko Prezidento kanceliarijos garažo patalpose, siūlyta visko – nuo prezidento Valdo Adamkaus baldų iki naudotų kanceliarijos automobilių. Šie sulaukė didžiausio dėmesio, o brangiausiai parduotas prezidento Algirdo Brazausko visureigis.

1991 m. laidos visureigis "Nissan Patrol", kuriuo prezidentas buvo vežiojamas į medžiokles, buvo parduotas už didžiausią sumą. Visureigio kaina išaugo net devynis kartus – nuo 3080 iki 28 500 litų. Kaskart pasiūlius didesnę kainą, prezidentūros garaže aidėjo nuostabos šūksniai. Daugelis potencialių pirkėjų galbūt net nežinojo, kad varžomasi dėl A.Brazauską vežiojusios mašinos.

Už padorias kainas parduotos ir dar dvi mašinos: "Audi A8" – už 11 tūkst. litų, "Audi A6" – už 14,5 tūkst. litų. Likę automobiliai parduoti už gerokai kuklesnes sumas, jos siekė iki maždaug 3 tūkst. litų.

Prasidėjus prezidentų baldų prekybai, aukciono vedėjui Leopoldui Petrauskui teko malšinti aistras aiškinant, kad jais nesinaudojo Paksų šeima.

Nepadėjo nė tai. Niekada nenaudoto stalo pradinė kaina – 680 litų – pasirodė per didelė. Niekas nepanoro įsigyti nei elektrinės viryklės už 580 litų, nei miegamojo komplekto, kurio pradinė kaina tesiekė 200 litų.

Vis dėlto Paksų "palikimas" neliko be savininko. Taip ir neįsikėlusios į Turniškes Laimos Paksienės bronziniai šviestuvai rado savininką. Nuo pradinės sumos – 1,5 tūkst. litų – keturiais ir penkiais šimtais pabrangę šviestuvai papuoš kažkieno kito namus.

Be baldų, prezidentūra bandė išparduoti senus fotoaparatus, objektyvus, fotoblykstes ir kompiuterinę techniką.

Aukcionas veikiausiai pateisino prezidentūros lūkesčius, mat išpirktas beveik visas jame siūlytas turtas, o surinkta suma (didžiąja dalimi – dėl A.Brazausko visureigio) gana įspūdinga.