Parlamentarai nemėgsta žinybinių poilsiaviečių


2003-07-19
Stasys GUDAVIČIUS
Parlamentarai nemėgsta žinybinių poilsiaviečių
Dauguma Seimo narių atostogauja ne užsienyje, o Lietuvos pajūryje arba kaime

Atostogų metą tautos išrinktieji skiria ne tik poilsiui. Dažnas Seimo narys ir laisvu nuo plenarinių posėdžių laiku politikuoja, kai kurie tvarkosi savo buitinius reikalus.

Tačiau yra ir tikrų kelionių mėgėjų, beveik visas atostogas iki pat rudens skiriančių vien užsienio valstybėms pažinti.

Egzotiškų komandiruočių nėra

Seimo rūmai dabar apytuščiai. Tik vienas kitas parlamentaras ar kanceliarijos darbuotojas nubėga popieriais nešinas.

Išskyrus populiarųjį restoraną, uždarytos visos parlamento rūmų maitinimo įstaigos - nėra klientų. Bet ir restorane net ir per patį pietų pertraukos įkarštį galima lengvai rasti laisvų staliukų.

Dauguma Seimo narių išnaudoja laisvą laiką ir šiomis dienomis nesirodo darbo vietoje. Dažnas jų išvykęs ilsėtis į kitas Lietuvos vietoves arba į užsienio valstybes. Seimo sesija baigėsi liepos 4-ąją, o kita, “Kauno dienos” žiniomis, turėtų prasidėti rugsėjo 2 dieną. Tad parlamentarai turi beveik du mėnesius atostogų.

Šiemet, skirtingai nei ankstesniais metais, Seimo nariai atostogų metu nėra parlamento valdybos komandiruojami į egzotiškas valstybes. Kaip “Kauno diena” rašė pernai, vasaros mėnesiais ypač pagausėdavo Seimo narių formalių, iš valstybės biudžeto apmokamų komandiruočių į tolimas, dažniausiai egzotiškas šalis. Pavyzdžiui, pernai paskutinėmis liepos dienomis Seimo valdyba pritarė kelių parlamentarų komandiruotei į Mongoliją. Vasaros sezono metu pasitaikė ir Seimo narių kelionių į Pietų Korėją, Japoniją, Maroką, Burkiną Faso, Kubą.

Bet kai kurie parlamentarai atostogauja užsienyje. Gintaras Šileikis išvyko į Norvegiją pas draugus. Jis ten žvejoja ir gėrisi fiordais. Rimas Valčiukas keliavo po Prancūzijos Alpes.

Vienas turtingiausių Seimo narių Ramūnas Karbauskis tradiciškai atostogauja savo name Ispanijoje. Namas stovi netoli Barselonos esančiame Loret de Maro kurorte Kosta Bravos pakrantėje.

Lietuvoje Seimas turi dvi poilsiavietes, kur parlamentarai gali ilsėtis lengvatinėmis sąlygomis. Viena yra Švenčionių rajone, prie Siaurio ežero, kita - Palangoje, pavadinta “Viešnagės” vardu. Tačiau Seimo nariai ne itin noriai vyksta į šias poilsiavietes. Jas labiau mėgsta parlamento kanceliarijos darbuotojai.

Vienas nedaugelio parlamentarų, atostogaujančių prie Siaurio ežero, yra liberalas Rimantas Vaštakas. Jis net išsijungė savo mobilųjį telefoną. “Kauno dienos” žiniomis, daugiausiai laiko R.Vaštakas praleidžia žvejodamas.

Susirinko į šeimų stovyklą

Dauguma Liberalų centro sąjungos narių, tarp jų ir parlamentarai, dalyvauja šį savaitgalį Aukštadvaryje, prie Skrebio ežero, surengtoje partijos šeimų stovykloje. Tradicinėje buvusios Centro sąjungos šeimų stovyklų vietoje ji pirmą kartą surengta, kai ši partija susijungė su Liberalų ir Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungomis.

“Tuoj po stovyklos su draugais važiuosime prie jūros. Jokių egzotikų neplanuoju, pakaks Lietuvos pajūrio”, - “Kauno dienai” sakė vienas liberalcentristų lyderių, Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius. Kitų partijų atstovai jau buvo surengę savo šeimų stovyklas. Socialdemokratai ir socialliberalai su šeimomis buvo susirinkę jau birželį. Socialdemokratai linksminosi Palangoje, o socialliberalai - prie Platelių ežero Plungės rajone.

Konservatoriai į savo stovyklą žada susirinkti rugpjūtį. Konservatoriams atstovaujantys parlamentarai susidarė išankstinį atostogų grafiką. “Dabar poilsiauja partijos lyderis Andrius Kubilius ir kai kurie kiti kolegos, o aš budžiu Seime”, - “Kauno dienai” tvirtino Jurgis Razma. Bet ir per atostogas A.Kubilius užsiima politine agitacija - važinėja dviračiu po Lietuvą, susitinka su rinkėjais, taip vykdydamas akciją “Suk į dešinę”.

J.Razma teigė neketinąs politikuoti atostogų metu, kurios jam prasidės po poros savaičių: “Leisiu laiką Lietuvos miškuos kur nors nelabai toli nuo Vilniaus”.

Remontuoja butą

Virginijus Martišauskas neseniai apsigyveno kaime netoli Vilniaus. “Čia geriausias poilsis. O jūros man nelabai reikia. Gal kokią dieną ir nuvažiuosime su šeima, bet šiaip poilsiauju čia, savo naujuose namuose”, - “Kauno dienai” sakė parlamentaras.

Vaclovas Stankevičius poilsiauja savo namuose Klaipėdoje. “O ko daugiau reikia - jūra yra, oras puikus, nuotaika irgi”, - sakė jis “Kauno dienai”.

Gediminas Jakavonis yra iš tų Seimo narių, kurie mėgsta aktyvų poilsį. Šis parlamentaras beveik nuolat plaukioja baidarėmis. Be to, jis šefuoja vaikų stovyklą, skirtą baidarininkams.

Kol dauguma parlamentarų atostogauja, kai kuriose Seimo rūmų patalpose vyksta kosmetinis remontas. Šiek tiek aptvarkomi keli kabinetai, valdančiosios Socialdemokratų frakcijos posėdžių salė, kai kur klojamos naujos grindys, keičiami keli liftai. Visų šiemet numatytų remonto darbų sąmata siekia apie 200 tūkstančių litų.

Atostogų laikotarpį remontui paskyrė ir kai kurie Seimo nariai. Parlamentinės Antikorupcijos komisijos pirmininkė Nijolė Steiblienė “Kauno dienai” sakė atsidėjusi savo vonios ir virtuvės remontui, nes “butas nebuvo liestas dvi dešimtis metų, nuo to laiko, kai pastatytas”. Pabaigusi remontą N.Steiblienė su šeima rugpjūčio mėnesį žada trumpam nuvažiuoti pailsėti prie jūros, greičiausiai į Nidą.

Ilsėtis neskuba

Iš trijų aukščiausių valstybės pareigūnų tik Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas šį savaitgalį pradėjo savo atostogas.

Prezidentas Rolandas Paksas planuoja dvi savaites atostogauti rugpjūčio pradžioje. Tačiau, pasak Prezidento atstovo spaudai Rosvaldo Gorbačiovo, galutinio sprendimo, ar atostogaus, R.Paksas dar nėra priėmęs. “Bet kokiu atveju Prezidentas yra Lietuvos pajūrio, Nidos mylėtojas, todėl tikriausiai į užsienį atostogauti nevyks”, - tvirtino atstovas spaudai.

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas, pasak jo atstovo spaudai Arvydo Žilinsko, iš esmės neatostogaus. Tik kelias dienas rugpjūtį A.Paulauskas “išplėš” poilsiui. Greičiausiai jų metu Seimo vadovas su šeima plauks baidarėmis kuria nors Lietuvos upe. Tą A.Paulauskas daro jau kelerius metus.

Beje, rugpjūčio 23 dieną Seimo vadovui sukaks 50 metų. Garbingą jubiliejų A.Paulauskas žada sutikti Vilniuje kartu su giminėm, draugais ir pažįstamais.

Premjeras A.Brazauskas su žmona Kristina dviejų savaičių atostogas pradeda jau šį savaitgalį. Jiedu atostogaus Lietuvos pajūryje, premjero nuo seno pamėgtoje Nidoje. Atostogų metu A.Brazauskas ketina atsidėti savo
mėgstamam laisvalaikio užsiėmimui - buriavimui jachta. Gal pasiseks ir pamedžioti. Kitą savaitgalį A.Brazauskas ketina apsilankyti Jūros šventėje Klaipėdoje.

Atostogaujantį premjerą pavaduos finansų ministrė Dalia Grybauskaitė. Kadangi šiuo metu poilsiauja dauguma ministrų, ateinančias dvi savaites Vyriausybė neposėdžiaus.