Palaiminti tiesioginiai merų rinkimai


2005-07-05
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Palaiminti tiesioginiai merų rinkimai

Valdančioji koalicija ketina tiesioginius merų rinkimus įteisinti jau kitų metų pradžioje

Vakar Politinės tarybos posėdyje Darbo partijos ir Seimo vicepirmininkas Viktoras Muntianas pristatė dviejų Konstitucijos straipsnių pataisas, įtvirtinančias naują savivaldos modelį. Koalicijos partneriai tokiam siūlymui pritarė. Po šio posėdžio koalicijos nariai taip pat pareiškė nusiteikę atmesti liberaldemokratų siūlomą surengti konsultacinį referendumą dėl euro įvedimo Lietuvoje.

Ateityje Konstitucijos nebereikės keisti

Konstitucijos pataisas dėl tiesioginių merų rinkimų Seimui ketinama pateikti šį rudenį, o galutinai priimti - kitų metų pavasario sesijoje. Iki tol jos, pasak Seimo Pirmininko Artūro Paulausko, dar bus nagrinėjamos frakcijose ir komitetuose.

“Mes būtinai turime šias pataisas priimti iki 2006 metų vidurio, nes vėliau nebus laiko”, - po Politinės tarybos posėdžio sakė socialliberalų lyderis A.Paulauskas. Netrukus Seimas turės apsispręsti, kada - 2006 metų pabaigoje ar 2007 metų pradžioje - rengti vietos savivaldos rinkimus.

Visų keturių valdančiąją koaliciją sudarančių partijų - Darbo partijos, socialdemokratų, socialliberalų ir “valstiečių” - atstovai teigė pritariantys tiesioginiams merų rinkimams.

“Mes sutarėme Politinėje taryboje, jog viena savivaldos reformos dalių turi būti tiesioginiai merų rinkimai”, - žurnalistams sakė Darbo partijos pirmininko pavaduotojas V.Muntianas.

Anot V.Muntiano, šis projektas yra pakankamai universalus, todėl ateityje, norint patobulinti savivaldos modelį, pavyzdžiui, įteisinti tiesioginius seniūnų rinkimus, Konstitucijos nebereikės keisti. Šios pataisos leistų daugumą aspektų apibrėžti Vietos savivaldos įstatyme.

Pagal pataisų projektą, “savivaldybių institucijų sudarymo ir veiklos tvarką nustato įstatymas”. Tai reiškia, jog Seimas galės paprastu įstatymu įvesti ar panaikinti tiesioginius merų rinkimus.

Pritariama beveik vienbalsiai

Anot Socialdemokratų frakcijos seniūno Juozo Oleko, reikiamos Konstitucijos pataisos turėtų būti priimtos jau kitoje pavasario sesijoje. V.Muntiano tikinimu, tiesioginiams merų rinkimams ir naujam savivaldos modeliui pritaria dauguma parlamentinių partijų, ne vien įeinančios į valdančiąją koaliciją.

Tačiau Tėvynės sąjunga, pritardama tiesioginiams merų rinkimams, gegužės pabaigoje pareiškė, jog dėl galimo korupcijos proveržio savivaldybėse, vietos politikų susipriešinimo ir populistų atėjimo į valdžią kol kas anksti juos įteisinti.

Pagal parengtas pataisas tiesiogiai išrinktas meras vadovaus ir tarybai, ir savivaldybės administracijai. Šiuo metu meras yra tik tarybos pirmininkas, o savivaldybės administracijai vadovauja administratorius.

Už tokį modelį, kuris suteiktų merams didesnius įgaliojimus, pasisako ir šalies merus vienijanti Lietuvos savivaldybių asociacija. Šis modelis Lietuvoje galiojo 1995-2002 metais. Konstituciniam Teismui išaiškinus, kad vykdomoji ir atstovaujamoji valdžios turi būti atskirtos, merai pradėjo vadovauti tik tarybai - atstovaujamajai valdžiai.

Prezidentas Valdas Adamkus balandį perskaitytame metiniame pranešime paragino Seimą dar šiemet “pasitelkti politinę valią ir įteisinti tiesioginius merų rinkimus”.

Nors pastaraisiais metais būta ne vieno bandymo įteisinti tiesioginius merų rinkimus, iki šiol gyventojai renka tik savivaldybių tarybų narius, o šie vėliau išrenka merus.

Naujasis ūkio ministras baiminasi

Valdančioji dauguma pareiškė, kad Lietuvai netikslinga rengti referendumą dėl euro įvedimo. Šiandien Seimui kaip tik ketinama pateikti liberaldemokratų inicijuotą nutarimą dėl referendumo surengimo. Tad opozicijoje esančių liberaldemokratų pasiūlymas greičiausiai bus atmestas.

“Mes nepritariame referendumui. Sutarėme, jog visas žinias apie euro įvedimą yra geriau teikti per informacinę kampaniją negu rengiant referendumą”, - vakar sakė A.Paulauskas.

Pasak Seimo Pirmininko, Vyriausybei bus siūloma įgyvendinti visuomenės informavimo kampaniją dėl euro įvedimo, taip pat imtis prevencinių priemonių, jog prekybininkai nepiktnaudžiautų euro įvedimu kainoms padidinti.

Naujasis ūkio ministras Kęstutis Daukšys vakar kalbėdamas per radiją įspėjo, kad Lietuvos planams 2007 metų pradžioje prisijungti prie euro zonos gali pakenkti didėjančių degalų kainų nulemta infliacija. Tai pirmas kartas, kai Vyriausybės narys prabilo apie tai, kad šalis 2007 metais gali ir neįsivesti euro. Anksčiau Vyriausybė tvirtino, kad nors infliacija ir kelia nerimą, atėjus laikui, kainos sumažės tiek, kad Lietuva galės tapti euro zonos nare.

Tačiau politinės tarybos posėdyje dalyvavęs Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas teigė, jog bankas tebesilaiko savo nuostatos, jog euras šalyje gali būti įvestas 2007 metų pradžioje.