Opozicija kurstė senjorų aistras


2009-12-11
Šarūnas Černiauskas, Vytautas Beniušis
Opozicija kurstė senjorų aistras

Vakar prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų dėl mažinamų pensijų protestavo senjorai. Į mitingą susirinkę politikai iš opozicijos ragino teisti dabartinę valdžią ir kalbėjo apie taikią revoliuciją šalyje.

Kitaminčiai – netoleruojami

Į Pensininkų partijos ir Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos organizuotą mitingą susirinkę daugiau nei tūkstantis žmonių laikė plakatus su užrašais "Mūsų darbas – jūsų pensijos", "Pensijos Kubiliui neatiduosime" ir kitus.

Protesto akcija neapsiėjo be incidentų. Renginio pradžioje tarp piketuotojų pasirodžiusi vyresnio amžiaus moteris laikė iškėlusi plakatą, kuriuo reiškė paramą premjerui Andriui Kubiliui.

Piketo dalyviai to netoleravo: moteris buvo užpulta, jos plakatas sudraskytas, tačiau, laimė, kitamintei pavyko išnešti sveiką kailį.

Virvės su kilpomis

Galimybės nemokamai pasireklamuoti nepraleido būrys opozicijos politikų. Tarp mitingo dalyvių šmėžavo Seimo Darbo partijos frakcijos nariai Virginija Baltraitienė, Mečislovas Zasčiurinskas, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, Tvarkos ir teisingumo partijos frakcijos nariai Valentinas Mazuronis, Julius Veselka, Petras Gražulis, neparlamentinės Fronto partijos lyderis Algirdas Paleckis. Dauguma jų noriai pliekė valdžią.

Mitinge netrūko ir šou elementų. Parlamentaras Petras Gražulis į protesto akciją atsinešė dvi virves su kilpomis. Politikas susirinkusiems paaiškino, kad viena skirta A.Kubiliui, kita – "Vienos Lietuvos" frakcijos seniūnui Laimontui Diniui. P.Gražulis sakė šias virves Seime įteiksiąs minėtiems kolegoms.

"Vienos Lietuvos" frakcija laikoma išdavusi opoziciją – trečiadienį balsuojant dėl pensijų ir socialinių išmokų mažinimo penki jos nariai nedalyvavo, nors frakcija žadėjo balsuoti prieš. Manoma, kad būtent dėl šios frakcijos Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinasis įstatymas nebuvo atmestas.

Šitą valdžią reikia teisti

Mitinge buvo gausu nevienareikšmiškai vertintinų kalbų. Radikaliais pareiškimais garsėjančios Fronto partijos lyderis Algirdas Paleckis kalbėjo apie taikią revoliuciją ir kvietė kovoti už darbo žmones. "Lietuvai reikalinga taiki oranžinė revoliucija", – sakė A.Paleckis.

Per protesto akciją opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis aiškino, kad dabartinę valdžią reikia teisti. "Jie meluoja mums, jie meluoja jums. Šitą jų (valdančiųjų – red. past.) buldozerį galima sustabdyti tik vienu būdu – šitą valdžią reikia teisti", – tikino V.Mazuronis, o šį jo pasiūlymą minia palydėjo pritarimo šūksniais.

Frazė įkaitino minią

Politikas mitingo dalyviams aiškino, neva trečiadienį ministras pirmininkas A.Kubilius teigęs, jog pensininkai pritaria, kad būtų sumažintos pensijos. "Mielieji, vakar Seime premjeras A.Kubilius sakė: "Aš gaunu daug laiškų iš pensininkų, kurie dėkoja man už pensijų sumažinimą", – ministro pirmininko žodžius susirinkusiems perteikė V.Mazuronis.

Minia reagavo audringai – pasigirdo švilpimas, šūksniai "gėda!", "melas!". Nepaisant audringų emocijų, mitingas baigėsi ramiai.