Naujo direktoriaus paieškos vyksta sunkiai


2004-09-30
Naujo direktoriaus paieškos vyksta sunkiai

Konstitucinio Teismo teisėjas atsisakė kandidatuoti į STT vadovo postą

Bebaigiantis savo kadenciją Konstitucinio Teismo teisėjas Jonas Prapiestis vakar Prezidento Valdo Adamkaus paprašė neįtraukti jo į kandidatų užimti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo pareigas sąrašą. Šiandien šalies vadovas žada susitikti su kitais pretendentais į šias pareigas.

Nori tęsti teisėjo karjerą

J.Prapiesčio teigimu, STT vadovo postas “iš esmės pakeistų” jo planus. “Šis darbas atimtų iš manęs galimybę dėstyti universitete, be to, sutrukdytų tęsti teisėjo karjerą”, - sakė J.Prapiestis.

J.Prapiesčio kadencija KT teisėjo poste baigsis kitų metų kovo 19-ąją. KT teisėjo kadencija negali būti pratęsiama. Su galimu kandidatu į STT postą V.Adamkus susitiko pirmadienį. Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras 52-ejų J.Prapiestis 1990-1992 metais buvo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas, Konstitucijos projekto rengimo grupės narys, buvo teisingumo ministru, dalyvavo rengiant konstitucinius, baudžiamuosius, bausmių vykdymo ir kitus teisinės reformos įstatymus. KT teisėju J.Prapiestis paskirtas 1996 metais.

Ieškoma neįsivėlusiojo į politinius žaidimus

Kandidato į STT vadovus paieškos prasidėjo po to, kai prieš dvi savaites atsistatydinimo pareiškimą Prezidentui įteikė dabartinis tarnybos vadovas Valentinas Junokas. Antradienį Seimas pritarė jo atleidimui nuo spalio 8 dienos. STT vadovą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia Prezidentas, kuris parlamentarams taip pat teikia direktoriaus kandidatūrą.

Prezidentas žurnalistams yra sakęs, kad į STT vadovo postą jis ieškos pareigūno, kuris profesionaliai ir energingai kovos su bet kokio lygio korupcija. V.Adamkus teigė, kad kandidatas į STT vadovo postą turi būti profesionalas, neįsivėlęs į politinius žaidimus. Šiandien jis žada susitikti su kitais galimais kandidatais į STT vadovus. Jų pavardžių Prezidentūra kol kas neįvardija. Dalis politikų linkę pritarti nuomonei, kad Specialiųjų tarnybų vadovas būtų skiriamas neskubant, gerai apsvarsčius visas kandidatūras, susirinkus jau naujam Seimui.

Žinomi ne visi pretendentai

Anksčiau neoficialiai buvo minėtos ir dar dviejų KT teisėjų, Egidijaus Jarašiūno ir Augustino Normanto, pavardės, taip pat - Vidaus reikalų ministerijos generalinio inspektoriaus Juliaus Jasaičio, teisingumo viceministro Gintaro Švedo bei advokato Stasio Šedbaro. Tačiau, pasak Prezidentūros atstovų, iš šių žiniasklaidoje minėtų pavardžių “yra ir iš piršto laužtų, apie kurias jokios kalbos nebuvo”.

Pagal Specialiųjų tyrimų tarnybos įstatymą šios institucijos vadovą skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu. Parlamentas antradienį pritarė V. Junoko atsistatydinimui iš STT direktoriaus pareigų. V.Adamkus pasirašys dekretą dėl V.Junoko atleidimo iš pareigų nuo spalio 8 dienos. Jeigu iki to laiko nebus pateikta ir patvirtinta jo įpėdinio kandidatūra, laikinai šias pareigas pradės eiti STT vadovo pirmasis pavaduotojas Žimantas Pacevičius.

ELTA, KD inf.