Naujienos trumpai


2006-05-23
Naujienos trumpai

SUSITIKIMAS.

Prezidentas Valdas Adamkus šiandien Kijeve dalyvaus Gruzijos, Ukrainos, Azerbaidžano, Moldovos valstybių vadovų susitikime. Šiame forume planuojama reorganizuoti šių valstybių organizaciją į tarptautinę. Dabar ji vadinsis “Organizacija už demokratiją ir vystymąsi - GUAM”. Numatoma, kad susitikimo metu bus priimtas organizacijos statutas ir pasirašyta bendra GUAM šalių deklaracija.

VIZIJA.

Po atostogų Graikijoje grįžęs premjeras Algirdas Brazauskas teigia, kad Lietuvoje euras galėtų būti įvestas ne anksčiau kaip 2009 metais. Paklaustas, ar “programa iki 2009 metų” reiškia, jog Lietuva galėtų siekti įsivesti eurą ir nuo 2008 metų, A.Brazauskas atsakė, jog apie 2008 metus “negali būti kalbos”.

BEBAIMIAI.

Trečdalis Lietuvos gyventojų mano, kad į jų kompiuterius niekas neįsilaužinėja. Tai parodė įmonės “IBM Lietuva” užsakymu tyrimų bendrovės “Vilmorus” balandžio 7-9 dienomis atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų apklausa, pranešė “IBM Lietuva”. Tyrimas parodė, kad beveik trečdalis gyventojų nežino, kiek kartų per parą į jų kompiuterį bandoma įsilaužti. Taip pat nustatyta, kad 11 proc. gyventojų yra įsitikinę, jog namų kompiuteris sulaukia iki 10 įsilaužėlių per parą.

STREIKŲ TEISĖ.

Lietuvos profsąjungų konfederacija kreipėsi į tarptautinę teisės specialistų asociaciją NETLEX, prašydama pateikti analizę apie streikų skelbimo tvarką Lietuvoje ir pasiūlymus ją keisti. Konfederacija pranešė, kad tikisi iš NETLEX gauti mokslinę ir praktinę analizę. Lietuvoje profsąjungų teisė paskelbti streiką, pasak konfederacijos atstovų, yra per daug suvaržyta, daugelyje Europos Sąjungos valstybių narių streiko paskelbimui nereikalaujama gauti darbuotojų sutikimo. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija siūlo panaikinti darbuotojų balsavimą, įmonėje skelbiant streiką.