Lietuva pažeidė ES teisę


2008-09-19
BNS inf.
Lietuva pažeidė ES teisę

Europos Teisingumo Teismas (ETT) priėmė sprendimą, jog Lietuva neįvykdė įsipareigojimų, ir pirmą kartą pripažino Lietuvą pažeidus ES teisę.

Rugsėjo 11 d. ETT priėmė sprendimą, jog Lietuva nesugebėjo užtikrinti, kad pagalbos tarnyboms būtų teikiami duomenys apie visų skambinančių bendruoju pagalbos telefono numeriu 112 buvimo vietą.

Teismas nustatė, kad Lietuva neįvykdė įsipareigojimų pagal ES Universaliųjų paslaugų direktyvos 26 straipsnio 3 dalį. Lietuvą dėl šio pažeidimo 2007 m. birželį ETT apskundė EK.

Kaip pranešė Europos teisės departamentas prie Teisingumo ministerijos, Universaliųjų paslaugų direktyva įpareigoja valstybes nares užtikrinti, jog viešuosius telefono ryšio tinklus  eksploatuojančios įmonės pasirūpintų, kad pagalbos tarnyboms būtų prieinama informacija, iš kur skambinama bendruoju pagalbos telefono numeriu 112.

Šis pagalbos numeris bendras visoje ES. Lietuva šios direktyvos įpareigojimų turėjo pradėti laikytis vos įstojusi į ES, t. y. nuo 2004 m. gegužės 1 d.

Tačiau Lietuvos bendrasis pagalbos centras (BPC) iki šiol galėjo nustatyti tik skambinančiųjų iš fiksuotojo ryšio telefonų buvimo vietą, o duomenys apie skambučius iš mobiliojo ryšio telefonų BPC buvo neprieinami.

Europos teisės departamento generalinio direktoriaus Deivido Kriaučiūno teigimu, piniginės sankcijos dėl pažeidimo Lietuvai kol kas negresia. Direktorius BNS vakar sakė, esą Lietuva  laikosi nuomonės, jog ji ETT sprendimą jau įvykdė. Anot jo, dabar Lietuva turėtų rengti raštą, kuriame išdėstytų, kaip vykdomas sprendimas.

Rugsėjo 10 d. BPC išplatino pranešimą, kad centras jau gali nustatyti visų trijų Lietuvoje veikiančių mobiliojo ryšio bendrovių – UAB "Bitė Lietuva", UAB "Omnitel" ir UAB "Tele2" – paslaugų naudotojų, skambinančių numeriu 112, vietą.