Klaipėdoje protestai buvo taikūs


2009-01-19
Jūratė Klusaitė
Klaipėdoje protestai buvo taikūs

Kariliono varpus šeštadienio vidurdienį Klaipėdoje stelbė šūkiai "Gėda", "Vagys" ir "Valdžią lauk". Taip susirinkusi į protesto akciją minia reiškė savo nepasitenkinimą valdžios veiksmais.

Apie 4 tūkst. įvairių profesinių sąjungų narių ir juos palaikančių klaipėdiečių susirinko Lietuvininkų aikštėje.

Protestuojančiųjų eitynes, pajudėjusias nuo senojo tabako fabriko, papildė šimtai klaipėdiečių. Tikėdamasi galimų išpuolių prie savivaldybės budėjo policija.

Eitynes ties Liepų gatve sustabdęs Klaipėdos miesto ir apskrities profesinės sąjungos pirmininkas Edvardas Šalkauskas grasė, anot jo, didžiausiems provokatoriams, eitynėse pirmas pozicijas užėmusiam Justinui Burbai ir jo komandai.

Mitinge dalyvavo ne tik Klaipėdos regiono atstovai – klaipėdiečius palaikė ir Kauno, Panevėžio, Jurbarko, Tauragės, Šilutės, Šilalės profesinių sąjungų atstovai.

Mitinguotojus sveikino Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas. Jis sakė besidžiaugiąs bundančia iš letargo miego Lietuva, siūlė valdžiai įvesti dar vieną – vaikščiojimo šaligatviais – mokestį ir piktinosi, jog paprasto pensininko metinės pajamos lygios mėnesiniam Seimo nario darbo užmokesčiui.

Mitingas truko apie 40 minučių ir baigėsi rezoliucijos paskelbimu.

Klaipėdoje protesto akcija praėjo be didesnių incidentų. Policija ir kitos teisėsaugos struktūros buvo pasirengusios tramdyti riaušininkus, neretai patys mitinguotojai ramino triukšmadarius.

"Mes nesitikėjome, kad ateis "burbininkai" su savo radikaliais išsišokimais, kurie gali provokuoti jaunimą. Mačiau ir įtartinų vaikinų, jie turėjo kažkokių skysčių, tačiau išprašėme iš kolonos ir jie kažkur dingo. Aš pats juos tikrinau", – pasakojo E.Šalkauskas.

Dar neprasidėjus eitynėms policija stabdė kiekvieną įtartiną asmenį.

Mitingui pasibaigus policijos pareigūnai informavo, jog buvo sulaikyti 32 asmenys. Iš jų beveik pusė sulaikyta už tai, kad vartojo alkoholinius gėrimus ar girti pasirodė eitynėse. Kiti sulaikytieji – įtarimą kėlę asmenys. Keli akmenimis ginkluoti asmenys buvo sulaikyti nepasiekę mitingo vietos.