Istorinis teismo procesas stringa


2009-10-20
Asta Kuznecovaitė
Istorinis teismo procesas stringa

Vakar į Vilniaus 2-ąjį apylinkės teismą rinkosi sausio 16-ąją prie Seimo vykusių riaušių dalyviai. Tačiau neatvykus penkiems kaltinamiesiems ir porai jų gynėjų, bylos atversti nepavyko.

Trukmės neprognozuoja

Kaltinimai riaušių byloje pareikšti 29 asmenims, beveik visi jie jauni žmonės, kai kurie anksčiau teisti.

"Jie kaltinami pasipriešinimu policijos ir Viešosios tvarkos padalinio pareigūnams, langų daužymu ir daugybe kitokių nusikaltimų", – kalbėjo valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Paulius Jablonskas.

Nors už tai, kad dalyvavo riaušėse, Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki šešerių metų, net pats prokuroras abejoja, ar kuriam nors iš kaltinamųjų bus skirta maksimali bausmė. "Yra daugybė išlygų, tačiau, kas kaltas, nuspręs teismas", – sakė P.Jablonskas.

Kiek ši byla bus nagrinėjama, prognozuoti nedrįstama. Byloje nukentėjusiais pripažinti 11 asmenų, civilinius ieškinius, kurių bendra suma yra apie 200 tūkst. litų, yra pareiškę penki fiziniai asmenys ir pats Seimas. Liudyti bus kviečiami net 103 žmonės.

Kaltais neprisipažįsta

Tik keturi iš 29 kaltinamųjų prisipažįsta dalyvavę riaušėse. Kiti savo kaltę neigia. "Man aiškina, kad priešinausi sulaikomas. Nieko aš nesipriešinau, akmenų nemėčiau, paleidau tik kelias sniego gniūžtes", – aiškino dalyvavimu riaušėse kaltinamas Darius Subotkevičius.

"Nieko nedariau, į langus nieko nemėčiau. O kur mėčiau? Į policininkus porą sniego gniūžčių paleidau", – savo kaltę neigė ir prisistatyti nenorėjęs jaunuolis.

Be D.Subotkevičiaus, kaltinimai šioje byloje taip pat pareikšti Tadui Šobliui, Romui Vaicekauskui, Genrikui Lisovskiui, Edgarui Švabauskui, Aleksandrui Daško, Tomui Čaikauskui, Karoliui Lenkovskiui, Jurijui Šidlionokui, Edgarui Jonušui, Andrejui Artemenko, Slovamirui Stankevičiui, Aleksandrui Aškelovičiui, Tomui Virbickui, Aivarui Avgustinui, Česlavui Dukeliui, Česlovui Bitovtui, Skomantui Pakalkai, Tomui Čedrauskui, Vadimui Kundinovičiui, Aleksejui Druzevui, Sauliui Stepaičiui, Sauliui Žukauskui, Arturui Pantiuchinui, Leonidui Ivanovui, Sigitui Astratovui, Michailui Gajevskiui, Artūrui Laveckiui ir Veslavui Lukoševičiui.

Byla – prioritetinė

Kiti teismo posėdžiai numatyti lapkričio 24–26 d. Tikimasi, kad tada byla bus pradėta nagrinėti iš esmės. Baiminantis, kad į bylos nagrinėjimą bus sunku sukviesti visų kaltinamųjų gynėjus, teismas apsidraudė ir kreipėsi į Nacionalinę teismų administraciją. Ši nutarė, jog riaušininkų byla yra prioritetinė ir visi advokatai pirmiausia dėmesį turi skirti šiai bylai.

Kas organizavo riaušes prie Seimo, ikiteisminį tyrimą šioje byloje atlikusiai Vilniaus apygardos prokuratūrai išsiaiškinti nepavyko. Vis dėlto iš surinktos medžiagos matyti, kad riaušės nekilo spontaniškai, daugelis įtariamųjų ėjo į jas pasiruošę, buvo prisirinkę akmenų, nešėsi skaras veidams prisidengti.

Kol kas teismui perduota tik viena byla, kada jį pasieks antroji, kurioje įtarimai pareikšti 36 asmenims, neskelbiama. Šios bylos autentiškos, tačiau jas nuspręsta išskirti norint, jog procesas nebūtų vilkinamas.

Visiems riaušių dalyviams skirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Per sausio 16-ąją Nepriklausomybės aikštėje vykusį profesinių sąjungų organizuotą mitingą prieš Vyriausybės padidintus mokesčius nukentėjo apie 30 žmonių, buvo išdaužyti Seimo langai, apgadinti aplinkiniai pastatai, bandyta įsiveržti į patį parlamentą. Tramdydami riaušininkus Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, gumines kulkas.