Grumtynės dėl kėdžių


2008-04-15
Stasys GUDAVIČIUS
Grumtynės dėl kėdžių

Šią savaitę paaiškės, kas užims švietimo ir mokslo ministro, Seimo pirmininko pavaduotojo, parlamentinių Europos reikalų bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkų kėdes.

Nenori atiduoti

Socialdemokratai nelinkę savo partneriams valdančiojoje koalicijoje atiduoti praėjusią savaitę atsilaisvinusio švietimo ir mokslo ministro posto.

Neoficialiai kalbama, kad tarp pretendentų tapti švietimo ir mokslo ministru gali būti Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, premjero patarėja socialinės politikos klausimais Giedrė Purvaneckienė ir partijai nepriklausanti, tačiau jos į švietimo ir mokslo viceministres deleguota Virginija Būdienė.

Kalbama, kad anksčiau kaip pretendentė į ministrus minėta Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė jau nelaikoma kandidate.

Nenori vadovauti komitetui

Naujo švietimo ir mokslo ministro paskyrimo klausimas turėtų būti sprendžiamas, kai paaiškės, ar socialliberalai pagaliau gaus Seimo pirmininko pavaduotojo kėdę.

Pirmasis jų kandidatas Antanas Valionis į šį postą nebuvo paskirtas. Dabar socialliberalai siūlo Nijolę Steiblienę. Jeigu ši partija gaus Seimo pirmininko pavaduotojo postą, tikriausiai atsisakys pretenzijų į švietimo ir mokslo ministrus.

Privačiai kalbėdamiesi netgi valdančiajai koalicijai priklausantys politikai abejoja, ar Seime bus pritarta N.Steiblienės paskyrimui.

Socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas nenori prognozuoti, ar parlamentarai tikrai sutiks jų siūlomą N.Steiblienę skirti į Seimo pirmininko pavaduotojo pa-
reigas. „Kai bus Seimo sprendimas, tada ir svarstysime situaciją“, – teigė jis.

A.Paulauskas nenori komentuoti ir to, ar socialliberalai norėtų, jog jų deleguotas atstovas taptų Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju arba parlamentinio Europos reikalų komiteto pirmininku. „Mūsų žmogus dar net nėra išrinktas į Seimo vicepirmininkus, tad tikrai anksti kalbėti apie pirmojo vicepirmininko ar Europos komiteto vadovo postą“, – sakė jis. N.Steiblienė anksčiau sakė nenorinti tapti Europos reikalų komiteto pirmininke. Todėl socialliberalai gali arba atsisakyti šio posto, palikdami jame konservatorių lyderį Andrių Kubilių, arba teikti kitą kandidatą į Seimo vicepirmininkus, kuris iškart pretenduotų į komiteto vadovus.

Socialliberalai nesutaria

A.Paulauskas nekomentuoja galimybės, kad vietoj N.Steiblienės į parlamento vicepirmininkus gali būti siūlomas Vaclavas Stankevičius. Pasak socialliberalų lyderio, kol kas lieka galioti ankstesnis jų partijos sprendimas dėl N.Steiblienės teikimo.

V.Stankevičius, pagal anksčiau patvirtintą socialliberalų sprendimą, pretenduotų į Seimo Nacio-
nalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkus vietoj dabar šias pareigas užimančio Algimanto Matulevičiaus. Bet jeigu V.Stankevičius būtų siūlomas į Seimo vicepirmininkus ir Europos reikalų komiteto vadovus, NSGK pirmininku gali būti siūlomas anksčiau šiam komitetui jau vadovavęs socialliberalas Alvydas Sadeckas.

A.Valionis ir A.Sadeckas bandė inicijuoti neeilinį socialliberalų prezidiumo posėdį, kuriame būtų aptarta galimybė būtent šitaip išspręsti su įvairiais paskyrimais Seime susijusius klausimus. Tačiau A.Paulauskas atsisakė tokį posėdį rengti.

A.Paulauskas žadėjo paskyrimų klausimą aptarti su premjeru, socialdemokratų lyderiu Gediminu Kirkilu. Toks pokalbis gali įvykti šįryt, dar prieš G.Kirkilo išvykimą vizito į užsienį.