Dzūkai mina Kauno teismo slenkstį


2011-10-12
Diana Krapavickaitė
Dzūkai mina Kauno teismo slenkstį

Kauno apygardos teismą užgriuvo korupcija įtariamas desantas iš Alytaus. Šiame teisme bus nagrinėjama korupcijos byla, kuri tuometį Alytaus merą Česlovą Daugėlą (nuotr.) išvertė iš posto.

Turto iššvaistymas, piktnaudžiavimas, dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu – šie kaltinimai į teisiamųjų suolą atvedė buvusius ir esamus Alytaus savivaldybės valdininkus, tarnautojus, politikus ir verslininkus. Iš viso – 14 kaltinamųjų. Vakar laukdami posėdžio pradžios, proceso dalyviai linksmai šurmuliavo, veidus puošė neblėstanti šypsena.

Milijoninė Alytaus korupcijos byla remiasi miesto stadiono rekonstrukcijos darbų tyrimu. Stadiono rekonstrukcijos rangos darbus atliko buvusio Alytaus mero Č.Daugėlos šeimai priklausanti bendrovė "Kortas".

Alytaus korupcijos byla vakar nepradėta nagrinėti iš esmės. Ne visi kaltinamieji susirinko, kiti kaltinamieji atvyko be advokatų. Kitą posėdžio datą tokiam gausiam proceso dalyvių būriui pavyko suderinti tik gruodžio pabaigai.

"Bus Kalėdinis posėdis", – replikavo buvęs Alytaus miesto meras Č.Daugėla. Teisėjas iš karto skyrė datas dvylikai posėdžių į priekį ir priminė, kad neatvykus bus imtasi įstatymo numatytų priemonių sudrausminti.

Kartu su Č.Daugėla prieš teismą stojo dabartinis Alytaus vicemeras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Alytaus miesto savivaldybės taryboje pirmininkas Dobilas Kurtinaitis. Jis prie miesto valdžios vairo jau septinta kadencija.

Teisiamųjų suole – dar keturi esami savivaldybės darbuotojai. Kaltinimai pateikti ir buvusiam administracijos direktoriui Giedriui Čereškevičiui ir buvusiai vicemerei Rimai Rakauskienei. Kartu su jais taip pat bus teisiami rekonstrukcijos darbus atlikusios bendrovės darbuotojai ir statybos techninę priežiūrą vykdęs darbuotojas.

Alytaus korupcijos ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas praėjusių metų liepą. Tuometis meras Č.Daugėla buvo sulaikytas savo kabinete. Areštinėje jis praleido ne vieną dieną. Teismo sprendimą suimti politikas ir miesto vadovas ne kartą skundė, tačiau nesėkmingai. Vėliau griežta kardomoji priemonė buvo pakeista lengvesne.

"Per metus apžvelgiau viską, kas įvyko. Dabar pasielgčiau lygiai taip pat. Nepadariau jokio nusikaltimo. Byla politizuota", – šypsodamasis kalbėjo Č.Daugėla.

"Mano istorija – lašas jūroje. Praktiškai visi valstybės tarnautojai, kurie yra pasirašę kokį nors sprendimą, turi baudžiamąją bylą", – tačiau plačiau komentuoti visas aplinkybes Č.Daugėla žadėjo tik po bylos baigties.

Č.Daugėla sakė šiuo metu ūkininkaujantis. Turi apie 200 avių, elnių, danielių. Jis neslėpė, kad kaip buvo dvylikos statybos įmonių akcininkas, taip ir liko.