Atsilaisvinusi kėdė vis dar be šeimininko


2005-04-09
Atsilaisvinusi kėdė vis dar be šeimininko

Valdančioji dauguma laukia Seimo Pirmininko pasiūlymo dėl Europos reikalų komiteto vadovo kandidatūros

Valdančioji dauguma tikisi, jog artimiausiu metu Seimo Pirmininkas apsispręs dėl kandidatūros į Europos reikalų komiteto vadovus.

“Jokių priežasčių nepaskirti Europos reikalų komiteto pirmininko nėra, bet mes laukiame Seimo Pirmininko pasiūlymo”, - vakar sakė Seimo Pirmininko pavaduotojas Viktoras Muntianas.

Formaliai Seimo Pirmininkas neskiria ERK pirmininko, bet tikimasi, jog jis gali padėti surasti kompromisinę kandidatūrą.

“Manau, jog kandidatūra turės būti aptarta ir valdančiosios koalicijos Politinėje taryboje”, - pažymėjo V.Muntianas.

Vasario 10 dieną iš ERK pirmininkų atsistatydinus “valstiečiui” Alfredui Pekeliūnui, valdančioji dauguma iki šiol nesutaria, kam turėtų atitekti šis postas.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcija atsisakė šio posto tam, kad išsaugotų A.Pekeliūną Seimo Pirmininko pavaduotojo poste.

“Valstiečiams” apsisprendus nepretenduoti į ERK pirmininkus, pretenzijų į jį anksčiau pareiškė didžiausią frakciją turinti Darbo partija. Tokiu atveju jos atstovas turėtų būti paskirtas ir Seimo Pirmininko pavaduotoju.

Tačiau BNS šaltinių frakcijoje teigimu, Darbo partija taip pat atsisakė pretenduoti į šį postą, nors V.Muntianas to nepatvirtino.

Realiausiu pretendentu į ERK vadovus gali tapti valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narys Vaclavas Stankevičius. Ankstesnės ir dabartinės kadencijos Seime jis vadovauja NATO reikalų komisijai.

Tačiau dešimt narių Seime turintys socialliberalai ir taip jau turi neproporcingai didelę įtaką - jų lyderis Artūras Paulauskas yra Seimo Pirmininkas, frakcijos nariai vadovauja Audito, Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetams, Etikos ir procedūrų komisijai.

Kai kurių šaltinių teigimu, savo kandidatą į ERK vadovus turi ir socialdemokratai. Tai - buvusi kultūros ministrė Roma Žakaitienė.

Į ERK pirmininkus pretenduoja ir dešinioji opozicija, kritikuojanti valdančiosios daugumos neapsisprendimą. Opzicijos lyderis Andrius Kubilius tikina, jog be nuolatinio vadovo veikiantis Europos reikalų komitetas negali užtikrinti tinkamos Vyriausybės, kuri dalyvauja Europos Sąjungos teisės aktų leidyboje, kontrolės.

BNS, KD inf.