Aršūs ginčai sustabdė išvadų priėmimą


2005-07-05
Aršūs ginčai sustabdė išvadų priėmimą

Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho veiklą tiriančių komisijų nariai nesutaria dėl galutinių išvadų

Išsiskyrus laikinosiose tyrimo komisijose dirbančių parlamentarų nuomonėms, žlugo optimistiniai planai, kad komisijų išvados gali būti Seimui pateiktos jau šiandieniniame plenariniame posėdyje. Tačiau trijų komisijų pirmininkas socialliberalas Vaclovas Karbauskis kol kas dar viliasi, kad galbūt pavyks šias išvadas pateikti iki ketvirtadienį vyksiančio paskutinio šios jau ir taip pratęstos Seimo sesijos posėdžio.

Diskusijos dėl kiekvieno sakinio

Vakar užsidariusios nuo pašalinių akių paeiliui posėdžiavo visos trys laikinosios komisijos, kurioms Seimas skyrė užduotis ištirti įvairius buvusio ūkio ministro V.Uspaskicho veiklos aspektus. Pirmoji 14 valandą rinkosi komisija, tirianti galimai neteisėtą V.Uspaskicho veikimą proteguojant kai kuriuos asmenis ir bendroves.

Šį tyrimą paskatino įtarimai dėl galimai neskaidraus Specialiosios žemės ūkio ir kaimo plėtros programos (SAPARD) lėšų skirstymo, taip pat numanomas su buvusiu ministru susijusios bendrovės “Krekenavos agrofirma” ir jam artimų asmenų protegavimas svarstant valstybinės reikšmės projektus su Rusija bei kuriant verslo informacijos centrus.

“Dvi valandas diskutavome dėl išvadų projekto, nepriėmėme jokių sprendimų, todėl neturiu ką daugiau pasakyti”, - po pasibaigusio posėdžio žurnalistams pareiškė komisijų pirmininkas V.Karbauskis.

Pasak parlamentaro, ši komisija niekaip neparengia išvadų tiek dėl medžiagos gausos, tiek dėl nuomonių skirtumų: “Yra daug medžiagos, vyksta diskusijos, yra daug nuomonių - komisijoje dvylika narių”.

V.Karbauskis pripažino, kad komisijoje diskusijos vyksta “dėl kiekvieno išvadų projekto sakinio”. Kitų komisijos narių teigimu, kai kurios diskusijos atrodo keliamos dirbtinai. Pavyzdžiui, vakar ilgai ginčytasi, ar galima V.Uspaskichą vadinti koncerno “Vikonda” prezidentu. Šios formuluotės oponentai tvirtino, kad bendrovė “Vikonda” oficialiai registruota ne kaip koncernas, o kaip uždaroji akcinė bendrovė.

Gavo atsakymą iš saugumo

Seimo frakcijų seniūnų sueiga šių išvadų pateikimą jau buvo preliminariai įtraukusi į šiandieninio parlamento posėdžio darbotvarkę. Tačiau V.Karbauskis žurnalistams sakė, kad teks seniūnų sueigos prašyti, jog visų trijų komisijų išvadų pateikimas būtų nukeltas į ketvirtadienį. O komisija šiandien vėl rinksis svarstyti išvadų projekto.

Jeigu ir iki ketvirtadienio išvados nebus parengtos, tuomet, pasak V.Karbauskio, neliks nieko kito, kaip tik paprašyti Seimo pratęsti komisijos, tiriančios V.Uspaskicho galimai neteisėtą veiklą proteguojant kai kuriuos asmenis ir bendroves, įgaliojimus.

Dėl kitų dviejų komisijų produktyvumo ir sugebėjimo iki Seimo sesijos pabaigos pateikti išvadas V.Karbauskis nusiteikęs optimistiškiau. Pasak jo, šios dvi komisijos tiria mažiau klausimų ir komisijos narių nuomonės dėl galimų išvadų neišsiskiria taip smarkiai.

Vakar 18 valandą susirinko posėdžiauti komisija, tirianti žiniasklaidos paskelbtos Maskvos vyriausybės atstovo Baltijos šalims Aleksandro Mizgario rašto autentiškumą. V.Karbauskis žiniasklaidai patvirtino, kad ši komisija vakar iš Valstybės saugumo departamento gavo atsakymą dėl Darbo partijos lyderio V.Uspaskicho praėjusį ketvirtadienį pateiktos naujos jo nuvertimo iš ūkio ministro posto versijos.

Paskutinis posėdis - vakare

“Atsakymas yra, tačiau koks jis yra, dabar negaliu nieko pasakyti”, - sakė V.Karbauskis.

Praėjusią savaitę atvykęs į Seimo laikinosios tyrimo komisijos posėdį V.Uspaskichas išdėstė įtarimus, kad prie jo nuvertimo galėjo prisidėti ir Rusijos specialiosios tarnybos. Seimo komisijai Darbo partijos lyderis sakė turįs duomenų, kad komisijos nariai disponuoja telefono pokalbiais, kuriuose apie jį kalba “elitinis” KGB atstovas, turintis “Dujotekanos” akcijų.

Paskutinė į posėdį vakar rinkosi trečioji komisija, tirianti SAPARD lėšų skirstymo skaidrumą. Šis posėdis prasidėjo vakare, 19 valandą 30 minučių.

Šios komisijos išvadose bus kalbama apie tris politikus - V.Uspaskichą, Seimo vicepirmininką Alfredą Pekeliūną ir Kauno tarybos narį Tautvydą Barštį. V.Karbauskis šiek tiek praskleidė paslapties skraistę pareikšdamas, kad komisijos išvadose visų šių trijų politikų įvertinimai skirsis. “Kaip skirsis - matysime galutinėse išvadose”, - sakė V.Karbauskis.

A.Pekeliūnas, kaip ir V.Uspaskichas, siejamas su bendrove “Krekenavos agrofirma”, o T.Barštys - su “Kauno grūdų” bendrove.