Aistros dėl įrašo apie tautybę


2006-07-07
Stasys GUDAVIČIUS
Aistros dėl įrašo apie tautybę

Laukiama Prezidento apsisprendimo dėl siūlymo vetuoti Paso įstatymo pakeitimus

Prezidentas Valdas Adamkus dar svarsto, ar turėtų būti atsižvelgta į grupės konservatorių siūlymą vetuoti vieną Seimo priimtą įstatymą, kartu pasiūlant pataisyti jį taip, kad piliečiai turėtų galimybę į pasus įrašyti savo tautybę.

Birželio pabaigoje Seimas priėmė Paso įstatymo pakeitimus, kuriomis, be kita ko, buvo įteisinti piliečio biometriniai duomenys - skaitmeniniai veido atvaizdo ir pirštų atspaudų pavyzdžiai, kurie turės būti pateikti naujuose pasuose įmontuotose plokštelėse. Įstatymo svarstymo metu konservatoriai pasiūlė kartu įteisinti ir jau kelerius metus Lietuvoje neegzistuojančią galimybę piliečiui savo pase nurodyti tautybę.

Seimas konservatorių iniciatyvai nepritarė, todėl šie kreipėsi į V.Adamkų, kad Paso įstatymas būtų nepasirašytas ir grąžintas Seimui pakartotinai svarstyti. Prezidento prašoma pateikti šiam įstatymui pataisas, kurios leistų piliečiams įrašyti į pasus duomenis apie savo tautybę.

Kol kas nepraėjo terminas, per kurį valstybės vadovas turėtų apsispręsti šiuo klausimu. Prezidentui grąžinus Seimui svarstyti įstatymą, jam priimti reikia daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų, tuo tarpu paprastai įstatymai priimami paprasta balsų dauguma.

Konservatoriai tvirtina gavę nemažos grupės piliečių, atsiuntusių prašymą leisti įsirašyti į pasus nuorodą apie savo taustybę, taip pat kai kurių visuomeninių organizacijų pareiškimų.

Atkreipiamas Prezidento dėmesys į tai, kad Europos Sąjungos teisė palieka teisę pačioms šalims spręsti, ar suteikti galimybę savo šalies piliečiams į pasus įsirašyti duomenis apie tautybę. “Šiuo metu galiojantys ES teisės aktai valstybėms narėms leidžia kai kuriuose pasų puslapiuose pateikti informaciją savo nuožiūra. Tautybės įvardijimas, piliečiui raštiškai pageidaujant, neprieštarauja nė vienam Lietuvos ir ES teisės aktui. Tokiu būdu būtų suteikiama teisė ir laisvė Lietuvos piliečiui pabrėžti savo prigimtį”, - nurodo konservatoriai.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkė, Darbo partijos frakcijos narė Zita Žvikienė tvirtina, kad buvo pasidomėta, kokia yra praktika šioje srityje kitose ES šalyse. “Patikrinus visų ES valstybių šiuo metu išduodamų pasų pavyzdžius, nustatyta, kad nė vienos valstybės paso pavyzdyje piliečio tautybė nerašoma. Tai daroma tam, kad būtų išvengta piliečių diskriminavimo pagal tautybę tikimybės, nes prigimtinės teisės nepriklauso nei nuo tautybės, nei nuo kitų dalykų”, - teigė ji.

Be to, pasak Z.Žvikienės, dabar rengiamasi pakeisti kai kuriuos kitus teisės aktus, “sudarant galimybę asmenų pageidavimu gauti tautybę patvirtinantį dokumentą”.