Telefoniniai sukčiai Kaune įsisiautėjo


2009-06-18
Diena Media inf.
Telefoniniai sukčiai Kaune įsisiautėjo

Nepaisant nuolat žiniasklaidoje pasakojamų istorijų apie telefoninius sukčius, ant jų kabliuko „užkimba“ vis daugiau senyvo amžiaus žmonių.

Per pastarąsias kelias dienas Kauno policijos pareigūnams įkliuvo trys telefoniniai sukčiai, kurie iš kauniečių siekė išvilioti apie 10 tūkst. litų.

Birželio 15 d. apie vidurdienį telefoniniai sukčiai iš devynmečio už tariamus mamos nemalonumus išviliojo 150 litų, vaizdo kamerą, fotoaparatą, aukso ir sidabro papuošalus. Padarytus nuostolius nukentėjusieji įvertino 5500 litų.

Trečiadienį Kauno ekonominės policijos pareigūnai, remdamiesi gauta operatyvine informacija, surengė pasalą ir Panemunėje sulaikė šiuo nusikaltimu įtariamą trisdešimt trejų metų dukart teistą kaunietį M.M. Kratos metu pareigūnai rado ir dalį apgaulės būdu pasisavintų juvelyrinių dirbinių. Sulaikytajam pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo.

Trečiadienį pareigūnai sulaikė dar du asmenis, kurie apgaulės būdu iš garbaus amžiaus senolės pasisavino 5 tūkst. litų. Į namų telefoną 86 metų moteriai paskambinęs asmuo prisistatė anūku ir teigė sužalojęs merginą. Jaunuolis sakė, kad nukentėjusioji mergina iš jo reikalauja 5 tūkst. litų: tik tuomet atsisakysianti pretenzijų ir nesikreipsianti į policiją.

Pasiimti pinigų atėjo du jaunuoliai, kurie gavę pinigus, iškart spruko pro duris ir įkliuvo tiesiai į rankas policijos pareigūnams. Kaunietis R.D. (g. 1970) ir Kaišiadorių rajono gyventojas Ž.S. (g. 1971) sulaikyti dviem paroms, jiems pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo. Abu jau ne kartą teisti.

Policijos pareigūnai primena, kad telefoniniai sukčiai naudoja įvairias „legendas“, siekdami išvilioti pinigus iš labiausiai pažeidžiamų asmenų, t.y. senyvo amžiaus moterų arba mažamečių vaikų. Rekomenduojama savo artimiems asmenims, vaikams papasakoti apie tokius galimus sukčiavimo atvejus, pamokyti juos iškart perskambinti tariamai nukentėjusiam giminaičiui ar kitam artimam asmeniui, pranešti apie tokius skambučius policijos pareigūnams ir neskubėti atiduoti nepažįstamiems asmenims savo santaupų ar kitų vertingų daiktų.

Pareigūnai įtaria, kad sulaikytieji asmenys galėjo apgauti ir daugiau asmenų, kurie iki šiol nesikreipė į policiją. Nuo šių asmenų nukentėjusius asmenis prašome paskambinti į Kauno policiją tel. 8-37 303 305, 303 148, 303 086  arba 02 (visą parą).