Žvilgsnis


2006-11-03
Stasys JOKŪBAITIS
Žvilgsnis

Įdomūs dalykai dedasi Lietuvoje. Jau kelios dienos parlamente sklando gandas, kad kažkas parengė pareiškimo projektą, kuriuo siūloma pareikšti nepasitikėjimą Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atliekamu Valstybės saugumo departamento veiklos tyrimu bei atšaukti komitetui suteiktus įgaliojimus.

Atseit jau sukurptame pareiškimo juodraštyje konstatuojama, kad Seimo komitetas esą baigia perimti Saugumo departamento valdymą. Be to, priekaištaujama, kad nebaigus tyrimo ir neparašius galutinių išvadų komiteto nariai jau pareikalavo nuo pareigų nušalinti VSD generalinį direktorių Arvydą Pocių.

Tai esą liudija tyrėjus turint išankstinę nuomonę, todėl objektyvus parlamentinis tyrimas nebeįmanomas. Tad nieko kito nebelieka, kaip siūlyti Seimui atšaukti komitetui suteiktą laikinosios tyrimo komisijos statusą ir įgaliojimus atlikti šį tyrimą. Keista, bet kol kas niekas Seime negali pasakyti, nei kas, nei kada pradėjo rengti tokį tekstą. Tačiau daugelis politikų, jo net nematę, jau tvirtina esantys prieš tokį pasiūlymą.

Kuluaruose imta kalbėti, kad šio mistinio pareiškimo autorių reikėtų ieškoti Naujosios sąjungos frakcijoje. Tam tikrą logiką prisimenant neseną praeitį čia galima būtų įžiūrėti. Tačiau socialliberalų lyderis, frakcijos vadovas Artūras Paulauskas, atmeta tokias prielaidas. Jo partijos kolegė Nijolė Steiblienė taip pat tikina nieko nežinanti apie tokį pareiškimą. Tai kas ir kokiais tikslais paleido į pasaulį šį gandą, kurį taip uoliai dabar aptarinėja įvairioms stovykloms priklausantys politikai? Socialliberalai ar kokia nors kita partija?

“Toks tyrimas, kokį dabar atlieka Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, veda prie valstybės institucijos - Valstybės saugumo departamento - sugriovimo. Jis neduos rezultatų nei saugumo darbo kokybei, nei teisybės nustatymui”, - pareiškė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis. Jis patvirtino su kai kuriais Seimo Socialdemokratų, Socialliberalų ir Darbo partijos frakcijų nariais kalbėjęs apie iniciatyvą parengti pareiškimą apie esą netinkamą NSGK darbą. O gal iš čia ir nuvilnijo gandas apie jau parengtą dokumentą?

Ką visa tai galėtų reikšti? Arba daugelis žino, kas šių pasiūlymų autoriai, tik dėl kažkokių priežasčių nenori jų įvardyti, arba tai tiesiog savotiškas bandymas išsiaiškinti galimą parlamentarų reakciją į tokį projektą ir po to imtis tam tikrų priemonių. Arčiau tiesos būtų antrasis variantas, nes ne vienam politikui tikrai ne prie širdies tai, kad komitetas vis giliau brenda į skandalingą Valstybės saugumo departamento veiklos klampynę. Paaiškėjus, kad bendraminčių pareikšti nepasitikėjimą atliekamu tyrimu yra ne taip jau mažai, neabejotinai būtų galima žengti kitą, kur kas radikalesnį žingsnį.

Bet pirmoji reakcija anoniminiams pareiškimo autoriams tikriausiai buvo nelaukta. Dauguma politikų vakar pareiškė nepritarią siūlymui nutraukti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto parlamento pavedimu vykdomą Valstybės saugumo departamento veiklos tyrimą, kai kas įžiūrėjo ir komisijai daromą spaudimą.

Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas, nors ir pripažįsta, kad tyrimo metu komitetas ne kartą prasilenkė su įstatymu, taip pat yra prieš komiteto nušalinimą nuo Valstybės saugumo departamento veiklos tyrimo. Komiteto ir VSD konfliktas kilo, kai departamento vadovas Arvydas Pocius tyrimą vykdantiems parlamentarams atsisakė pateikti slaptas pažymas apie galimus aukštų pareigūnų korupcinius ryšius.

Vakar Seimo Pirmininkas V.Muntianas apgailestavo, kad dėl komiteto atliekamo tyrimo kilo pernelyg daug triukšmo. Ir su tuo negalima nesutikti. Kai į parlamentinį tyrimą įsisuka politika ir netgi gandai, objektyvaus tyrimo rezultatų tikėtis yra sunku. Galima įtarti, kad kažkam labai nesinori, jog būtų atskleista tiesa. Kam? Ar ne tiems, kurie įvairiomis priedangomis norėtų sutrukdyti tyrimui?