Žvilgsnis


2004-01-27
Stasys JOKŪBAITIS
Žvilgsnis

Tai, kas praėjusią savaitę įvyko Maskvos geležinkelio stotyje įsodinant keleivius, tranzitu vykstančius per Lietuvą į Kaliningradą, kitaip kaip politine provokacija pavadinti būtų sunku. Tačiau mūsų valdžiai šis įvykis, atrodo, nesukelė jokio nerimo. Tik tokią išvadą galima padaryti, nesulaukus jokios reakcijos į Rusijos prezidento posto siekiančio abejotinos reputacijos verslininko Anzorio Aksentjevo-Kikališvilio grasinimus Lietuvai, jos pareigūnų plūdimą nepavykus įsėsti į tranzitu per Lietuvą vykstantį traukinį bei nacionalbolševikų piketą prie Lietuvos konsulato Kaliningrade.

Užsienio reikalų ministerija, kuriai derėjo kuo operatyviau reaguoti į šį incidentą, vakar tylėjo tarsi vandens į burną būtų prisipylusi. Ministras Antanas Valionis, matyt, turėjo svarbesnių reikalų - grįžęs iš JAV pirmiausia puolė paskleisti neoficialias nuogirdas apie Amerikos valdžios poziciją dėl Prezidento Rolando Pakso apkaltos, nors šias jo žinias vakar iš karto paneigė JAV ambasada. Su incidento Rusijoje įvertinimu Užsienio reikalų ministerijoje labai neskubėta.

Tik Socialdemokratų partijos vicepirmininkui Algirdui Butkevičiui ir Prezidentui Rolandui Paksui pradėjus raginti Užsienio reikalų ministeriją kaip nors reaguoti į šiuos incidentus, Konsulinio departamento direktorius Vaidotas Verba informavo žiniasklaidos atstovus, jog URM konstatavo, kad radikalių pažiūrų Rusijos piliečių pareiškimai ir veiksmai neatitinka gerų Lietuvos ir Rusijos kaimynystės santykių, įtvirtintų dvišalėmis sutartimis. Be to, pasak V.Verbos, nacionalbolševikų piketas prie Lietuvos konsulato Kaliningrade ir A.Aksentjevo-Kikališvilio provokacinio pobūdžio akcija yra siekis nepriimtinais Lietuvai būdais atkreipti į save plačių Rusijos visuomenės sluoksnių dėmesį dabartinės politinės situacijos Rusijoje fone.

Jei šią provokaciją būtų įvykdęs koks nors nacionalistiškai nusiteikęs nežinomas rėksnys, ko gero, į ją būtų galima ir visai nereaguoti. Tačiau Lietuvai grasino, jos pareigūnus, Lietuvos nustatytą tranzito tvarką koneveikė šiuo metu oficialus asmuo - kandidatas į Rusijos prezidento postą. Tai, kad A.Aksentjevas-Kikališvilis yra siejamas su tarptautine mafija ir pagarsėjęs net Lietuvos Prezidentūros skandalo užkulisiuose, šiuo atveju jau beveik antraeilis dalykas.

A.Aksentjevo-Kikališvilio pavardė, kaip žinoma, yra minima Lietuvos valstybės saugumo departamento pažymoje dėl Negatyvių tendencijų, keliančių grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui. Jam uždrausta įvažiuoti į Lietuvos teritoriją. Tokį pat draudimą taiko ir JAV. Prezidentūros skandalo metu nustatyti A.Aksentjevo-Kikališvilio ryšiai ne tik su garsiąja stomatologe Renata Smailyte, bet ir su kai kuriais Liberalų demokratų partijos lyderiais.

A.Aksentjevą-Kikališvilį į traukinį atlydėjo keleto asmenų palyda, tarp jų - ir Rusijos žiniasklaidos atstovai. Ar reikia abejoti, kad incidentas buvo iš anksto planuotas? Šį incidentą Prezidentas artimiausiu metu ketina aptarti su užsienio reikalų ministru A.Valioniu. Tačiau, žinant dabartinę situaciją, tikėtis, kad pokalbis bus konstruktyvus ir veiksmingas, sunku.

“Manau, jog mūsų pareigūnai privalo reaguoti ir perduoti tą medžiagą atitinkamoms Rusijos instancijoms, kad jis būtų nubaustas”, - vakar žurnalistams sakė Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas.

Tuo tarpu užsienio reikalų ministras tikina, kad A.Aksentjevo-Kikališvilio atvejis įrodė, jog “sistema veikia” ir nepageidaujamu paskelbtas asmuo negali įvažiuoti į Lietuvą. Galima būtų tuo ir pasidžiaugti, tačiau viena kregždė - dar ne pavasaris. Ministras A.Valionis sako peržiūrėjęs šio įvykio vaizdo įrašą. Tačiau jam svarbu buvo tik tai, kaip toje situacijoje pasirodė Lietuvos pareigūnas. Kita - tarsi liko antrame plane. Kas galėtų patvirtinti, kad per incidentą Maskvos geležinkelio stotyje kandidatas į Rusijos prezidento postą A.Aksentjevas-Kikališvilis kalbėjo tik savo vardu?