Žmonių Popiežius sugrįžo į Kūrėjo rankas


2005-04-09
Leonas ŽALYS
Žmonių Popiežius sugrįžo į Kūrėjo rankas

Jono Pauliaus II laidotuvės sustiprino žmonijos globalaus bendrumo jausmą

Pasaulis, gedėjęs kaip niekad anksčiau, vakar atsisveikino su Apaštalų Sosto valdovu, vis dažniau tituluojamu Jonu Pauliumi Didžiuoju, su kuriuo kartu pabūti paskutines tris valandas susirinko planetos galingieji ir milijonai maldininkų, pasiryžusių bet kokiems sunkumams.

Visame pasaulyje skambėjo varpai, plevėsavo iki pusės stiebo nuleistos vėliavos - tarsi neliko valstybių sienų.

Didžiausias naujųjų laikų istorijoje laidotuves, kurios galėjo simbolizuoti ir žmoniją vienijantį ritualą, per televiziją matė apie 2 milijardus žmonių, kurių didesnė pusė - velionio tikėjimo broliai, gedėję dėl praradimo, kurio mastą tik dabar pradeda suvokti.

Karstas, simbolizuojantis paprastumą

Amžinasis miestas ir Vatikanas iš naujo pradėjo skaičiuoti laiką, kai vakar Jono Pauliaus II palaikai Šv.Petro bazilikoje buvo paguldyti į kipariso, simbolizuojančio paprastumą, karstą, o po valandos aikštėje šalia bazilikos prasidėjo jo laidotuvių apeigos.

Karstas buvo išneštas į Šv.Petro aikštę, kur gedulinėse pamaldose po atviru dangumi dalyvavo šimtai pasaulio lyderių ir kardinolų, taip pat - didžiulė minia maldininkų.

Pagal protokolą, pirmoji Šv.Petro bazilikoje vykusi ceremonija prasidėjo kardinolo Eduardo Martineso Somalo perskaityta malda.

Po to ilgametis Popiežiaus asmeninis sekretorius ir draugas Stanislavas Dzivišas ir arkivyskupas Pjeras Marinis uždengė velionio veidą balto šilko šydu ir padėjo jam ant krūtinės vyskupo mitrą.

Į karstą buvo įdėtas ir mažas maišelis su sidabriniais bei bronziniais atminimo medaliais, nukaldintais per 26-erius Jono Pauliaus II popiežiavimo metus, taip pat - trumpas jo gyvenimo ir popiežiavimo aprašymas švino cilindre.

Pasaulio galingieji pagarbiai stovėjo

Aukštieji svečiai iš viso pasaulio pagarbiai stovėjo, kai karstas buvo padėtas priešais altorių. Tada Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Andželas Sodanas altorių pasmilkė, o Kardinolų kolegijos dekanas Jozefas Racingeris pradėjo mišias.

Tuo metu greta karsto stovėjo vyskupai, o kitoje pusėje sėdėjo gedulo drabužiais apsirengę valstybių vadovai, tarp kurių buvo keturių karališkųjų šeimų atstovai.

Maždaug trečdalis milijono tikinčiųjų tuo metu ceremoniją stebėjo Šv.Petro aikštėje, dar keli šimtai tūkstančių matė laidotuvių vaizdą didžiuliuose ekranuose.

Laidotuvių pamaldos baigėsi maldininkų plojimais. Kai karstas su Jono Pauliaus II palaikais buvo pakeltas, kad būtų atgal įneštas į Šv.Petro baziliką, vėl nuaidėjo plojimai. Bet kai karstas dingo už bazilikos durų, minios piligrimų jau netramdė ašarų.

Agentūra AFP nurodo, kad, pagal bažnytinę tradiciją, kipariso karstas buvo įdėtas į cinkuotą karstą ir sandariai uždarytas, o cinkuotas karstas dar buvo įdėtas į ąžuolinį karstą ir palaidotas po marmurine plokšte.

Šioje privačioje laidotuvių ceremonijoje dalyvavo vos keli kardinolai ir, kaip teigė agentūra Reuters, keli giminaičiai, nors anksčiau žiniasklaida skelbė, kad Lenkijoje liko tik vienas velionio pontifiko antros eilės pusbrolis.

Ilsėsis šalia pirmtako

Pasak agentūros DPA, Jonas Paulius II atgulė amžinojo poilsio kape, kuris liko tuščias, perkėlus 1963 metais mirusio Popiežiaus Jono XIII palaikus - 2000-aisiais jis buvo paskelbtas palaimintuoju ir perlaidotas Vatikano koplyčioje.

Jono Pauliaus II palaikai ilsėsis šalia artimiausio savo pirmtako Jono Pauliaus I, kuris mirė 1978 metais, Šventajame Soste išbuvęs tik 33 dienas, ir popiežių Benedikto XV, Inocento IX, Juliaus III bei Pauliaus VI.

Krikščionys tiki, kad šalia Pauliaus VI palaidojimo vietos yra ir pirmojo Popiežiaus šv.Petro kapas.

Vakar Vatikanas paskelbė, kad Jono Pauliaus II kapą bus galima lankyti tik po kelių dienų.

Simbolinės Mišios

Simboliška, kad paskutines Mišias prieš laidotuves ketvirtadienio vakare Šv.Petro bazilikoje laikė Rusijos katalikų vadovas metropolitas Tadeušas Kondrusevičius, baigęs Kauno kunigų seminariją.

Metropolitas žurnalistams, akredituotiems prie Šventojo Sosto, papasakojo, kad jis, vos nuvykęs į Vatikaną, kad dalyvautų laidotuvėse, gavo netikėtą pasiūlymą: “Bus labai simboliška, jeigu paskutines Mišias prieš Šventojo Tėvo laidotuves laikysite Jūs, žmogus, atvykęs iš Maskvos - miesto, kurį Jonas Paulius II taip troško aplankyti, bet jam tai nepavyko padaryti”.

Metropolitas T.Kondrusevičius sakė, kad jis tokiam pasiūlymui prieštarauti negalėjo. Jis solidarizavosi su tais, kurie jau dabar velionį pontifiką vadina Jonu Pauliumi Didžiuoju.

Rusijos katalikų vadovas taip pat sakė, jog per pamokslą, jo pasakytą po Mišių, meldė Dievą, kad Jonas Paulius II būtų didis ir Viešpačiui, kitaip sakant, šventasis.

Dar laidotuvių metu minios maldininkų garsiai skandavo, ragindami Joną Paulių II paskelbti palaimintuoju.

Aidėjo salvės, skambėjo varpai, gaudė sirenos

Neperdedant galima pasakyti, kad nepaprastai iškilmingose ir jaudinančiose laidotuvėse dalyvavo visa Lenkija, pontifiko tėvynė. Kai iš Vatikano buvo pradėta transliuoti laidotuvių ceremonija, Varšuvoje suskambo varpai, sugaudė sirenos ir nuaidėjo 26 salvės, simbolizavusios metus, kuriuos Šventajame Soste praleido įžymiausias tautietis, tikriausiai netrukus tapsiantis palaimintuoju.

Lenkijos sostinės gatvėse trims valandoms sustojo autobusai ir tramvajai. Gyvenimas trumpam apmirė, visi susibūrė prie televizorių ekranų.

Krokuvoje, kur vietos katalikams Jonas Paulius II vadovavo, vakar - antrą kartą per pastarąsias penkias paras - susirinko maždaug milijonas maldininkų.

“Laikas išdžiovins mūsų skausmo ašaras, o savo tylą paversime maldomis”, - šiuos vyskupo Jozefo Guzeko žodžius citavo Lenkijos žinių agentūra.

Didžiosios Britanijos lenkai vakar Londone ekspromtu surengė eitynes su žvakėmis; priekiniai procesijos dalyviai nešė Jono Pauliaus II portretus, apsuptus Lenkijos vėliavų.

Precedento neturintis įvykis

Žiniasklaida tvirtina, kad dar niekada pasaulio istorijoje į laidotuves nebuvo susirinkę tiek pasaulio lyderių, kiek vakar palydėjo į paskutinę kelionę pontifiką, pavadintą žmonių Popiežiumi.

Valstybių ir vyriausybių vadovų, kitų garsių asmenų buvo maždaug pustrečio tūkstančio. Tarp jų - JT generalinis sekretorius Kofis Ananas, JAV prezidentas Džordžas V.Bušas, Didžiosios Britanijos sosto įpėdinis princas Čarlzas, Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis, Lenkijos prezidentas Aleksandras Kvasnevskis. Lietuvai atstovavo Prezidentas Valdas Adamkus, Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas, buvęs Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis. Gedulo ceremonijoje dalyvavo ir tokie mirtini priešai kaip Irano prezidentas Mohamedas Chatamis ir Izraelio prezidentas Mošė Kacavas.

A.J.Bačkis sujaudintas

Jono Pauliaus II laidotuvėse dalyvavęs Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis sakė esąs sujaudintas Amžinąjį miestą užplūdusių žmonių ramybės ir nusiteikimo maldai.

“Romoje pilnos bažnyčios žmonių, gatvėse daug jaunimo. Visi meldžiasi kartodami Jono Pauliaus II žodžius: “Nebijokite! Kristus su mumis”. Nepaisant visų silpnumų, Jis niekada mūsų neapleis. Jonas Paulius II liko su mumis ir mums to gana”, - Eltai sakė kardinolas.

Pasak A.J.Bačkio, ypač susitelkę tikintieji buvo laidotuvių išvakarėse. Žinoma, teko matyti ir nusiminusių žmonių, kurie labai norėjo paskutinį kartą pamatyti Joną Paulių II ir su juo atsisveikinti. Nespėjusieji to padaryti būrėsi bažnyčiose, kur buvo juntama stipri maldos, gerumo, vienybės dvasia.

Kardinolas dėkojo Lietuvos žmonėms, kad jie taip gražiai atsisveikino su Šventuoju Tėvu, džiaugėsi, kad visi galėjo matyti tiesioginius reportažus iš Vatikano ir kitų šalių, kuriuos nuo sekmadienio rodė Lietuvos televizija.

Nepaprasta figūra

“Naujausios telekomunikacijos, kuriomis taip mielai naudojosi velionis pontifikas, padėjo nors trumpą akimirką pasaulio gyventojams patirti nepaprastą bendrumo ir brolybės jausmą. Bet Popiežiaus sugebėjimas paliesti Lenkijos darbininkų, Filipinų seselių, Detroito ugniagesių ar Ispanijos namų šeimininkių širdis ir jas suvirpinti yra ne naujausių technologijų, o jo asmeninis pasiekimas.

Ikonų ir žvaigždžių amžiuje jis buvo išties nepaprasta figūra. Asmenybe, kuri leidžia žmonėms tikėti, kad per jį kiekvienas gali prisiliesti prie amžinybės.” Ši citata iš britų “Economist” itin tiksliai atskleidžia velionio santykį su moderniu, bet kupinu prieštaravimų, globalizuotu dabarties pasauliu, laidotuvių dieną demonstravusiu susitelkimą didžiosios netekties akivaizdoje.

Sąskaitų suvedimas

Kai kurie pasaulio lyderiai, aukštinę velionio nuopelnus, čia pat mėgino spekuliuoti Popiežiaus autoritetu, kad suvestų sąskaitas.

Kubos lyderis Fidelis Kastras, dar kartą pagarbinęs Joną Paulių II už tai, kad “jis kritikavo laukinį kapitalizmą”, kartu prikaišiojo JAV prezidentui Dž.V.Bušui, neva neturinčiam moralinės teisės dalyvauti pontifiko laidotuvėse.

Nuo F.Kastro neatsiliko Zimbabvės prezidentas Robertas Mugabė, sukėlęs ne tik daug rūpesčių Italijos valdžiai, kaip neturintis teisės lankytis Europos Sąjungos valstybėse, bet ir pažėręs priekaištų politikams, gedėjusiems prie Šventojo Tėvo palaikų.

Pamaldumu garsėjantis katalikas R.Mugabė, vos atvykęs į Vatikaną, sakė, kad į Jono Pauliaus II mokymą turėtų atsižvelgti tie, kurie “pritaria karams, neužjaučia skurstančiųjų ir grobsto kitų valstybių turtus.”

Bet Vakaruose diktatoriumi vadinamas R.Mugabė, matyt, pamiršo, kad velionis pontifikas buvo didžiausias bet kokios diktatūros priešas.