Vytėnuose prasidėjo statybos darbai


2004-06-09
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Vytėnuose prasidėjo statybos darbai

Po pusantrų metų šalia Kauno turėtų iškilti didžiausias Lietuvoje prekybos ir pramogų centras “Mega” 

Bendrovė “Baltic Shopping Centers” vakar oficialiai paskelbė apie nacionalinės traukos prekybos ir pramogų centro statybos pradžią. Į šį projektą verslininkai ketina investuoti apie 200 milijonų litų.

Į iškilmes atvyko laikinasis Prezidentas

Vakarykštėse iškilmėse dalyvavo nemažai Kauno apskrities ir miesto vadovų. Į jas atvyko ir laikinasis Lietuvos Prezidentas Artūras Paulauskas. Šalies vadovo teigimu, galima tik pasidžiaugti, kad Kaunas sparčiai vystosi. Jo nuomone, prekybos centras “Mega” tik patvirtina, jog mieste daugėja investicijų.

“Tikiuosi, kad po pusantrų metų pamatysiu ir šio objekto statybų finišą”, - sakė Prezidentas. Kartu su “Senukų asociacijos” prezidentu Augustinu Rakausku, Kauno apskrities ir miesto vadovais bei “Vilniaus banko” valdybos pirmininku Juliumi Niedvaru A.Paulauskas įmūrijo simbolinę kapsulę.

Pasak renginio vedėjo Arūno Valinsko, į kapsulę įdėti visos šiuo metu apyvartoje esančių lietuviškų pinigų monetos, kompaktinė plokštelė su svarbiausiais birželio 8-osios įvykiais ir laiškas ateities kartoms.

“Senukų asociacijos” prezidentas A.Rakauskas teigė, kad prieš dešimt metų net negalėjo pagalvoti, kad teks statyti tiltus ir tokio dydžio objektus. Pernai Rakauskų šeima iš vokiečių verslininkų įsigijo kontrolinį akcijų paketą. Lietuviško kapitalo atėjimas tapo grandiozinio projekto garantu, nes vokiečių verslininkai Kauno miesto ir apskrities vadovus maitino tuščiais pažadais.

Pramogų zonoje - modernus kino teatras

Vakar oficialiai pristatytas ir prekybos centro “Mega” generalinis rangovas. Juo tapo kauniečių bendrovė “YIT Kausta”. Grandiozinis projektas suskirstytas į dvi dalis.

Per pirmąjį etapą bus pastatytas 70 tūkstančių kvadratinių metrų ploto pastatas. Beveik 400 metrų ilgio dengta pėsčiųjų alėja sujungs prekybos centrą “Rimi Lietuva”, “Senukų prekybos centrą” ir pramogų zoną.

Pėsčiųjų alėjoje žada įsikurti apie 100 įvairaus dydžio ir profilio parduotuvių. Pramogų zonoje bus įrengtas daugiaekranis kino teatras, boulingas, diskoteka, sveikatingumo centras ir įvairūs restoranai.

Naujasis prekybos centras įsikurs 26 hektarų dydžio sklype. “Pabaigę visus darbus, turėsime daugiau nei 100 tūkstančių kvadratinių metrų komercinės paskirties patalpų. Taip pat įrengsime 3500 vietų automobilių stovėjimo aikštelę”, - teigė bendrovės “Baltic Shopping Centers” direktorius Alvydas Žabolis.

Pasitelkė tarptautinę architektų kompaniją

“Senukų asociacijos” prezidento ir bendrovės “Baltic Shopping Centers” valdybos pirmininko A.Rakausko teigimu, naujajame prekybos ir pramogų centre bus sukurta apie 800 naujų darbo vietų. Verslininko nuomone, šis objektas įsikurs itin patogioje vietoje. 80 kilometrų spinduliu gyvena apie pusė milijono žmonių. Kasdien šalia būsimojo centro pravažiuoja apie 30 tūkstančių automobilių.

Prekybos centro “Mega” architektūrinę koncepciją sukūrė tarptautinė Didžiosios Britanijos kompanija “Chapman Taylor”. “Jau parengtas pirmojo etapo techninis projektas ir gautas statybų leidimas. Šiuo metu atliekami komunikacijų iškėlimo darbai. Rengiamės pradėti elektros linijų perkėlimo darbus ir viaduko statybą”, - teigė A.Žabolis.

Finansuos viaduko statybą

Pasak bendrovės “Baltic Shopping Centers” direktoriaus, kartu su centru bus statomas ir keturių juostų viadukas, sujungsiantis Vytėnų ir Šilainių mikrorajonus.

Šiuo statiniu buvo suinteresuoti ir miesto vadovai. Šalia Kauno einančio greitkelio atkarpoje pastatytas vienintelis viadukas, vedantis į Kleboniškio mišką. Per magistralę vaikščiojantys žmonės dažnai sukelia avarines situacijas. Neišvengta ir skaudžių nelaimių.

Bendrovė “Baltic Shopping Centers” šiuo metu stato dar vieną prekybos ir pramogų centrą Vilniuje. 51 procentą bendrovės akcijų valdo Rakauskų šeima. Likusi dalis priklauso Vokietijos nekilnojamojo turto plėtros ir valdymo kompanijai “Dr. Werner Pfeifer Objekt-Entwicklung”. Anksčiau jai priklausė visos akcijos. Tačiau pernai, Kauno apskrities vadovams pagrasinus nutraukti žemės sklypo nuomos sutartį, vokiečiai pardavė kontrolinį akcijų paketą Rakauskų šeimai.

Kauno apskrities viršininkas Valentinas Kalinauskas neslėpė, kad lietuvių atėjimas tapo savotiška garantija, jog šis projektas bus įgyvendintas.