Viena iš 60 pasirinktų aukų pakliūva į telefoninių sukčių pinkles


2005-09-29
Viena iš 60 pasirinktų aukų pakliūva į telefoninių sukčių pinkles

Tokią statistiką pateikė sostinės 1-ojo policijos komisariato (PK) Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininko pavaduotojas Linas Grigalevičius, kartu su kolegomis prieš mėnesį išaiškinę gerai organizuotą telefoninių sukčių gaują.

Grupuotėje veikė šešiese

Pasak komisaro, grupuotėje veikė 6 anksčiau už vagystes teisti asmenys, tarp kurių - viena mergina. Du gaujos nariai yra įkalinti pataisos namuose, jie ir skambino gyventojams pranešdami apie giminaičių neva padarytas avarijas arba siųsdami SMS žinutes apie neva laimėtus prizus.

Nuo šios gaujos nukentėjo 5 senyvo amžiaus vilniečiai, iš jų sukčiai išviliojo 22 tūkst. litų.

Visais atvejais skambinta naktį ir, pranešus apie sūnaus ar dukters padarytą avariją, reikalauta pinigų.

Gaujos nariai savo aukai liepdavo pinigus atvežti į nurodytą vietą ir atsiųsdavo taksi automobilį.

Dalis išviliotų pinigų buvo siunčiama pataisos namuose kalintiems bendrams.

L.Grigalevičiaus teigimu, tyrimo metu paaiškėjo, kad gaujai patiklų žmogų surasti nebuvo labai lengva. Paimtos pokalbių telefonu išklotinės rodo, kad aferistai skambindavo maždaug 50-60 žmonių, kol surasdavo tą, kuris patikėdavo jų klasta.

Žinutės keliauja iš “zonos”

Komisaro teigimu, SMS žinutės apie prizus beveik 100 proc. atvejų atkeliauja iš “zonos”. Veikiama pagal tą patį planą - gyventojas mobiliojo ryšio telefonu gauna žinutę, esą jo numeris tapo laimingas ir jam yra skirtas prizas. Pranešime nurodomas telefono numeris, kuriuo prizo laimėtojas turi registruotis.

Paskambinęs nurodytu numeriu žmogus sužino, kad norėdamas atsiimti prizą jis turi nupirkti mobiliojo ryšio telefono sąskaitų papildymo kortelių ir padiktuoti jų kodus. Žmogus praranda pinigus, o sukčius pasipildo telefono sąskaitą.

“Mikrovisata” nevykdo jokių akcijų

Pastaruoju metu nesiliauja žinutės, neva siunčiamos iš ryšių bendrovės “Mikrovisata”.

“Sveikiname, Jūsų numeris tapo laimingas, “Mikrovisata” dovanoja Jums 1000 litų čekį ir naują telefoną Samsung E-720. Dėl prizų prašome registruotis telefonu”, - skelbia žinutė.

Vilnietė Gerda (vardas pakeistas) pasakojo, kad nors ir nesanti patikli ir apie telefoninius sukčius ne kartą skaitė laikraščiuose, gavusi tokią žinutę apsidžiaugė ir net neįtarė, kad pati gali tapti aferistų auka.

Paskambinusi nurodytu numeriu mergina išgirdo malonų vyrišką balsą. Vyras kalbėjo užtikrintai ir mandagiai, todėl jai įtarimų nekilę. Kaip ir paprašyta, už kelis šimtus litų ji nupirko mobiliojo ryšio sąskaitų papildymo kortelių ir padiktavo jų numerius nepažįstamajam. Sumojusi, kad buvo apgauta, ji vėl bandė prisiskambinti nurodytu numeriu, tačiau jis jau buvo išjungtas.

Tuo tarpu bendrovė “Mikrovisata” savo internetiniame tinklalapyje skelbia nevykdanti jokių akcijų, kurių metu dovanojami piniginiai prizai, ir nepranešinėja apie tai SMS žinutėmis.

BNS, KD inf.