Vertinamos paraiškos


2004-10-21
Vertinamos paraiškos

Jų projektams įgyvendinti prašoma per 200 milijonų litų iš Europos socialinio fondo

Šią savaitę Žmonių išteklių plėtros programų paramos fondas pradėjo vertinti paraiškas projektams iš Europos socialinio fondo (ESF) finansuoti.

Fondui pateiktos 169 paraiškos pagal Lietuvos 2004-2006 m. Bendrojo programavimo dokumento (BPD) II prioriteto “Žmogiškųjų išteklių plėtra” priemones. Preliminariais duomenimis, projektų įgyvendinimui prašoma paramos suma siekia beveik 209 mln. litų.

Rugpjūčio pradžioje Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su Žmonių išteklių plėtros programų paramos fondu paskelbė kvietimus teikti paraiškas.

Daugiausia paraiškų - 107 - gauta pagal 2.2. priemonę “Darbo jėgos kompetencijos ir gebėjimų prisitaikyti prie pokyčių didinimas”. Įgyvendinant šią priemonę, remiamas šalies ūkiui ir verslui reikalingų specialistų rengimas, įmonių, kuriose numatoma įdiegti naujas technologijas arba naujus gaminius, dirbančiųjų mokymai, smulkaus ir vidutinio verslo vadovų bei dirbančiųjų mokymai, taip pat gyventojų permokymas arba jų kvalifikacijos tobulinimas vietovėse, kuriose vyksta ūkinės veiklos restruktūrizacija. Prioritetas teikiamas informacinio raštingumo, tai pat pradedančiųjų savo verslą verslumo ugdymui.

Pagal 2.3. priemonę “Socialinės atskirties prevencija ir socialinė integracija” pateiktos 59 paraiškos. Šia priemone siekiama suteikti platesnes galimybes socialinės rizikos asmenų grupėms integruotis į darbo rinką, taip mažinant socialinę atskirtį. Tai pirmiausia susijęs su profesinio rengimo prieinamumo ir įdarbinimo galimybių didinimu.

Šios priemonės prioritetas - profesinis mokymas, profesinis orientavimas ir konsultavimas, distancinio mokymo sistemos plėtra, taip pat lygių galimybių vyrams ir moterims užtikrinimas.

Šia priemone remiama neįgaliųjų profesinės reabilitacijos ir integracijos į darbo rinką plėtra, narkomanų bei nuteistųjų ir asmenų, paleistų iš laisvės atėmimo vietų, socialinė integracija, moterų ir vyrų lygių galimybių užtikrinimas.

Tris paraiškas finansuoti projektus, skirtus užimtumo gebėjimų ugdymui (pagal 2.1. priemonę “Užimtumo gebėjimų ugdymas”), parengė Lietuvos darbo birža.

Šios priemonės tikslas - didinti bedarbių užimtumo gebėjimus ir gerinti jų integraciją į darbo rinką, vykdyti nedarbo prevenciją. Įgyvendinant šią priemonę, pagrindinis dėmesys skiriamas jauniems ir ilgalaikiams bedarbiams, bedarbiams, neturintiems reikiamos profesinės kvalifikacijos. Remiamas bedarbių mokymas bei kvalifikacijos tobulinimas, Lietuvos darbo biržos institucinis gebėjimų stiprinimas.

Dar 50 paraiškų finansuoti projektus, skirtus neįgaliųjų profesinės reabilitacijos ir nestacionarių socialinių paslaugų infrastruktūros plėtrai (pagal BPD I prioriteto 1.5. priemonę), pateikta Centrinei projektų valdymo agentūrai.

“Vertinimo metu bus atrinkti geriausi projektai. Tačiau jau dabar aišku, kad susidomėjimas Europos socialinio fondo parama didelis ir pareiškėjai aktyviai dalyvavo paskelbtuose konkursuose. Aktyviausi teikiant paraiškas buvo Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionai, parengę daugiau nei 70 proc. visų projektų”, - sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Europos socialinio fondo skyriaus vedėja Nijolė Mackevičienė.

Jos teigimu, paraiškos vertinamos keliais etapais. Iš pradžių vyksta paraiškų administracinės atitikties vertinimas, kuomet nustatoma, ar paraiškos visiškai užpildytos, ar pateikti reikalaujami priedai, finansiniai ir kiti dokumentai. Kitas paraiškų vertinimo etapas - tinkamumo vertinimas, t.y., ar pareiškėjai, jų partneriai atitinka visus reikalavimus, ar projektai parengti atsižvelgiant į BPD prioritetus, dokumentuose numatytas remiamas veiklas.

Projekto aktualumas, numatomi rezultatai, tęstinumas vertinami trečiame etape, po kurio speciali projektų atrankos komisija priima sprendimą dėl tinkamų finansuoti projektų. Kiekviename paraiškų vertinimo etape pareiškėjai yra informuojami apie trūkstamus dokumentus ar netikslumus ir jiems sudaromos galimybės ištaisyti nurodytas klaidas. “Apmaudu atmesti gerus, įdomius projektus vien tik todėl, kad jie neatitinka techninių reikalavimų: Bendrojo programavimo dokumente nurodytų tikslų ir uždavinių, kitų dalykų, išdėstytų projekto rengimo gairėse. Projektus rengiantys žmonės ne visada atsižvelgia į projektų rengimo reikalavimus. O reiktų atsiminti, kad jei projektas neatitiks nors menkiausio reikalavimo, jis bus iš karto atmestas. Tačiau dėl to jaudintis nevertėtų, nes, patobulinus projektą, jį bus galima teikti ateinančiais metais”, - sako Nijolė Mackevičienė.

Bendrojo programavimo dokumento II prioriteto “Žmogiškųjų išteklių plėtra” priemonės finansuojamos iš Europos socialinio fondo lėšų. ESF parama Lietuvai 2004-2006 metais žmogiškųjų išteklių plėtros srityje sieks apie 147 mln. eurų (apie 507 mln. litų), tai yra 18,6 proc. visų struktūrinių fondų lėšų.

ES struktūrinių fondų parama visais atvejais skiriama kaip papildomos lėšos jau esamam nacionaliniam projektų finansavimui: ES parama siekia iki 75 proc., nacionalinis finansavimas - 25 proc. paramos dydžio.

Europos socialinio fondo skyriaus vedėjos Nijolės Mackevičienės teigimu, ESF paramos tikslas - užkirsti kelią nedarbui ir su juo kovoti, mažinti socialinę atskirtį, skatinti moterų ir vyrų lygių galimybių įgyvendinimą.

ESF lėšos skiriamos ir investicijoms į žmogiškuosius išteklius, t.y. žmonių kvalifikacijos kėlimui, perkvalifikavimui, pagrindinių įgūdžių (IT, verslumo skatinimui, užsienio kalbų mokymuisi) tobulinimui, taip plėtojant integraciją į darbo rinką.