Vardinis numeris: pokštas ir reklama


2004-05-15
Darius SĖLENIS
Vardinis numeris: pokštas ir reklama

Sumokėję 4000 litų, lietuviai gali padaryti savo automobilį išskirtiniu 

Lietuvos gatvėse vis daugėja automobilių su vardiniais numeriais. Tiesa, kartais savininkams pritrūksta originalumo. Tačiau valstybinės įmonės “Regitra” darbuotojai tvirtina, kad už vardinį numerį sumokėjus 4000 litų pernelyg nepajuokausi.  

Dažniausiai perka įmonės  

“Regitros” Kauno filialo viršininkas Danielius Raišys bei pavaduotojas Rytis Polikauskas prognozuoja, kad šiemet Lietuvoje, ko gero, bus išduota daugiausiai vardinių numerių.

Per ketverius metus mūsų šalies vairuotojai įsigijo apie 100 vardinių numerių. Daugumos automobilių numeriuose - draudimo kompanijų, firmų, restoranų vardai.

“Apie 90 procentų vardinių numerių išperkamąja nuoma perka įmonės, - “Kauno dieną” tikino Valstybės transporto registracijos metodikos skyriaus specialistas Antanas Raudonis. - Ir dažniausiai - norėdamos reklamuoti savo firmas”.

CCCP-KGB, “Netrezv” (rusiškai - neblaivus), ROBIN WOOD, VENERA, KIETAS, STERVA, SEX 69 - tokių užrašų ar net sodrių rusiškų keiksmažodžių, kaip galima pamatyti Amerikoje, Lietuvoje nėra.

“Numerių su necenzūriniais žodžiais, valstybinių įstaigų, valstybių pavadinimų trumpinimais užsisakyti negalima, - aiškino A.Raudonis. - Iš pradžių mes gauname vairuotojo prašymą, o po to jį patvirtina arba atmeta komisija. Tik tuomet vairuotojas ar firma sumoka pinigus ir ilgiausiai per penkias dienas yra pagaminamas vardinis numeris. Bet nemanau, kad komisija uždraustų užsisakyti numerius, pavyzdžiui, KGB001 ar FSB007”.  

ZARAZA leidimo negavo  

Paklaustas, ar daug numerių išbrokavo komisijos nariai, paminėjęs ZARAZA, R.Polikauskas tvirtino, kad vairuotojai žino, kokius numerius gali uždrausti komisijos nariai, tad ypatingų draudimų nebuvo.

Tiesa, keli draugai taip ir nedrįso padovanoti su žiguliuku važinėjančiam draugui numerio su užrašu PAKSAS arba keliais pikantiškais ir gan riebiais necenzūriniais žodžiais.

Prieš kelis mėnesius šiek tiek pasikeitė reikalavimai vardinių numerių gerbėjams. Dabar bent viename iš 6 simbolių vairuotojai privalo pasirinkti vieną skaičių.

Tad pirmojo vardinio numerio PETRAS, JAGUAR, VWGOLF, PYTTON, LAIMIS, RRRRRR ar daugelio kitų numerių savininkams pasisekė.

Beje, reklamuodami automobilių markes, pavyzdžiui, MAZDA1 ar jau minėtieji JAGUAR, VWGOLF, vairuotojai privalo gauti tiems automobiliams atstovaujančių firmų leidimus.

“Lietuviams išmonės užtenka, tad dabar daugelis įsigudrino vietoj raidės O naudoti skaičių 0, - šypsojosi Transporto registracijos metodikos skyriaus specialistas A.Raudonis. - Pavyzdžiui, neseniai buvo išduotas numeris DOCTOR.

Vienu iš originalesnių vardinių numerių A.Raudonis išrinko ant verslininko visureigio besipuikuojantį “2Big4U” (perfrazuojant iš anglų kalbos - du dideli - tau). Originalumo netrūksta automobiliui su numeriu SPURGA arba DEVIL1 (“Velnias1”).  

Gimtadienio siurprizas - šešios R  

Dažnai vairuotojai renkasi šešis vienodus skaičius. Pavyzdžiui, visus nulius, septynetus ar aštuonetus. Prieš kelias dienas buvo išduotas numeris, kuriame vyras įamžino savo santuokos datą.

“Tačiau labai didelių siurprizų gimtadienio dienos proga pateikti nepavyks, nes vardinio numerio įsigijimą savo parašu privalo patvirtinti mašinos savininkas”, - teigė A.Raudonis.

Mėgstantis pajuokauti vienas iš UAB “Vilbana” bendraturčių Aurelijus Petraitis neslėpė, kad jo “Porsche 911 turbo” numeris AURIUX, ypač anksčiau, daugeliui sukeldavo šypseną.

“Iš pradžių norėjau numerio AURIS, nes taip mane vadina draugai. Tačiau vardą sušvelninau, - šypsojosi “Vilbanos” generalinis direktorius, kurio pokštais artimieji jau nesistebi. - Beje, didžiausią nuostabą šis automobilis sukeldavo Vokietijoje, kur visi gūžčiojo pečiais ir nieko nesuprato”.

Gimtadienio proga reklamos agentūros “Rodiklis” generaliniam vadovui, vienam iš radijo stoties KF bei japonų patiekalų restorano Kaune “Yakata” bendraturčiui Robertui Reklaičiui siurprizą pateikė “Rodiklio” direktorius Linas Budrikas ir KF bendraturtis Egidijus Trumpa, firmos vardu nupirkę numerį RRRRRR. Šešias raides R L.Budrikas “Kauno dienai” iššifravo taip: Robertas Reklaitis, Rodiklis, reklama, radijas, restoranas.

Iš pradžių ant naujojo “Audi TT” puikavosi laikinieji numeriai. Gimtadienio dieną L.Budrikas pasiskolino Roberto “Audi”, o jam “atsitiktinai” paliko savo automobilį ir siurprizą paslėpė po laikinaisiais numeriais. Turbūt nesunku įsivaizduoti R.Reklaičio reakciją, kai jis pamatė naująjį savo “Aidi” numerį RRRRRR.  

Briliantų nėra  

Dažniausiai vardiniai numeriai perkami naujiems ir prabangiems automobiliams, tačiau kartais vardinį numerį nusiperka ir... žiguliuko vairuotojas.

“Tačiau nieko nepaprasto nėra: šiandien - žiguliukas, rytoj - “Mercedes”, - šyptelėjo Valstybės transporto registracijos metodikos skyriaus specialistas A.Raudonis. - Vardinį numerį vairuotojas gali užregistruoti ir naujam automobiliui. Tačiau jei nors vienas iš vardinių numerių dings, to paties numerio užsisakyti jau nebus galima”.

Paklaustas, ar Lietuvoje mašinų numerius vairuotojai puošia auksu ar brangakmeniais, A.Raudonis nusijuokė: “Ne, ne... Tokia prabanga kartais pasimėgaujama Amerikoje, tačiau ar galite įsivaizduoti Lietuvoje mašinos numerį, papuoštą briliantais? Bent kol kas - vargu...”