Trys individualistės po vienu stogu


2006-09-26
Daiva VALEVIČIENĖ
Trys individualistės po vienu stogu

Šeima, priglaudusi draugų katę, stebisi, kaip ji pakeitė dviejų auginamų katinų įpročius

Dainos ir Artūro Zigmantų namuose - net trys katės. Tiksliau, du katinai ir septynerių metų katė, kuri į šiuos namus atkeliavo paskutinė. Somalio ir Abisinijos veislių katinai kol kas Lietuvoje yra dar pakankamai reti, skelbimų puslapiai nemirga pasiūlymais įsigyti jų palikuonių. Kaip jie sutaria tarpusavyje, kaip elgiasi su priglaustąja Birmos kate? Nemaloni žinia: kastruotas Somalio katinas vėl pradėjo žymėti teritoriją, nors ne vienerius metus, ypač kol buvo vienintelis augintinis, to nedarydavo.

Susižavėjo vos pamatę

“Abu katinus išsirinkome vos juos pamatę. Somalietis Loris visuomet stengiasi parodyti, kad šiuose namuose yra pats svarbiausias. Abisinas Marsas yra nenuilstantis medžiotojas, paklusnus kaip šuo, bet vienišius, kartais išeina visai dienai. Jis vienintelis neatsispiria pagundai ką nors nugvelbti nuo stalo. Kai prieš metus namuose atsirado katė, ji iškart įvedė savo tvarką - ėsti iš jų bendro dubens eina pirmoji. Kai jie trys, mes labai smagių vaizdų prisižiūrime, tik plaukų namuose skraido daugokai”, - pasakoja šeimininkė.

Paaiškėjus, kad draugų dukra yra alergiška katėms, žmonės nežinojo, kur jiems staiga padėti šešerių metų Birmos veislės katę. “Paprašė, kad priglaustume laikinai, nes ta katytė dar ir kačiuotis turėjo. Leidomės įkalbami, bet tikrai nemanėme, kad Milisenta liks pas mus visam laikui. Tačiau ji pasirodė esanti tokia meili, kad dabar jau niekam atiduoti nebegalėtume”, - šypsosi Daina.

Moteris juokiasi, kad trys gražios katės vienuose namuose, matyt, nėra dažnas reiškinys, todėl visi, kurie pas juos užsuka, kaipmat susidomi šeimos augintiniais.

Kiekvienai -po kačiuką

Viskas prasidėjo kaip ir kitose šeimose: “Vaikui reikia kačiuko”. Taip prieš aštuonerius metus namuose atsirado voverės spalvos Somalio katinas Loris. Prieš trejus metus savo gyvūno prireikė jaunesniajai dukrytei ir kačių parodoje iš latvių veisėjų buvo įsigytas Abisinijos veislės katinas, vardu Marsas. Bent jau tuomet jis buvo vienintelis reto sidabrinio kailio šios veislės atstovas Lietuvoje.

Marsas ilgiau nei metus laiko bijojo eiti į lauką pro duris. Jis per stoglangį išlipdavo ant stogo, paskui nuo jo nusikeberodavo, o jau paskui žingsniuodavo per pievą. Labiausiai visos trys katės mėgsta laiptus: kai į juos šviečia saulė, įsitaiso kiekviena ant savo pakopos.

Loris niekuomet nelaka vandens iš dubenėlio. Šeimininkams prausiantis atsitupia prie praustuvo ir miaukia - prašo atsukti vandenį plonutėle srovele. Jei Loris miaukia prie plautuvės virtuvėje, neverta tikėtis, kad apsidžiaugs atsukus paprasto vandens čiaupą. Jis miauks, kol šeimininkai atsuks tą, iš kurio bėga nuo visų priemaišų išvalytas vanduo. Kai namie karaliauja vieni, gyvūnai troškulį malšina gerdami akvariumo vandenį.

Artimi giminės

Abisinijos ir Somalio katės yra artimos giminaitės. Jos skiriasi kailio plaukų ilgumu. Abisinai yra trumpaplaukiai, o Somalio katės turi purią uodegą ir ilgesnius plaukus ant šonų ir kojų. Abiejų veislių katės garsėja protu ir smalsumu. Jos mėgsta žaidimus ir nuotykius. Šioms katėms reikia tvirto stulpo nagams galąsti, patiks ir voljeras su keliais medžiais, kuriais galima laipioti. Žinoma, idealu, jei jos gali kiek nori bėgioti lauke.

Abisinijos katės iki šių dienų išlaikė laukinio gyvūno įvaizdį. Pirmą kartą jos buvo parodytos kačių parodoje Anglijoje. Manoma, kad į šią šalį jos buvo atvežtos 19-ojo amžiaus antrojoje pusėje.

Pagal genetinius požymius Abisinijos katės turėtų būti kilusios iš Indijos vandenyno pakrantės ir pietinės Azijos regionų.