Tiesa vis dar skendi miglose


2006-09-26
Tiesa vis dar skendi miglose

Lietuvos diplomato žūties Breste tyrimas Baltarusijoje pratęstas dar mėnesiui

Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai dar vienam mėnesiui pratęsė Lietuvos valstybės saugumo pareigūno ir diplomato Vytauto Pociūno žūties Breste aplinkybių tyrimą. Apie tai Bresto srities prokuroras vakar informavo Lietuvos generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus vyriausiąjį prokurorą Algimantą Kliunką.

Išsiųsti keturi prašymai

Pasak A.Kliunkos, ikitarnybinis tyrimas pratęstas iki spalio 23 dienos. Tikimasi, kad mažiausiai mėnesio reikės, kol bus gauti visų paskirtų ekspertizių rezultatai.

“Neatliktos visos ekspertizės - palaikų teismo medicinos ekspertizė, iš įvykio vietos paimtų objektų ir pėdsakų ekspertizės”, - sakė A.Kliunka.

Dėl V.Pociūno žūties baudžiamoji byla kol kas nėra iškelta. Tik atlikę išsamų tyrimą Baltarusijos teisėsaugininkai nuspręs, ar yra pagrindas dėl šio fakto iškelti bylą, arba bylą kelti bus atsisakyta.

Anot prokuroro, Lietuvos teisėsauga šiame tyrime dalyvauja labai aktyviai, yra išsiuntusi 4 prašymus atlikti įvairias papildomas ekspertizes, apklausti papildomus liudytojus arba nustatytiems liudytojams užduoti papildomų klausimų.

“Tyrimo apimtis dabar yra praplėsta, pakoreguota”, - sakė prokuroras.

Tyrimo baigties neprognozuoja

A.Kliunkos teigimu, šiuos prašymus, remdamiesi teisinės pagalbos sutartimi, Baltarusijos pareigūnai vykdo. Lietuvos tyrėjai į Brestą buvo išvykę po V.Pociūno žūties, po kelių dienų jie apžiūrėjo įvykio vietą, dalyvavo apklausose. Spalio pradžioje Lietuvos pareigūnai žada dar kartą vykti į Brestą.

Be to, Lietuvos prokurorai altieka ir savarankišką ikiteisminį tyrimą dėl V.Pociūno mirties priežasties. Anot A.Kliunkos, atliekami “palyginamieji ir kontroliniai tyrimai”, apklausiami liudytojai Lietuvoje, atliekamos įvairios ekspertizės.

A.Kliunka teigė kol kas neprognozuojąs, kuo baigsis šis tyrimas.

Tyrimas atliekamas toliau, daug kas priklauso nuo mirties priežasties mechanizmo, liudytojų parodymų. Kai viena versija pasitvirtins - kitos savaime atkris”, - sakė prokuroras.

Aiškaus atsakymo kol kas nėra

Valstybės saugumo karininkas V.Pociūnas, dirbęs Lietuvos konsulate Gardine, žuvo rugpjūčio 23 dieną anksti ryte iškritęs pro viešbučio devintojo aukšto langą Breste, kur buvo tarnybinėje komandiruotėje. Iškart po V.Pociūno žūties Baltarusijos teisėsaugininkai tvirtino, jog pulkininkas žuvo dėl nelaimingo atsitikimo.

Tačiau, praėjus lygiai mėnesiui po tragedijos, Bresto Lenino rajono prokuroras jau kalbėjo atsargiau: “Kol vyksta tyrimas ir nėra visų tyrimų rezultatų, aiškaus atsakymo dėl šio įvykio nėra”.

Tyrėjas pakartojo, kad tą naktį, kai žuvo V.Pociūnas, į jo kambarį viešbutyje buvo užsukę tik kartu iš Gardino į Brestą atvykę konsulas Dainius Trinkūnas ir vairuotojas Algis Šakėnas.

Prokuroras patvirtino, kad lietuviai po priėmimo Ukrainos konsulate dar pasivaikščiojo po Brestą: “Jie buvo pastebėti Sovetskajos gatvėje. Ar buvo užsukę į kokią nors kavinę ar restoraną, komentuoti nenorėčiau. Supraskite, juk jie - diplomatai”.

Paklaustas, ar po mėnesio tyrimo jam pačiam jau aiškėja V.Pociūno žūties priežastys, prokuroras išsisuko nuo tiesaus atsakymo: “Palaukime, kol tyrimas bus baigtas Baltarusijoje ir Lietuvoje. Tada visi taškai bus sudėti”.

Politinės aistros neblėsta

Lietuvos prokurorai savo tyrimą žadėjo baigti per dvi savaites. Tačiau dabar šis terminas gali pailgėti.

“Generalinė prokuratūra yra pradėjusi tyrimą dėl mirties aplinkybių išsiaiškinimo, labai platus spektras tyrimų atliekamas, ypač medicininių, žinoma, tai nepriklauso nuo mūsų, kada tie tyrimai bus baigti, bet aš nemanau, kad tai turėtų užtrukti ilgiau kaip porą savaičių”, - Seime žurnalistams sakė generalinis prokuroras Algimantas Valantinas.

Tuo tarpu po V.Pociūno žūties Lietuvoje įsiplieskusios politinės aistros neblėsta. VSD vadovybės atsistatydinimo reikalauja net kelių parlamentinių partijų atstovai.

Konservatoriai jau ne kartą yra pareiškę, kad Saugumo departamento generalinis direktorius Arvydas Pocius ir jo pavaduotojas Darius Jurgelevičius turėtų trauktis.

Padėtį departamente tiriantys Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai jau du kartus viešėjo Valstybės saugumo departamente. Parlamentarai toliau aiškinosi, kodėl V.Pociūnas buvo išsiųstas dirbti į Lietuvos konsulatą Gardine, kokie prieš išvykstant buvo darbo santykiai jo vadovaujamoje Ekonominio saugumo valdyboje.

BNS, KD inf.