Teismo pirmininkas pats nori išsamaus tyrimo


2004-01-17
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Teismo pirmininkas pats nori išsamaus tyrimo

Teisėjų etikos ir drausmės komisija tirs, ar Kauno apygardos teismo pirmininkas Albertas Milinis nepažeidė teisėjo etikos ir savo veiksmais nepažemino teisėjo vardo  

Tokį sprendimą vakar priėmė Aukščiausiojo Teismo patalpose posėdžiavusi Teismų taryba, susidedanti iš daugiau nei dviejų dešimčių narių. Į jos sudėtį įeina ne tik teisėjai, bet ir Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės, Teisingumo ministerijos bei kitų institucijų atstovai.  

Gali būti iškelta drausminė byla  

Jei komisija nustatys, kad A.Milinis išties pasielgė netinkamai, ji gali pasiūlyti teisėjui iškelti drausminę bylą. Jei tokiam Teisėjų etikos ir drausmės komisijos pasiūlymui pritartų Teismų taryba, bylą nagrinėtų Teisėjų garbės teismas. Šis, atsižvelgdamas į tyrimo metu paaiškėjusias aplinkybes, galėtų A.Milinį nubausti. Švelniausia taikoma nuobauda gali būti papeikimas, o griežčiausia - siūlymas atleisti iš pareigų. A.Milinis praėjusių metų vasarį atsitiktinai pateko į Valstybės saugumo departamento (VSD) akiratį po skambučio tuometiniam Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkui Arvydui Gudui. Tuomet VSD jau tyrė A.Gudo sąsajas su kontrabandos organizatoriais ir slapta klausėsi bei įrašinėjo jo pokalbius.

2003 metų liepą A.Gudas kartu su Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininku Dariumi Japertu ir Biržų rajono apylinkės teismo pirmininke Palmira Linkevičiene buvo atleisti iš pareigų už elgesį, diskredituojantį teisėjo vardą. Visi trys teismų pirmininkai darbo neteko po to, kai VSD paviešino teisėjų ir kontrabandininkų pokalbių įrašus.

Pagal VSD surinktą medžiagą Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą. Į prokuratūrą pateko ir A.Gudo bei A.Milinio pokalbių įrašai. Kadangi tyrėjai nustatė, kad Kauno apygardos teismo pirmininkas nėra niekaip susijęs su kontrabandininkais ir jų globojimu, jie nusprendė visą apie A.Milinį surinktą informaciją perduoti Aukščiausiajam Teismui. Taip pasielgta prokurorams įtarus, jog A.Milinis galimai piktnaudžiavo tarnyba ir pažeidė teisėjo etiką.  

Neigia daręs įtaką  

Generalinė prokuratūra įžvelgia, jog A.Milinis per A.Gudą galėjo daryti spaudimą Lazdijų rajono apylinkės teismo teisėjai Leonorai Jakubauskienei, kad ši priimtų palankų sprendimą Onos Baranskienės naudai civilinėje žemės dalybų byloje.

L.Jakubauskienė tuomet nagrinėjo bylą dėl kitos civilinės bylos sprendimo, priimto dar 1994 metais, panaikinimo. Atnaujinti procesą panoro O.Baranskienės giminaičiai, nesutikę su dešimties metų senumo sprendimu, kuriuo O.Baranskienė buvo pripažinta 11 hektarų dydžio sklypo Lazdijų rajone savininke.

Praėjusią savaitę Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius buvo išsikvietęs A.Milinį į Vilnių, kur pastarasis turėjo pasiaiškinti dėl savo veiksmų. Kauno apygardos teismo pirmininkas paneigė daręs kokį nors spaudimą dėl vienokios ar kitokios bylos baigties.

A.Milinio teigimu, jis A.Gudui skambinęs tik todėl, kad norėjęs paraginti greičiau išnagrinėti dvejus metus vilkinamą bylą, tai yra vykdęs pagal įstatymą teismų pirmininkams priskirtą administravimo funkciją. Šia byla A.Milinis susidomėjo po kelių O.Baranskienės skundų dėl proceso trukmės ir neva išankstinio šališko teisėjos nusistatymo.  

Išėjo iš posėdžių salės  

Generalinė prokuratūra neslepia, kad įtaką bylos eigai bandė daryti O.Baranskienės vyras Juozas Baranskas, dirbantis prokuroru šios institucijos Civilinių bylų skyriuje. J.Baransko veiksmams įvertinti Generalinėje prokuratūroje vykdomas tarnybinis patikrinimas. A.Milinis studijuoja doktorantūroje kartu su O.Baranskienės dukra, kuri taip pat A.Milinio prašė pasidomėti motinos žemės dalybų byla.

Visos O.Baranskienės artimųjų pastangos nuėjo perniek - L.Jakubauskienė, išnagrinėjusi bylą, priėmė atsakovei nepalankų sprendimą, tai yra panaikino 1994 metų teismo sprendimą, kuriuo sklypas buvo pripažintas O.Baranskienės nuosavybe.

A.Milinis yra Teismų tarybos sekretorius, todėl vakar nagrinėjant jo poelgį taryboje Kauno apygardos teismo pirmininkas nusišalino ir išėjo iš posėdžių salės. Į ją sugrįžo tik tuomet, kai su prokuratūros medžiaga susipažinę tarybos nariai panoro išklausyti jo pasiaiškinimų. Jis pakartojo jau anksčiau išsakytą savo poziciją, kad jokio poveikio dėl bylos baigties jis nėra daręs, o tik raginęs greičiau išnagrinėti vilkinamą bylą.

A.Milinis Teismų tarybai ir pats išreiškė pageidavimą, jog visa Generalinės prokuratūros medžiaga būtų perduota Teisėjų etikos ir drausmės komisijai, tam, kad ši detaliai išnagrinėtų visą incidentą. Manoma, kad komisija neapsiribos vien VSD ir prokuratūros duomenimis, bet ir pati rinks papildomą medžiagą, apklaus liudytojus.