Teismas nepriteisė pareigūnams valstybės nusavintų pinigų


2005-07-05
Teismas nepriteisė pareigūnams valstybės nusavintų pinigų

Beveik pusė tūkstančio policijos pareigūnų negaus neišmokėtos atlyginimų dalies

Vilniaus apygardos administracinis teismas vakar pripažino nepagrįstu ir atmetė profesinių sąjungų parengtą 416 Lietuvos policijos pareigūnų ieškinį dėl pusantrų metų nemokėtos darbo užmokesčio dalies. Dar 65 pareigūnų skundus teismas paliko nenagrinėtu, nes nebuvo pateikti visi reikiami dokumentai.

Žada kreiptis į Strasbūrą

Šis teismo sprendimas gali būti skundžiamas Vyriausiajam administraciniam teismui. Jeigu ir aukštesnės pakopos teisme pareigūnai savo teisybės neras, dėl pažeistų piliečių nuosavybės teisių ketinama kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre.

Vilniaus miesto vyriausiajame policijos komisariate ir dar aštuoniuose šalies policijos komisariatuose dirbantys pareigūnai siekia iš valstybės prisiteisti beveik 500 tūkst. litų skolą. Tokia suma susikaupė nuo 2002 metų vidurio iki 2004-ųjų pabaigos, kai policininkai ir kiti valstybės tarnautojai per mėnesį netekdavo iki penktadalio jiems priskaičiuoto darbo užmokesčio. Visas atlyginimas imtas mokėti tik po to, kai 2004 metų gruodžio 13 dieną Konstitucinis Teismas pripažino, kad Vyriausybės nustatyta atlyginimų mažinimo tvarka prieštarauja Konstitucijai.

Tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė 416 pareigūnų skundą nurodydamas, kad atlyginimai pagal indeksavimo koeficientą jiems buvo nustatyti teritorinių policijos komisariatų vadovų įsakymais, dėl kurių teisėtumo į teismą nebuvo kreiptasi. Teismas pabrėžė neturįs kompetencijos nagrinėti klausimus plačiau, negu prašyta skunde.

Kita vertus, kaip pabrėžiama teismo nutartyje, administraciniai teismai nėra kompetentingi tirti kolegialių Seimo ir Vyriausybės sprendimų, po kurių imtasi indeksuoti pareigūnų atlyginimus.

Neišmokėta indeksuota atlyginimo dalis

Pagal Vyriausybės 2002 metų nutarimu patvirtintas taisykles, kai valstybės ar savivaldybės institucijai nepakakdavo paskirtų lėšų darbo užmokesčiui mokėti, buvo taikomas indeksavimo koeficientas ir išmokamas mažesnis darbo užmokestis, negu priklauso už atliktą darbą. Dauguma šalies policijos pareigūnų kiekvieną mėnesį netekdavo nuo 100 iki 300 litų grynųjų pajamų.

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos skaičiavimais, per 2002-2004 metus neišmokėta indeksuota pareigūnų atlyginimo dalis yra lygi maždaug 25 mln. litų, visoje valstybės tarnyboje neišmokėta maždaug 170 mln. litų. Tačiau kai kurie policijos komisariatai, pavyzdžiui, Vilniaus miesto vyriausiasis policijos komisariatas, jau yra grąžinęs pareigūnams dalį tuo laikotarpiu nesumokėtų pinigų.

Netaikoma atgaline data

Lietuvos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Vytautas Bakas sako apgailestaująs, kad praėjusią savaitę priimtame patikslintame valstybės biudžete nenumatyta lėšų neišmokėtų atlyginimų problemai spręsti, nors balandį susitikęs su profsąjungų atstovais Prezidentas Valdas Adamkus paragino Vyriausybę siekti susitarimo su darbo užmokesčio netekusiais valstybės tarnautojais. Šių metų kovo 3 dieną penkių profesinių sąjungų atstovai pasirašė bendradarbiavimo susitarimą ir įsipareigojo teismuose ginti interesus visų 10 tūkst. savo narių, kuriems per porą metų buvo neišmokėta atlyginimo dalis.

Nuo pavasario po kelis šimtus pareigūnų skundų yra gavę visi penki apygardų administraciniai teismai. Didžiąją dalį iki šiol išnagrinėtų skundų administraciniai teismai atmetė laikydamiesi principo, kad minėtas Konstitucinio Teismo nutarimas negali būti taikomas atgaline data. Mat dalį atlyginimo praradę pareigūnai į teismą kreipėsi tik šiemet. Bylas pareigūnai laimėjo tik tais negausiais atvejais, kai dėl mažinamų atlyginimų į teismą kreipėsi nuo pat indeksavimo pradžios, o ne laukė Konstitucinio Teismo nutarimo.

Vyriausiasis administracinis teismas galutinio sprendimo nė vienoje iš tokių bylų dar nėra paskelbęs.

ELTA, KD inf.