Teatrai suka į vasaros uostą


2004-06-12
Teatrai suka į vasaros uostą
Kauno teatralai, baigdami vaidybinį sezoną, ne tik laukia atostogų, bet ir planuoja būsimus darbus

Šį savaitgalį miesto teatrai kviečia žiūrovus į paskutinius šio sezono spektaklius, renginius ir atsisveikins iki rudens. Vasara scenos menininkams bus ne tik poilsio, bet ir pastatų remonto, gastrolių, pasirengimo festivaliams ir naujajam sezonui metas.

Derlius buvo geras

Šį sezoną Kauno scenose netrūko “sunkiosios artilerijos”, į kurią atkreipė dėmesį ir publika, kritika, apdovanojimus skirstančios “Auksinio scenos kryžiaus”, “Fortūnos” žiuri. Ryškiu sezono įvykiu tapo Kauno akademiniame dramos teatre Jono Vaitkaus pastatytas V.Šekspyro “Venecijos pirklys”, kuris buvo pripažintas geriausiu Kauno teatrų sezono spektakliu. Jo kūrėjams atiteko net keturi “Fortūnos” prizai. Šailoką “Venecijos pirklyje” suvaidinęs Liubomiras Laucevičius buvo apdovanotas “Auksiniu scenos kryžiumi”. Du “Fortūnos” prizai ir keli diplomai šį sezoną savo šypsniu apdovanojo Muzikinį teatrą - pažymėtas Šarlio Guno operos “Romeo ir Džiuljeta” pastatymas ir lietuviško kūrinio - Giedriaus Kuprevičiaus operetės “Kipras, Fiodoras ir kiti” atėjimas į sceną. “Fortūnos” diplomais įvertinti ir aktorių vaidmenys Dramos teatro spektakliuose “Palanga”, “Donja Rosita, arba gėlių kalba”, choreografės Birutės Letukaitės kompozicija “Aseptinė zona, arba lietuviškos sutartinės”.

Jau įsibėgėjus pavasariui, Dramos teatro uždanga pakilo jo naujojo meno vadovo Gintaro Varno didelių užmojų F.Dostojevskio “Nusikaltimo ir bausmės” inscenizacijai. Spektaklio dar nespėjo pamatyti didžioji dalis žiūrovų ir vertintojų, taigi jo biografija tik prasidėjo. Ne tik jaunieji žiūrovai pasidžiaugė ką tik suvaidinta naujausia Dramos teatro premjera “Kas liepynėj išsipynė”, kuri jau dabar vadinama repertuaro vaikams puošmena. Baigiantis sezonui, Muzikinis teatras pakvietė klasikinės operetės gerbėjus į I.Kalmano “Bajaderę”, į kurią režisierius Gintas Žilys pabandė pažvelgti naujai, sustiprindamas melodramos gaidą. Mažajame teatre Vytautas Balsys pastatė garsaus vokiečių dramaturgo Dorsto Tankredo tragikomediją “Tyrimas apie teisybę”, kurioje siužetas pagrįstas amžinuoju varikliu - meilės trikampiu.

Atsisveikins iki rudens

Jau baigęs rodyti spektaklius, Kauno akademinis dramos teatras rytoj kviečia kauniečius į sezono uždarymo šventę “Paskutinis pasispyriojimas”.

“Norime su publika atsisveikinti žaismingai. Sekmadienį Laisvės alėjoje vyks baikšou, kuriame pasirodys perdirbti automobiliai. Vienas jų ir išveš mūsų šventės vedėjus - spektaklio “Palanga” personažus į kurortą. Prieš tai Monikiutė - Inesa Paliulytė ir Egidijus Stancikas - Bezmėnas pasirodys teatro balkone, bendraus su kauniečiais. Stumiamu senoviniu automobiliu “vabalu” jie nukeliaus iki Miesto sodo, kur bus sušoktas atsisveikinimo šokis. Teatro durys bus “užkaltos” iki rudens, o kolektyvas ir jo rėmėjai bei bičiuliai pratęs sezono pabaigtuves kiemelyje”, - pasakojo teatro direktorė Ina Pukelytė.

Gastrolių Dramos teatras šią vasarą nevažiuos. Dalis teatro aktorių vaidina jo meno vadovo Gintaro Varno spektaklyje “Nusiaubta šalis”, kuris yra bendras Dramos teatro, Menų spaustuvės, Gėtės instituto projektas ir tarptautinio projekto “Seas” (“Jūros”) dalis. Jau parodytas Vilniuje šis spektaklis liepos pabaigoje bus suvaidintas Klaipėdoje, rugsėjį Kaune Šv.Jurgio bažnyčioje, paskui keliaus į Gdanską.

“Rugpjūtį jau repetuosime. Naująjį sezoną ketiname pradėti rugsėjo 1 dieną spektakliu “Kas liepynėj išsipynė”, o tuoj po jo parodyti premjerą - Valiaus Tertelio režisuotą spektaklį “Psichozė 48”, - piešė naujo darbymečio perspektyvą I.Pukelytė.

Imrės Kalmano operete “Bajaderė” rytoj užbaigia sezoną Muzikinis teatras. Ja rugsėjo 3 dieną žadama pradėti ir naująjį sezoną. Liepos pabaigoje Muzikinis teatras dalyvaus operos festivalyje Saremos salose Estijoje. “Jame parodysime du mūsų operų pastatymus: Dž.Verdžio “Traviatą” ir šio sezono naujieną - Š.Guno “Romeo ir Džiuljetą”, - sakė teatro direktoriaus pavaduotojas Donatas Endziulis.

Premjera “Tyrimas apie teisybę” ir savo lankomiausiu spektakliu “Katytė P.” sezoną užbaigia Mažasis teatras. Pasak teatro direktoriaus Audriaus Baniūno, pagal skandalingą Evės Ensler pjesę “Vaginos monologai” Vytauto Balsio pastatytam spektakliui iki pat vasaros nestigo žiūrovų. Rudenį Mažasis teatras ketina su “Katyte P.” dalyvauti Leipcige (Vokietija) vyksiančiame festivalyje “Euroscena”. Šį spektaklį jau užsisakė ir rugsėjo mėnesį vyksiantis Lietuvos ginekologų suvažiavimas.

Teatriniu komiksu “Karštai mylėk” pagal Antano Šabaniausko dainas ketvirtadienį su žiūrovais iki naujojo sezono pradžios atsisveikino Pantomimos ir plastikos teatras.

Aktoriaus Petro Venslovo viešoji įstaiga “Teatro projektai” dar rengia vasaros atostogų. Birželio 29-30 dienomis Kaune Šv.Jurgio bažnyčioje septintą kartą bus vaidinamas spektaklis “Idioto mišios”, kurį pagal F.Dostojevskio romaną pastatė Rolandas Atkočiūnas.

“Rugsėjo pabaigoje “Idioto mišias” du kartus suvaidinsime Taline tarptautiniame festivalyje “Triologos”. Be mūsų ir šeimininkų, kurie parodys V.Šekspyro “Hamletą”, jame dalyvaus ir garsusis Maskvos Tagankos teatras, atvešiantis J.Liubimovo pastatytą “Daktarą Živago”. Vaidinsime buvusiame vienuolyne įsikūrusiame teatre, kurio salę apžiūrėjau iš anksto. Atrodo, kad nauja erdvė nekliudys iš esmės joje įgyvendinti mūsų spektaklio koncepciją”, - sakė Petras Venslovas, “Idioto mišiose” kuriantis pagrindinio veikėjo - kunigaikščio Myškino vaidmenį.

Remontai - tradicinis vasaros dėmuo

“Mūsų teatre vasarą darbuosis Paminklų restauravimo ir projektavimo instituto specialistai, atliksiantys pastato rekonstrukcijai reikalingus tyrimus. Didieji remonto darbai prasidės kitąmet. Iš viso teatro pagrindinio pastato renovacijai lėšų iš valstybės investicinių programų “piniginės” prireiks arti 9 milijonų litų”, - sakė Dramos teatro direktorė Ina Pukelytė.

Pirmieji Kaune užbaigę vaidybinį sezoną Jaunimo kamerinis ir Lėlių teatrai jau irgi gyvena remonto rūpesčiais, tik mažesnio masto. Pirmasis džiaugiasi pagaliau gavęs iš Savivaldybės lėšų užbaigti perdengti stogą, antrasis gražinasi kosmetiškai.

“Vasarą tęsime jau pradėtą Muzikinio teatro fasadų remontą - jo renovacija įtraukta į valstybinių investicijų programą. Tai sudėtingi darbai, nes pastatas istorinis, privalu išlaikyti autentiškumą”, - sakė teatro direktoriaus pavaduotojas Donatas Endziulis.