Šukuosenos scenai ir gatvei


2003-11-03
Daiva VALEVIČIENĖ
Šukuosenos scenai ir gatvei

Kasdieninė šukuosenų mada ne tik gerokai skiriasi nuo tos, kuri demonstruojama konkursuose, bet ir greičiau keičiasi  

Kęstutis Šaikus, vienintelis kaunietis, dalyvavęs paskutiniajame Europos kirpėjų ir visažistų čempionate, vykusiame Maskvoje, vėl intensyviai treniruojasi, nes už kelių dienų išvyksta į Estijos čempionatą. Jame ketina pademonstruoti jau kiek patobulintus Europos čempionate parodytus darbus.

Jaunas kirpėjas neslepia ambicijų ir toliau dalyvauti tarptautiniuose konkursuose, todėl sako tiesiog privalantis tobulėti.

Tarptautiniuose renginiuose jis sužino ir mados tendencijas, kurios praverčia jo tiesioginiame darbe.

Estijoje jis tikisi pamatyti daug Skandinavijos meistrų darbų, o ir latviai turi stiprią komandą. Tačiau ir sugrįžęs poilsiauti ilgai negalės, rengsis pavasarį vyksiančiai “Pelenei”. Joje paaiškės Lietuvos komandos sudėtis artimiausiems tarptautiniams konkursams.  

Ieva buvo blondinė  

K.Šaikus sako, kad šį sezoną ir toliau dominuos sodrios spalvos - vario, ruda, raudona bei įvairiausi jų deriniai. Plaukai tebėra dažomi keliomis spalvomis, tačiau ne sruogelėmis, o sluoksniais. “Pasirinkusios rudeniško peizažo spalvas moterys bus madingos visą žiemą”, - tikina meistras.

Blondinės madingos visuomet. Kirpėjai juokauja, kad ir pirmoji moteris Ieva buvo šviesiaplaukė. Tačiau kintanti mada paliečia ir jas.

Šį sezoną plaukus reikėtų dažyti ne visai “švaria” šviesia spalva. “Įdedama šiek tiek žalsvo ar melsvo atspalvio, plaukai tampa tarsi vos murzini, o keli skirtingi atspalviai “išplaukia”, jų ribos nėra aiškios”, - komentuoja Kęstutis.

Kerpant plaukus, reikėtų nebesižavėti labai ryškia asimetrija. Ji išlieka, tačiau yra švelnesnė, plaukų ilgio perėjimai subtilesni. Specialistų nuomone, moterys pavargo nuo drastiško stiliaus su militaristinėmis gaidelėmis. Tačiau šukuosenų “netvarkingumas”, nerūpestingumas tebebus madingas, nes jis yra patogus. Atsiranda daugiau garbanų, tačiau jos irgi turi labai natūraliai atrodyti.

Pats madingiausias plaukų ilgis - pusilgiai, siekiantys pečius. Tvarkant tokio ilgio plaukus, daugiau erdvės kirpėjo fantazijai, o moteris taip pat gali rinktis daugiau variantų. Darbe gali atrodyti vienaip, o vakarėlyje - visai kitaip.  

Modelis - moksleivė  

Kęstučio modelis - kaunietė moksleivė Sandra Žeimytė konkurse buvo visiškai nepanaši į kuklią mokinukę. Sklaidant čempionato nuotraukas, sunku patikėti, kad mergina gatvėje ir su vakarine šukuosena - ta pati.

Konkursui skiriamų šukuosenų mada keičiasi ne kas sezoną, kaip kasdieninė, o kas dvejus metus.

Nauji Pasaulio čempionate pademonstruoti atradimai, atnešantys pergalę, dvejus metus eksploatuojami visuose grožio salonuose. Per tiek laiko juos pakartoti išmoksta visi bent kiek ambicijų turintys meistrai, o jų bazėje kuriama kasdieninė mada. Tai trunka iki kito čempionato, kur profesionalai vėl kuo nors nustebina.

Konkursui pateikiamos šukuosenos turi švytėti, todėl joms parenkamos ryškios, sodrios spalvos.

Neonines draudžia taisyklės, todėl kirpėjai renkasi šviesias ir raudonas.

Plaukai prie šaknų dažomi tamsiau, o galiukai išvis nušviesėja, atrodo tarsi auksiniai.  

Laurai - sunkiai pasiekiami  

“Mano darbą įvertino gerai, tačiau prizinių vietų tokiuose konkursuose lietuviams pelnyti taip greitai ir lengvai nepavyks. Specialistai pripažino, kad lietuviai (be manęs, dalyvavo dvi vilnietės meistrės) padarė pažangą. Tačiau Europos ir pasaulio čempionatuose beveik visi laurai tradiciškai atitenka rusams ir italams.

Taip atsitiko ir dabar, nors dalyviai susirinko iš dvidešimties šalių”, - sako K.Šaikus. Jis pasakoja, kad rusų ir italų kirpėjų mokyklos pripažintos geriausiomis jau seniai.

Be to, jie išgali savo šalių komandoms pasamdyti trenerius, kuriems už keletą mėnesių trukusį darbą sumoka po 100 tūkstančių JAV dolerių.

Europos čempionatas šįsyk buvo surengtas Maskvoje ir pribloškė savo užmojais bei prabanga ir daug daugiau tokių renginių mačiusių žmonių. Tarp jų - žinoma vilnietė meistrė, tarptautinės klasės teisėja Raselė Masedunskienė. “Ji - mano trenerė, keletą mėnesių atidavusi savo laisvalaikį darbui su manimi. Sekmadieniais dirbdavome po dešimt valandų. Čempionate ji mane palaikė morališkai, nes balai, skiriami teisėjo iš tos šalies, iš kurios atvykęs kirpėjas, automatiškai anuliuojami. Taip siekiama objektyvumo”, - paaiškina Kęstutis.

Kol kas jam svarbiausia, įgyta patirtis ir tai, ką galėjo pamatyti. Konkurso renginiai vyko prabangiose Kremliaus salėse, šou pasirodymai, kuriuos rengė žymiausios kirpėjų mokyklos ir garsiausios kosmetikos kompanijos, pritrenkė, kartais atrodė net pernelyg pompastiškos.

“Kai scenoje pasirodė Dolores, griaudėjo ovacijos ir buvo nešami glėbiai rinktinių gėlių. Supratau, jog ten ji yra grožio industrijos dievas. Prestižiniai Rusijos salonai siekia turėti jos mokykloje parengtus meistrus. Šios mokyklos įtaka neapsiriboja viena šalimi, nes joje užauginti beveik visi Europos ir pasaulio čempionai”, - pasakoja K.Šaikus.