Suimtas milijono vagystės organizatorius


2007-04-21
Lina NAVICKAITĖ
Suimtas milijono vagystės organizatorius

Teisėsaugininkai gerokai pasistūmėjo narpliodami daugiau kaip milijono litų vagystę iš “DnB NORD” banko. Šią savaitę pareigūnai sulaikė 33 metų kaunietį, kuris, kaip įtariama, suklastojo dokumentus ir iš privataus asmens sąskaitos pasisavino 1,142 mln. litų.

Tai jau antras suimtas įtariamasis pinigų vagyste, tačiau įspūdinga suma nėra rasta.

Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai trečiadienį sučiupo Kauno miesto gyventoją A.P., įtariamą sukčiavimu stambiu mastu. Pareigūnų duomenimis, 33 metų kaunietis galėjo suorganizuoti aferą ir iš kito kauniečio sąskaitos “DnB NORD” banke pagrobti daugiau kaip milijoną litų.

Kaip jau rašėme, solidžią pinigų sumą nusikaltėliai pernai spalio pabaigoje pasisavino iš vieno privataus asmens terminuotos sąskaitos, kur pilietis laikė už parduotą žemę gautus pinigus. Sukčiai sugebėjo suklastoti banko kliento pasą, juo pasinaudoję nutraukti terminuoto indėlio sutartį ir per kelias dienas ištuštinti sąskaitą.

Nusikaltimo vykdytoją - 56-erių metų Ukmergės rajono gyventoją policija sulaikė dar šių metų sausį. Paaiškėjo, kad šis vyras, anksčiau teistas, pateikė banke suklastotą pasą ir pasirašė elektroninės bankininkystės paslaugų sutartį. Vėliau elektroniniais kanalais dalis milijono atsidūrė kito banko sąskaitoje, iš kurios pervesta suma pasiimta grynaisiais. Likusią dalį pinigų, taip pat grynaisiais, sukčių patikėtinis pasiėmė įvairiuose banko “DnB NORD” filialuose.

Pareigūnams nekilo abejonių, kad sulaikytas ukmergiškis tik atliko juodą darbą. Jį nusamdę asmenys žinojo, kad banke įrengtos kameros užfiksuos apsimetėlį ir nusikaltimo vykdytojas bus greitai sulaikytas.

Išaiškintas tarpininkas kaltės neneigė, tačiau pareigūnams paaiškino tik faktines aplinkybes, o savo bendrų neišdavė. Jį teismas leido suimti pusmečiui.

Policijai prireikė dar trijų mėnesių, kol pavyko sulaikyti milijono vagystės organizatorių. Kaip susekti šiuo nusikaltimu įtariamo kauniečio pėdsakai, pareigūnai nekomentuoja.

Vilniaus apygardos prokuratūros atstovas spaudai Aleksandras Juozapaitis “Kauno dieną” informavo, kad A.P. yra žinomas teisėsaugininkams - jam ne kartą buvo taikytos prevencinio poveikio priemonės pagal Organizuoto nusikalstamo užkardymo įstatymą.

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas sukčiavimu įtariamą vyrą leido suimti dešimčiai parų.

Nors už grotų jau patalpinti du su nusikaltimu siejami asmenys, pagrobto milijono pareigūnams surasti nepavyko.

Banko “DnB Nord” atstovas spaudai Andrius Vilkancas, paklaustas, ar milijoną praradusiam žmogui jau grąžinti pinigai, teigė negalintis komentuoti banko santykių su klientais.

“Mes atsakome už klientų lėšų saugumą banke ir vykdome visus sutartyje numatytus įsipareigojimus”, - sakė A.Vilkancas.

Teisėsaugininkai jau anksčiau buvo akcentavę, kad ant banko darbuotojų nusikaltimo šešėlis nekrito. Padirbti dokumentai, su kuriais įtariamasis lankėsi ne viename banko filialų, darbuotojams neatrodė įtartini.