Slaptuose įrašuose - bjaurių epitetų lavina


2005-02-03
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Slaptuose įrašuose - bjaurių epitetų lavina

Telefono pokalbiai išdavė paniekinamą Vilniaus mero rinkimų bylos teisiamųjų požiūrį į nukentėjusiuoju pripažintą sostinės Tarybos narį Vilmantą Drėmą

Vaiduoklis, ligonis, narkomanas, alkoholikas, “durnelis”, abonentas, “lochas”, pederastas - tai tik dalis epitetų, girdimų slapta darytuose telefono pokalbių įrašuose, kuriuose būdavo kalbama apie galimybę palenkti V.Drėmą per 2003 metų Vilniaus miesto mero rinkimus, kad jis balsuotų už Artūro Zuoko kandidatūrą.

Protokolą perspausdino keturis kartus

Vakar Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teisme pratęsus vadinamosios Vilniaus mero rinkimų bylos nagrinėjimą, buvo apklausta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnė, kuri prieš metus vykdė pirmąją V.Drėmos apklausą. Po to proceso dalyviai iki pat vakaro klausėsi telefono pokalbių tarp teisiamųjų A.Zuoko, bendrovės “Rubicon group” valdybos pirmininko Andriaus Janukonio, bendrovės “Ogmios Astra pramogų centras” valdybos pirmininko Dainiaus Leščinsko ir “Rubicon” vairuotojo Svajūno Naviko įrašų.

STT Vilniaus valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininko pavaduotoja Rita Arlauskaitė į teismą liudyti buvo iškviesta prokuroro Simono Slapšinsko prašymu. Ji V.Drėmą apklausė 2004 metų sausio 21 dieną, pačioje šios baudžiamosios bylos tyrimo pradžioje.

R.Arlauskaitė teismui papasakojo, kad V.Drėmos apklausa truko ilgai dėl to, jog tuomet liudytoju apklaustas Tarybos narys daugybę kartų prašė patikslinti įvairius apklausos protokole įrašytus žodžius, taisė ir koregavo sakinių formuluotes. Pasak R.Arlauskaitės, protokolą teko perspausdinti gal keturis kartus, kol V.Drėma galiausiai sutiko jame pasirašyti.

“Jis itin įdėmiai skaitė protokolą, sustodavo ties kiekvienu sakiniu. Kartais išvis nustodavo skaityti ir aš turėdavau jį paraginti”, - teisme aiškino STT pareigūnė.

Pats V.Drėma, nenorintis būti laikomas nukentėjusiuoju šioje byloje, anksčiau tvirtino, kad STT pareigūnai jį apklausinėjo aštuonias valandas, nors visas apklausos protokolas tilpo vos ant vieno lapo. Tuo tarpu R.Arlauskaitė vakar sakė, kad apklausa užsitęsė dar ir dėl to, kad V.Drėmai buvo leista gerti kavą ir rūkyti. Rūkymo pertraukėlių metu apklausa būdavo sustabdoma.

Pamelavo apie avariją

Teisiamųjų gynėjai ne kartą anksčiau leido suprasti maną, kad STT pareigūnai “išmušė” iš V.Drėmos liudijimą, kad juo remdamiesi galėtų pradėti A.Zuoko, A.Janukonio ir kitų dabar teisiamų asmenų baudžiamąjį persekiojimą. Tačiau R.Arlauskaitė vakar užtikrino, kad ji per apklausą nenaudojo “jokios psichologinės prievartos”.

Tuo tarpu vakar tiek teismui, tiek advokatams ir teisiamiesiems pro akis nepraslydo daugybė procesinių pažeidimų, padarytų apklausiant V.Drėmą STT patalpose. R.Arlauskaitė turėjo pripažinti, kad į kabinetą, kuriame buvo apklausiamas V.Drėma, ne vieną kartą buvo užėjęs STT Vilniaus valdybos vadovas Vaidas Skirmantas.

Šis pareigūnas V.Drėmai taip pat uždavinėjo klausimus, tačiau tai niekaip neatsispindi apklausos protokole. Šiame protokole apskritai nėra jokių klausimų ir atsakymų, o tik vientisas sklandus tekstas, iš kurio būtų galima susidaryti įspūdį, kad V.Drėma atėjo į STT ir viską papasakojo nieko neklausiamas.

Į teisėjų klausimą, kodėl nedavė protokolo pasirašyti ir V.Skirmantui, jeigu jis taip pat dalyvavo apklausoje, R.Arlauskaitė sumišusi atsakė: “Pamiršau. Atsiprašau”.

STT pareigūnė nesugebėjo atsakyti į teisėjų klausimą, kodėl V.Drėma į apklausą iš jo namų atsivežtas prisidengiant melu, kad jis neva turės duoti parodymus apie kažkokią avariją, nors pagal įstatymus liudytojas į apklausą turi būti kviečiamas nusiunčiant jam šaukimą arba pranešant telefonu, o taip pat nurodant priežastį, dėl kurios jis kviečiamas. “Šaukimų neturite, ar telefonai neskamba?” - ironiškai R.Arlauskaitės klausė teisėjai.

“Reikia durnelį suintriguoti”

Vakar visą dieną teismo salėje vykęs telefono pokalbių įrašų klausymas ne kartą vertė žiūrovus karčiai šypsotis, o tuo tarpu teisiamieji stengėsi tvardyti emocijas arba sėdėjo nuleidę galvas. Šie įrašai negailestingai griovė mitą, kad teisiamieji buvo geri V.Drėmos bičiuliai arba jam linkėjo tik gero. Chronologiškai klausomi įrašai atskleidė, kaip buvo stengiamasi paveikti smarkiai svyruojantį Tarybos narį, kad jis per mero rinkimus balsuotų už A.Zuoką.

Kai 2003 metų balandžio 7 dieną, bylos duomenimis, V.Drėma atsisakė D.Leščinsko jam siūlyto 20 tūkst. litų kyšio už savo balsą per rinkimus, pastarasis pasipiktinęs pranešė A.Janukoniui: “Nepaėmė, jis ligonis. Jį gydyti reikia!”

Mero rinkimams nusikėlus į birželį, A.Zuokas ir jo pergale suinteresuoti “Rubicon” atstovai telefonu aktyviai aptarinėjo ir ėmėsi įgyvendinti schemą, kaip architekto specialybę turintį V.Drėmą “pakišti po kokia nors architektūrine firma”, - tai yra, kaip sugundyti jį pinigais, kurie atrodytų ne kaip kyšis, o kaip atlygis už paslaugas. Tačiau iš pokalbių aiškėja, kad teisiamieji smarkiai abejojo V.Drėmos profesine kvalifikacija, o jam siūlomas kontraktas buvo tik akių dūmimas.

“Reikia durnelį laikinai suintriguoti, - sakė A.Janukonis D.Leščinskui, kuriam buvo pavesta suderinti sutarties su V.Drėma detales. - Aš manau, kad už dešimties dienų tu galėsi jį pasiųsti “nacher” ir atsisveikinti su dešimtadaliu sutartos sumos”.

A.Janukonio paklaustas, kaip elgtis, jeigu V.Drėma nenori visos gaunamos sumos forminti oficialiai, A.Zuokas pagalvojęs atsakė: “Darykit, taip, kad būtų gerai”.

Birželio 10 dieną, kai buvo sumanyta V.Drėmą išvežti iš Vilniaus, kad jo nesurastų į savo pusę taip pat bandantys pervilioti politiniai oponentai, A.Janukonis po pokalbio su A.Zuoku paskambino D.Leščinskui: “Duodam Svajką (S.Naviką), tegul važiuoja į Villoną (viešbutis šalia Vilniaus). Nes vėl prapuls pederastas, ką tada darysim?”

Tačiau pokalbiuose nuskambėjo ir frazių, kuriomis neabejotinai bandys pasinaudoti gynyba, įrodinėsianti, kad V.Drėmai nebuvo suvaržyta laisvė. Kai A.Janukonis nurodė D.Leščinskui, pas kurį tuomet buvo V.Drėma, kad “paleisti jo negali. Iš patalpų, iš niekur”, D.Leščinskas atsakė: “Jeigu eis žmogus lauk, aš jo nesulaikysiu”.