Skandalingojo autoriaus knyga pasirodė ir Lietuvoje


2004-06-05
Dainoras LUKAS
Skandalingojo autoriaus knyga pasirodė ir Lietuvoje
Žurnalistas tyčiojasi iš JAV prezidento, kaltina jį ryšiais su O. bin Ladenu, Ameriką vadina labiausiai nekenčiama šalimi

Jau keletą metų JAV ir kitose šalyse tarp populiariausių knygų autorių minimas skandalingasis žurnalistas ir režisierius Maiklas Muras. Šio amerikiečio knyga “Kvailieji baltaodžiai” ką tik pasirodė ir Lietuvoje.

Pataikė pačiu laiku

Atrodo, kad knygą išleidusiai leidyklai “Jotema” pasisekė - knyga išėjo tuo metu, kai M.Muras gavo dar vieną tarptautinį įvertinimą. Prieš keliolika dienų M.Murui įteiktas pagrindinis Kanų kino festivalio prizas “Auksinė palmės šakelė” už dokumentinę juostą “Farenheitas 9/11”. Pernai jis apdovanotas “Oskaru” už geriausią dokumentinį filmą, kuriuo tapo jo režisuota juosta “Kolambinos boulingas” (“Bowling for Columbine”), neigiamai vertinanti ginklų paplitimą Amerikoje.

“Farenheitas 9/11” - tai filmas, kuriame itin aštriai kritikuojamas JAV prezidentas Džordžas V.Bušas. Juostoje pasakojama apie įtariamus ryšius tarp jo ir įtakingiausių Saudo Arabijos šeimų, įskaitant ir teroristo Osamos bin Ladeno giminę.

Skandalingas filmas kol kas neparodytas JAV, tačiau praėjus savaitei po Kanų filmų festivalio teises į jį nusipirko “Miramax” ir ketina jį parodyti šią vasarą. Apžvalgininkai mano, kad tai turės didelės įtakos JAV prezidento rinkimams.

Režisierius teigė savo filmą skiriantis “Amerikos ir Irako vaikams bei visiems pasaulyje”, kurie nukentėjo nuo Dž.V.Bušo politikos.

Išjuokia Dž.V.Bušą

Tuo tarpu Lietuvoje pasirodė M.Muro knyga “Kvailieji baltaodžiai”, JAV išleista 2001 metais. Čia vėlgi itin daug vietos skiriama Dž.V.Bušo kritikai. “Pats stebiuosi savo pergale. Pasisakiau prieš taiką, gerovę ir atsakomybę.” Taip 2001 m. birželio 14-ąją Džordžas V.Bušas pasakė Švedijos ministrui pirmininkui Goranui Personui, manydamas, kad tiesioginį reportažą filmuojančios televizijos kameros jau išjungtos. Šis knygos epigrafas padiktuoja visą kūrinio nuotaiką.

Autorius pasakoja apie rinkimų užkulisius, Dž.V.Bušo jaunystę, kai jis tris kartus buvo areštuotas (už vairavimą išgėrus, už kalėdinio vainiko vagystę ir už viešosios tvarkos pažeidimą per futbolo rungtynes), apie neįvykdytus rinkimų pažadus. Štai kiti knygos skyrių pavadinimai: “Žudykime baltuosius”, “Idiotų nacija”, “Vienas didelis laimingas kalėjimas”. Visa tai - Amerikos kritika, jos pajuoka. “Mes esame šalis, kurios visi nekenčia”, - sako M.Muras.

Leidyklos “Jotema” direktorius Virgilijus Matjošaitis teigė, jog knygą pasirinko dėl jos didžiulio populiarumo ne tik JAV, bet ir kitose šalyse. “Kai kur ši knyga visus metus neiškrito iš labiausiai perkamų knygų dešimtuko”, - sakė jis.

V.Matjošaitis pažymėjo, kad pats knygos turinį vertina labai skeptiškai. “Jos neskaičiau ir neskaitysiu. Pats esu proamerikietiškų pažiūrų. Tačiau jeigu visame pasaulyje ją skaitė, pamaniau, kad ir lietuviams būtų įdomu su ja susipažinti”, - teigė leidėjas.

Anot jo, Lietuvoje yra tik vienas šios ir kitų M.Muro knygų analogas. Tai Vytauto Petkevičiaus “Durnių laivas”. “M.Muras - ekscentriškas rašytojas, todėl jo knygos amerikiečių nestebina”, - sakė V.Matjošaitis.

Įtariamas melu ir falsifikavimu

Leidyklos vadovas sakė, kad bene sunkiausia leidžiant šią knygą buvo gerai ją išversti. “Vienas vertėjas bandė - atsisakė. Paėmė kitas, Gintaras Dručkus. Kiek žinau, jis dažnai rašė laiškus į Ameriką, kad išsiaiškintų slengo, sutrumpinimų reikšmes, kurių pilna toje knygoje”, - sakė V.Matjošaitis.

JAV vieni M.Muro knygas skaito su malonumu, kiti jas keikia, vadina autorių antiamerikiečiu, melagiu, falsifikuotoju. Pavyzdžiui, kai kurie jo knygoje minimi asmenys teigia su M.Muru išvis nebendravę. Internete yra svetainių, skirtų M.Muro melui demaskuoti. “Nemanau, kad ten yra meluojama. Kitaip greitai būtų iškeltos bylos už šmeižtą ir pateikti milijoniniai ieškiniai”, - mano V.Matjošaitis.

Neseniai JAV ambasadorius Lietuvoje Styvenas Malas buvo paklaustas apie šią knygą. “M.Muras yra talentingas filmų kūrėjas, tačiau kartais mano atrodo, jog jis faktus surikiuoja taip, kad sutvirtintų savo politines nuostatas. Kartais jaučiuosi lyg žiūrėdamas propagandą, bet tai labai gera propaganda”, - sakė ambasadorius.

V.Matjošaitis tai pat mano, kad M.Muro knygos politizuotos. “Jis yra kraštutinių kairiųjų pažiūrų. Tai atsispindi ir knygose”, - sakė leidyklos direktorius.