Šiukšlintojai kelia pavojų


2005-07-05
Virginija SKUČAITĖ
Šiukšlintojai kelia pavojų

Vis daugiau naminių ir laukinių gyvūnų nukenčia ar net žūva dėl mūsų kaltės

Suaugusieji viešosiose vietose, gamtoje ar prie namų neretai elgiasi taip, tarsi niekada nebūtų girdėję elementariausių elgesio su įvairia įranga, technika ar kasdienėmis šiukšlėmis taisyklių.

Lietuvos gyvūnų globos draugijos (LGGD) Smulkių laukinių gyvūnų reabilitacijos skyriuje gydoma tikra nelaimėlė - mažutėlė stirnaitė, kurios kojelę pervažiavo traktorius. Skyriaus veterinarijos gydytojas Aivaras Paukštė, gipsavęs stirniukės koją, nėra tikras, ar mažoji baikštuolė pasveiks. Mat ji negauna motinos pieno ir kartu - mažylės organizmo atsparumą formuojančių medžiagų. Jei traktorininkas prieš sėsdamas į kabiną, būtų laikęsis laukuose būtinų saugumo priemonių - išbaidęs gyvūnus, skaudi nelaimė būtų aplenkusi stirniukę.

Dėl mūsų atsainaus elgesio gamtoje ar dėl elementarių žinių stokos nukenčia daug naminių ir laukinių gyvūnų. Todėl LGGD ragina suaugusiuosius ir vaikus nepalikti bet kur (šalia šiukšlių dėžių ir konteinerių, ant upės ar ežero kranto bei vandenyje) žvejybinio valo ir kabliukų, sintetinių siūlų. “Ne kartą teko gelbėti balandžius, kurių pėdutės buvo apraizgytos valu ir net apimtos gangrenos. Ne viena gulbė nukentėjo užmynusi ant žvejybai skirto kabliuko, prarijusi jį ar gabalą valo. Labai blogai, kai toks valas apsivynioja apie gulbės snapą ir kaklą. Ne tik dėl neapdairaus žvejų elgesio nukenčia įvairūs (net ir naminiai) vandens paukščiai. Jie susižaloja užmynę ant lentgalio su styrančia vinimi, uždūsta įkišę galvą į nesurištą mazgu polietileno maišelį, suserga prariję numestus subliūškusius balionus”, - vardijo A.Paukštė.

Anot laikraščio skaitytojos Margaritos Kamarauskaitės, smulkiems gyvūnams (net ir kačiukams bei šuniukams) labai pavojingos nesulamdytos įvairaus dydžio tuščios skardinės, ne iki galo atidarytos konservų dėžutės, jogurto ir panašūs indeliai, tampantys mirtinais spąstais įvairiems gyviams. Daug naminių ir laukinių gyvūnų susižaloja užmynę ant butelių šukių (nuo jų net užsidega sausa žolė, kurioje gyvena, pavyzdžiui, kirstukai). “Gyvenu netoli bendrabučių, šalia kurių nemaža šiukšlių, labai dažnai netelpančių į konteinerius. Kartą prie tokių konteinerių teko gelbėti kovą, kurį smarkiai atakavo varnos. Mat nelaimingas paukštis tapo bejėgis įsipainiojęs tarp plastikinio maišelio rankenų. Teko sukarpyti visą maišą, kol pavyko išvaduoti sparnuotį”, - pasakojo M.Kamarauskaitė.

Dabar, Lietuvos gyvūnų globos draugijos pastangomis, kai kuriose šalies mokyklose integruotas mokymas apie gyvūnų gerovę. Tad nemaža mokinių jau žino, kaip elgtis gamtoje, viešosiose vietose, kad nesudarytų sąlygų naminiams ir laukiniams gyvūnams susižaloti ar net žūti.