Šimtukininkų svajonės išsipildė


2003-09-19
Jurgita ŠAKIENĖ
Šimtukininkų svajonės išsipildė

Geriausieji praėjusių mokslo metų abiturientai studijuoja politiką, ekonomiką, verslą 

Kaunietė Daiva Repečkaitė nuo rugsėjo 1-osios studijuoja politiką, o tauragiškė Eglė Mockaitytė - ekonomiką ir verslą. Abi šios merginos vienintelės praėjusiais mokslo metais net iš 5 valstybinių abitūros egzaminų surinko maksimalų balų skaičių. Buvo privaloma rinktis tik 4 egzaminus. Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, 24 šalies abiturientai surinko keturių, 35 - trijų egzaminų maksimalius rezultatus (po šimtą balų).  

Domisi Rytais  

Taip Daiva Repečkaitė tapo Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) pirmakurse. Abitūros egzaminų sesijoje maksimalius rezultatus ji gavo ir iš gimtosios lietuvių kalbos (testo bei interpretacijos, ir iš anglų kalbos, matematikos, istorijos valstybinių egzaminų, ir iš mokyklinio informatikos egzamino.

Daiva baigė Kauno technologijos universiteto gimnaziją. Rinkdamasi aukštojo mokslo studijas nurodė 5 specialybes, nes dar nežinojo egzaminų rezultatų. Pirmoje vietoje įrašė Vilniaus universitetą, antroje - studijas Kauno technologijos universitete.

Daiva domisi Tolimaisiais Rytais. Dvejus metus, padedama Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojų, mokėsi japonų kalbos.

Vilnietis Jurijus Romanenkovas per abitūros egzaminus taip pat surinko maksimalų balų skaičių. Jurijus laikė matematikos, gimtosios lietuvių kalbos (testo), anglų kalbos, istorijos valstybinius egzaminus. Vilniaus Vasilijaus Kačialovo gimnazijos moksleivis nuo rugsėjo, kaip ir Daiva, studijuoja VU TSPMI. Be šios specialybės, buvo nurodęs dar 5, kurias norėtų studijuoti. Vaikinas domisi heraldika, geneologija.  

Valdė moksleivius  

Monika Laurinavičiūtė, baigusi Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnaziją, taip pat studijuoja VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute. Aktyviai dalyvavusiai Klaipėdos moksleivių savivaldoje (moksleivių tarybos, parlamento veikloje) merginai “nesėkmingai” baigėsi tik gimtosios lietuvių kalbos (interpretacijos) valstybinis egzaminas, iš kurio gavo 96 balus. Iš matematikos, gimtosios lietuvių kalbos (testo), anglų kalbos, istorijos egzaminų - po šimtą.

Stodama į aukštąsias mokyklas Monika rašė visas galimas 20 specialybių, nes tuomet dar nežinojo egzaminų rezultatų.  

Studijuoja užsienyje  

Tauragiškę Eglę Mockaitytę suviliojo studijos užsienyje. Ji Stokholmo aukštojoje ekonomikos mokykloje Rygoje studijuoja ekonomiką ir verslą.

Buvusi Tauragės “Versmės” gimnazijos moksleivė yra viena iš 22 pirmakursių.

Eglė, be stojamųjų į aukštąją mokyklą egzaminų, laikė net 7 abitūros egzaminus: “Kad būtų iš ko pasirinkti stojant”. Lietuvių kalbos, matematikos, anglų kalbos, biologijos, chemijos žinios per valstybinius šių dalykų egzaminus buvo nepriekaištingos - įvertintos šimtu balų. Iš istorijos surinko 98, gimtosios lietuvių kalbos (interpretacijos) egzamino - 74 balus.  

Stodama žinojo rezultatus  

Lina Daniusevičiūtė iš 5 valstybinių egzaminų surinkusi 499 balus, nuo rugsėjo yra Kauno medicinos universiteto (KMU) Medicinos fakulteto pirmakursė.

Iš matematikos, gimtosios lietuvių kalbos (testo), anglų kalbos, biologijos ir chemijos valstybinių abitūros egzaminų blogiausiai išlaikė pastarąjį (gavo 99 balus iš 100). Pateikdama stojamuosius dokumentus Kauno jėzuitų gimnazijos abiturientė nurodė tik 2 specialybes - vieną KMU ir vieną Vilniaus universitete.

“Tuo metu jau žinojau dviejų svarbiausių stojant į mediciną egzaminų rezultatus”, - aiškino Lina. Kaunui teikė pirmenybę, nes, pasak jos, čia geresnis mokymo lygis, be to, gimtasis miestas.  

Rinkosi tiksliuosius mokslus  

Jelena Strelcova labiausiai “susimovė” per gimtosios lietuvių kalbos (testo) valstybinį egzaminą - 99 balai iš 100. Kitų egzaminų rezultatai - maksimalūs. Zarasų “Ąžuolo” gimnazijos gimnazistė pasirinko kompiuterinės fizikos studijas VU, nors stodama pateikė dar daugiau nei 10 tiksliųjų mokslų specialybių.

Andrius Velykis, baigdamas Kauno technologijos universiteto gimnaziją, egzaminų laikė tik tiek, kiek privaloma, tačiau visų jų rezultatai - patys geriausi. Vaikinas dabar studijuoja KTU Fundamentaliųjų mokslų fakultete taikomąją matematiką. “Atsarginis variantas buvo informatika”, - prisiminė Andrius. Šį pasirinkimą jis rašė dėl “visa ko”.

Vita Savanevičiūtė, baigusi Vilniaus Žirmūnų gimnaziją, įstojo į VU Matematikos ir informatikos fakultetą. Ten ji studijuoja finansų ir draudimo matematiką. Stodama ji nurodė šią ir biochemijos specialybę. “Abu dalykai patinka”, - aiškino vilnietė.  

Be konkurso  

Kaunietė Eglė Puodžiukynaitė, iš 4 valstybinių brandos egzaminų surinkusi 398, nusprendė būti chemike. Kauno technologijos universiteto gimnazijos gimnazistė iš gimtojo miesto nevyko. Ji studijuoja KTU Cheminės technologijos fakultete taikomąją chemiją.

Eglė ir į chemijos, ir į ekonomikos specialybes galėjo stoti be konkurso, nes yra laimėjusi šių dalykų įvairius konkursus.

Kaunietė matematiką, gimtosios lietuvių kalbos (testą), chemijos valstybinius egzaminus išlaikė 100 balų, anglų kalbos - 98 balais (už mokyklinį gimtosios lietuvių kalbos (interpretacijos) egzaminą gavo taip pat maksimalų rezultatą - 10).

Panevėžio 5-osios vidurinės mokyklos abiturientė Beata Bubilaitytė iš visų 4 laikytų valstybinių egzaminų taip pat gavo maksimalius įvertinimus. Tačiau stodama į aukštąją mokyklą nurodė 17 specialybių, nes dar nežinojo egzaminų rezultatų. Pirmenybę ji teikė teisės studijoms VU, ekonomikai, vadybai.