Šiandien sukaupti duomenys - patikima pensija rytoj


2004-09-30
Šiandien sukaupti duomenys - patikima pensija rytoj

Daugiau nei prieš metus “Sodros” pradėta akcija kaupti duomenis būsimai pensijai tęsiasi. Individuali apdraustųjų socialiniu draudimu įskaita “Sodroje” vedama nuo 1994 metų, todėl joje nėra duomenų apie asmenų iki šios datos įgytą stažą ar turėtą uždarbį.

Šiuos duomenis patvirtinantys dokumentai yra būtini skiriant socialinio draudimo pensijas. Nemažai žmonių suprato akcijos svarbą ir, nelaukdami pensinio amžiaus, susitvarkė dokumentus būsimai pensijai gauti. Sulaukę pensinio amžiaus, jie tik užsuks į pensijų skyrių parašyti prašymą išmokai gauti.

Kitokioje padėtyje atsidurs tie, kurie tik paskutinėmis dienomis prieš pensiją pradės ieškoti dokumentų, įrodančių darbo stažą ir draudžiamąsias pajamas, nes, keičiantis ekonominei situacijai, kinta įmonių ar įstaigų statusas, pavadinimas arba jos paprasčiausiai bankrutuoja.

“Sodros” duomenų kaupimo specialistai ne tik laukia kauniečių pensijų skyriuose, bet ir patys eina į įmones, tariasi su vadovais. Į “Sodros” rūpinimąsi daugelis įmonių reaguoja geranoriškai. Daugiausiai dokumentų būsimos pensijos duomenų kaupimui pateikta iš UAB “Kauno hidrogeologija”, AB “Drobė”, AB “Audimas”, AB “Kausta YIT” valstybės įmonės “Kauno regiono keliai”.

Kai kurie vadovai, kaip ir pavieniai asmenys, duomenų kaupimo akcijai neskiria reikiamo dėmesio, manydami, kad šis procesas neskubus, o jų darbuotojai bus apkraunami papildomu darbu.Vadovai neteisūs, nes parengti dokumentus būsimai darbuotojo pensijai vis tiek reikės. Tik vėliau tai teks padaryti per trumpesnį laiką.

Duomenų kaupimo procese gali dalyvauti visi Lietuvos gyventojai, išskyrus tuos, kurie jau yra valstybinio socialinio draudimo fondo pensininkai (t.y. gauna senatvės ar invalidumo pensijas) ir tie, kurie iki 1994 m. sausio 1 d. valstybinio socialinio draudimo stažo neįgijo (nedirbo).

Būsimieji pensininkai, priklausomai nuo to, kada jiems sukaks pensinis amžius: iki 2009 m. sausio 1 d. ar po šios datos, turi pristatyti skirtingus dokumentus. Pirmieji turi pateikti darbdavių ar valstybinių archyvų sistemos įstaigų išduotus dokumentus, liudijančius iki 1993 m. gruodžio 31 d. įgytą darbo stažą ir per 1984-1993 m. laikotarpį gautas draudžiamąsias pajamas. Jeigu žmogus pensinio amžiaus sulauks po 2008 m. gruodžio 31 d.,tai jis turės pateikti dokumentus tik apie darbo stažą, įgytą iki 1994 m. sausio 1 d., nes pensija jam bus skiriama pagal draudžiamąsias pajamas, turėtas nuo 1994 m. sausio 1 dienos. Ateinant į “Sodrą” taip pat reikia atsinešti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, valstybinio socialinio draudimo pažymėjimą, darbo knygeles. Dokumentus gali pateikti pats asmuo, jo šeimos nariai (ar vienas šeimos narys už visą šeimą), įgaliotas atstovas, taip pat darbdavys.

Kauno miesto ir Kauno rajono gyventojai kaupimo dokumentus būsimai pensijai gauti gali pateikti trijuose pensijų skyriuose: Pakaunės (A.Mickevičiaus g. 42), Santakos (Bajorų g. 16) ir Centro (Šv. Gertrūdos g. 4). Telefonas pasiteirauti - 361914.